Hidrologii au prelungit, duminica, avertizarea cod rosu de inundatii pe Dunare la Braila si de Codul portocaliu pe sectorul Cernavoda-Tulcea, aferent judetelor Galati, Braila, Constanta si Tulcea, pana luni, anunta Mediafax. In plus, un cod portocaliu de inundatii pe sectorul Braila-Galati si la Tulcea este valabil de Dunare pana pe 14 iulie. Tot pana luni, la ora 16:00, este in vigoare si o avertizare cod rosu de inundatii pe Prut.

Hidrologii au instituit, duminica dimineata, si o avertizare cod galben de inundatii pentru raurile Mures, Olt, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Baseu, Jijia, Barlad, valabila pana luni, la ora 16.00.

Explicatie coduri:

  • COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii. Depasire COTE DE ATENTIE;
  • COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;
  • COD ROSU: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL.