Inclinatia spre macabru nu este ceva tipic romanilor, a declarat la RFI sociologul Alfred Bulai, comentand pe marginea spatiului larg acordat de presa mortii artistei Madalina Manole. El pune totul pe seama stangaciilor presei si a poftei de senzational a publicului.

Descarca fisierul audio in format MP3

De 24 de ore, presa romaneasca este acaparata de un singur subiect: moartea Madalinei Manole. Cantareata s-a sinucis miercuri dimineata, dupa ce a inghitit aproape o jumatate de litru dintr-o substanta toxica.

Televiziunile de stiri, multe radiouri si ziare centrale aloca spatii largi acestui caz, in care informatiile oficiale se imbina cu detalii intime, furnizate de vecini, prieteni si diversi analisti.

In plus, diversi "experti" ii fac profilul psihologic artistei, pentru a afla daca suferea de vreo afectiune psihica.

"Este o exacerbare, care tine de lipsa de profesionalism. De aia sunt intrebate tot felul de persoane, care se dau, marea parte dintre ele, specialiste, fara sa existe un minimum de discernamant al celor care fac asemenea tipuri de analize, ma rog, care produc in media asemenea tipuri de analize, pentru ca 90% dintre ele nu au relevanta", a explicat Bulai.

"O presa serioasa poate sa discute, dincolo de emotie, despre niste probleme, daca exista niste probleme. Sigur ca la cineva care se sinucide, in general sunt probleme psihice, ca in general nu esti sanatos la cap. Sigur, exista mai multe tipuri de sinucidere: sinucidere egoista, sinucidere altruista. Intr-un asemenea caz, mai greu poate fi alta decat de tip egoist. Dar dincolo de asemenea tip de analize, detaliile de cum e imbracata, de ce-a zis vecinica Florica sau mai stiu eu ce alte chestiuni de acest tip sunt inutile, nu au relevanta", a afirmat sociologul.

Madalina Manole s-a sinucis miercuri dimineata. Medicii-legisti ai Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" au stabilit ca a baut trei sute de mililitri dintr-un pesticid extrem de toxic.

Cantareata s-a sinucis in ziua in care implinea 43 de ani. Ea era casatorita si avea un baietel de un an si-o luna.