Guvernul a aprobat un proiect de hotarare privind Programul "Case de locuit in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010". Statul va aloca bani doar pentru achizitia de materiale, beneficiarii urmand sa suporte din fonduri proprii constructia efectiva a locuintelor distruse de inundatii. "Aceste materiale sunt puse la dispozitia proprietarilor, urmand ca reconstructia caselor sa fie facuta din resurse proprii", a declarat Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea. Potrivit acesteia, proiectul tehnic se refera la o locuinta cu doua camere si o suprafata de 60,5 mp, cu o suprafata utila de 47,5 mp, suma totala necesara pentru o astfel de locuinta fiind de 39.000 lei.

Materialele de constructie vor fi trimise consiliilor locale care au obligatia de a le depozita si distribui beneficiarilor, in functie de necesitati.

Materialele vor fi achizitionate in regim centralizat de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). "Comisiile mixte au facut evaluarea locuintelor afectate de inundatii, trimit centralizat catre Ministerul Dezvoltarii solicitarile de materiale in conformitate cu raportul tehnic, Ministerul Dezvoltarii calculeaza necesarul de materiale dupa proiectul tehnic aprobat in minister si apoi suma care trebuie alocata din buget pentru achizitionarea acestor materiale", a spus Udrea.

ANL va achizitiona ciment, caramida, armatura, elemente de zidarie, lemn, usi de lemn, ferestre PVC, var, vata minerala, iar beneficiarii vor reconstrui sau, in functie de fiecare caz, vor repara casele afectate din resurse proprii.