Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) informeaza, sambata, ca in ultimele 24 de ore au fost afectate au fost afectate de inundatii in ultimele 24 de ore, 109 persoane fiind evacuate, informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, potrivit Mediafax.

In total, au fost inundate 247 de locuinte, 91 gospodarii si anexe gospodaresti, 58 obiective socio-economice, 2.774 de hectare paduri, 2.139 de hectare teren arabil, 2.101 hectare pasuni, iar 14 locuinte au fost distruse. De asemenea, au mai fost afectate un drum judetean, unul comunal si un podet.

Pentru inlaturarea si diminuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice au actionat 1.059 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 152 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, 374 ai Inspectoratului General al Politiei Romane, 105 ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, alaturi de 797 de angajati din cadrul MApN si ai altor structuri.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in total, s-a intervenit cu 625 mijloace de interventie, din care 275 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

Sambata, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a informat ca debitele sunt in scadere pe Dunare, iar viitura de pe raul Prut se propaga pe sectorul Radauti Prut, in aval de Stanca Costesti.

Potrivit avertizarii de Cod rosu a hidrologilor, viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc, pe sectorul Radauti Prut-Aval Stanca Costesti, nivelul maxim la statia Oroftiana (prima statie de pe raul Prut, pe teritoriul romanesc) a fost atins in cursul zilei de vinerii, 797 cm, iar sambata se afla in scadere cu 95 cm.

Prutul, la statia Radauti Prut (statia amonte de acumularea Stanca-Costesti), inregistreaza un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. Tendinta de crestere a raului Prut la aceasta statie va continua pana sambata dupa-amiaza. Viitura formata pe raul Prut va fi atenuata in acumularea Stanca-Costesti, acumulare care se comporta foarte bine din punct de vedere tehnic, sustine ANAR.

In conditiile in care nu vor fi inregistrate precipitatii suplimentare, digurile nu vor fi deversate (apa nu va trece peste diguri), acestea avand o garda de siguranta de aproximativ un metru, spune ANAR.

Debitul Dunarii, la intrarea in tara este in scadere, iar, datorita reducerii debitelor raul Siret (prin acumularile Racaciuni-Galbeni-Calimanesti-Movileni), la statia Sendreni, s-a redus nivelul Siretului, in acest moment fiind la cota de atentie. Datorita scaderii nivelelor si debitelor de pe raul Siret, nivelele Dunarii in zona Braila-Galati raman cvasi-stationare.

Agentia Nationala Apele Romane aminteste faptul ca principala problema ramane presiunea apei asupra digurilor si se va mentine o lunga perioada, putand aparea evenimente neprevazute.