21 de persoane din Vrancea - printre care se numara profesori de la mai multe licee si colegii, inspectori scolari, primari si politisti - au fost trimise in judecata de procurorii anticoruptie pentru fraudarea examenului de bacalaureat, in anul 2008, sesiunea iunie-iulie, informeaza un comunicat al DNA. Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Galati.

Lista celor 21 de persoane trimise in judecata de DNA:

  • Anca Sonia Alexandrescu, profesor de limba franceza si limba engleza la Colegiul Tehnic "A.I.Cuza" Panciu din judetul Vrancea.
  • Nicoleta Moise, profesor de limba si literatura romana la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focsani, judetul Vrancea.
  • Angela Sirbu, profesor de chimie la Colegiul National "Unirea" din Focsani.
  • Florin Iamandei, director al Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea" din Focsani.
  • Constantin Constantinescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, judetul Vrancea.
  • Nelu Botez, profesor de sport la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud.
  • Adriana Daniela Diaconu, profesor de informatica la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud.
  • Iordache Bostan, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea.
  • Mariana Bostan
  • Mircea Zetu, agent de politie Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea.
  • Ion Bolocan
  • Danut Albu
  • Rodica Leata, director adjunct la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focsani.
  • Vasile Zbarciog, primar al comunei Straoane, din judetul Vrancea.
  • Ion Petre, primar al orasului Panciu, din judetul Vrancea.
  • Florenta Orasanu, profesor de limba franceza la Liceul G.G. Longinescu din Focsani.
  • Vica Minca, inspector scolar de specialitate la disciplina educatie fizica si sport in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea.
  • Deniza-Oana Alaci
  • Tatieana Stoian, administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focsani.
  • Mariana Rachieru, profesor de matematica la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea din Focsani.
  • Daniela Pamfil, inspector resurse umane in cadrul Primariei municipiului Focsani.
  • Cum a fost fraudat examenul de Bacalaureat

In perioada examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, inculpata Alexandrescu Anca Sonia (profesor de limba franceza si limba engleza la Colegiul Tehnic A.I.Cuza Panciu, jud. Vrancea), in baza unor intelegeri prealabile avute cu inculpatele Moise Nicoleta (profesor de limba si literatura romana la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea Focsani) si Sirbu Angela (profesor de chimie la Colegiul National Unirea Focsani, jud. Vrancea), a format un grup ocazional in scopul comiterii mai multor infractiuni de coruptie avand drept consecinta fraudarea rezultatelor la acest examen de bacalaureat, informeaza DNA.

Astfel, in perioada desfasurarii examenului de bacalaureat respectiv, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, in calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic Emil Botta din Adjud la disciplina limba franceza, a pretins si primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin (profesor de istorie la acelasi centru de examen) sume de bani pentru ca un numar de 15 candidati (denuntatori in cauza) sa promoveze examenul de bacalaureat sau sa primeasca note mari. La randul sau, Constantinescu Constantin a pretins si primit suma totala de 3.150 lei de la candidatii respectivi si de la inculpatii Botez Nelu si Diaconu Adriana Daniela (profesori de sport, respectiv informatica la Liceul Teoretic Emil Botta). In acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a retinut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu si-a insusit suma de 700 de lei.

De asemenea, inculpatele Alexandrescu Anca Sonia, Moise Nicoleta si Sirbu Angela au pretins suma de 1.500 euro, din care au primit suma 800 euro si 1.600 lei, de la inculpatul Bolocan Ion in scopul de a interveni pe langa profesorii evaluatori pentru ca acestia sa supraevalueze notele a doi candidati.

Alexandrescu Anca Sonia a pretins si primit suma de 2.000 euro de la inculpatii Albu Danut si Zbirciog Vasile in scopul de a interveni pe langa profesorii examinatori care sa acorde note de promovare la disciplina matematica fiilor denuntatorilor, bani pe care ulterior i-a remis inculpatului Iamandei Florin, directorul Grupului Scolar Agricol Focsani si vicepresedinte al comisiei din Centrul de examen Colegiul National Unirea Focsani. La randul sau, Iamandei Florin a remis acesti bani inculpatei Leata Rodica, profesor de matematica, indeplinind functia de director adjunct la Colegiul Tehnic

Edmond Nicolau Focsani si vicepresedinte al comisiei din Centrul Zonal de Evaluare nr.200-Scoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focsani. Acest demers a fost posibil si cu concursul inculpatelor Moise Nicoleta si Sirbu Angela.

In acelasi scop si in aceeasi calitate, inculpata Alexandrescu Anca Sonia a pretins si primit suma de 400 lei de la inculpatul Petre Ion, pentru a interveni pe langa inculpata Orasanu Florenta, profesor de limba franceza si profesor examinator la aceeasi disciplina la Centrul de examen Grup Scolar Constructii Montaj Focsani, pentru a acorda unei candidate nota maxima, suma de bani pe care a remis-o profesoarei Orasanu Florenta.

La randul sau, inculpata Bostan Mariana a pretins si primit suma de 750 lei de la o denuntatoare pentru a interveni pe langa sotul sau, inculpatul Bostan Iordache, inspector scolar general si presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat Vrancea, in scopul ca acesta sa-si exercite autoritatea si influenta asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denuntatoarei sa promoveze examenele orale la limba si literatura romana si limba franceza.

In plus, in cursul zilei de 24 iunie 2008, Bostan Iordache, in virtutea functiei sale, a intervenit pe langa inculpata Alexandrescu Anca Sonia pentru ca aceasta sa acorde nota maxima unui numar de trei candidati la disciplina limba franceza - proba orala.

La randul sau, inculpata Moise Nicoleta, in calitate de profesor examinator si evaluator la disciplina limba si literatura romana, in cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr. 200-Scoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focsani, a pretins si primit suma totala de 3.000 lei de la o candidata si Alaci Alexandra Denis cu scopul de a face interventii pe langa profesorii evaluatori de la disciplinele limba si literatura romana, matematica, informatica si sport, pentru ca cele doua candidate sa promoveze sau sa obtina note mari la aceste discipline. Din acesti bani, Moise Nicoleta a remis inculpatelor Minca Vica si Sirbu Angela (examinatori la disciplinele educatie fizica, respectiv matematica) sumele de 800, respectiv 1.200 lei.

In acelasi context, inculpata Moise Nicoleta, ca urmare a interventiei inculpatei Stoian Tatieana, a remis inculpatei Rachieru Mariana, evaluator la disciplina matematica in cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr.200- Scoala cu clasele I-VIII, nr. 3 Focsani, suma de 100 euro pentru a supraevalua lucrarea unui candidat.

La data de 30 iunie 2008, inculpata Sirbu Angela, la solicitarea inculpatei Moise Nicoleta, i-a comunicat acesteia notele obtinute de trei elevi la disciplina biologie, inainte de afisarea rezultatelor, iar in ziua de 2 iulie 2008 i-a comunicat numele profesorilor care au corectat lucrarile respective.

Inculpatul Zetu Mircea, agent de politie in cadrul I.P.J. Vrancea - Politia Municipiului Adjud, a primit de la un denuntator suma de 800 lei pentru a interveni pe langa profesorii examinatori in scopul ca o candidata sa promoveze examenele la limba si literatura romana si limba franceza.

La randul sau, inculpata Pamfil Daniela a primit suma de 700 lei de la un denuntator pentru a interveni pe langa profesorii examinatori si evaluatori din cadrul Centrului de examen Grup Scolar de Constructii Montaj Focsani si pe care sa-i determine sa acorde fiului denuntatorului note mari la disciplinele limba engleza si matematica.

In vederea confiscarii speciale a sumelor de bani pretinse si primite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile apartinand inculpatilor Alexandrescu Anca Sonia, Sirbu Angela, Moise Nicoleta, Iamandei Florin, Constantinescu Constantin si Botez Nelu.