Parchetul General a declansat o ancheta in legatura cu accidentul produs de ambasadorul roman in Chile, acesta fiind cercetat pentru vatamare corporala din culpa, se precizeaza intr-un comunicat publicat joi. Cotidianul chilian La Nacion a relatat, luni, in editia electronica ca ambasadorul Romaniei in Chile, Valentin Florea, a fost implicat intr-un accident rutier, precizand ca diplomatul roman nu a patit nimic, insa un alt sofer, de 28 de ani, a fost grav ranit. MAE a confirmat ca ambasadorul se afla la volanul masinii.

"Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-au sesizat din oficiu, astazi, 15.07.2010, in legatura cu incidentul rutier produs la data de 12.07.2010 in Chile, si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de vatamare corporala din culpa", se spune in comunicatul Parchetului Genereal.

Comunicatul afirma ca "ambasadorul Romaniei in Republica Chile, conducea pe drumurile publice in zona Vitacura, Santiago de Chile un autoturism apartinand misiunii diplomatice a Romaniei in acest stat si a efectuat o manevra de intoarcere gresita, in urma careia a acrosat un alt autoturism, condus de o persoana (in varsta de 28 de ani). Impactul a fost soldat cu vatamarea corporala grava a acestui din urma conducator auto".

"Am iesit pe strada aceasta si am fost lovit din stanga. Stiu ca m-am invartit de doua ori, probabil de mai mult de doua ori (...) Nu sunt ranit, sunt bine, pentru ca altfel, va zic, nu stiu ce s-ar fi intamplat", a spus atunci ambasadorul roman, citat de radio Cooperativa.

Parchetul a comunicat ca "potrivit Conventiei cu privire la relatiile diplomatice, imunitatea de jurisdictie a diplomatului in statul acreditar nu poate scuti pe acesta de jurisdictia statului in care s-a produs fapta, astfel incat fiecare dintre state isi deruleaza propria ancheta".

MAE a mentionat ca in prezent are loc o ancheta ale carei rezultate vor fi facute publice in momentul primirii de catre Minister.