Primaria Capitalei analizeaza posibilitatea ca familiile cu venituri mai mici de 2.500 de lei lunar sa primeasca ajutoare la plata energiei termice, subventiile urmand sa dispara doar in cazul celor ale caror venituri depasesc acest plafon, a anuntat, joi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Agerpres.

"Este o propunere deocamdată pe care o cântărim de 500 de ori ca să o putem exprima o dată foarte clar. (...) Cred că un venit de peste 2.500 lei (de familie) poate să asigure plata gigacaloriei integral. (...) După zeci de scenarii în legătură cu creşterea preţului la gigacalorie am ajuns aproape de o formulă care, sigur, îşi are şi deficienţele ei, dar care respectă următorul principiu (...) introducem criteriul veniturilor (...), în aşa fel încât cei cu peste 2.500 lei să plătească gigacaloria la preţul integral de 300 de lei", a declarat joi primarul Sorin Oprescu, la finalul prezentării bilanţului celor doi ani de mandat.

Sorin Oprescu anuntase, in aceasta primavara, eliminarea subventiilor la plata energiei termice, pentru cetatenii care au "venituri mai mari" si isi permit sa suporte factura din propriul buzunar. El a estimat atunci ca aproximativ 46-48% dintre bucuresteni vor avea insa in continuare nevoie de ajutor pentru plata facturilor la apa calda si caldura, insa a precizat ca cei cu venituri mai mari vor trebui sa-si plateasca in totalitate facturile: "Sunt oameni care nu au nicio vina, au bani si pot sa-si plateasca gigacaloria la nivelul a 300 lei. Subventia la apa calda si caldura va fi acordata diferentiat, avand grija in primul rand de copii si batrani".

Primarul Capitalei a explicat ca, in prezent, toti bucurestenii primesc o subventie la gigacalorie de 119 lei. "Ca sa fiu mai exact, restul de bani de la 119 la 300 lei este suportat de Primarie, urmand ca oamenii cu venituri mai mari si firmele care isi au sediul in bloc (aproximativ 1.500) sa-si plateasca in totalitate facturile".

Sorin Oprescu a mai precizat atunci ca ii va consulta si pe primarii de sector pentru a identifica cu exactitate firmele de apartament sau persoanele care isi pot permite sa isi achite facturile.

Si presedintele Traian Basescu a anuntat, la randul sau, in primavara, ca "subventiile globale vor fi sistate si se vor acorda subventii celor care au nevoie de ele".