Articolul 11 al Ordonantei de Urgenta 55/2002, care prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru proprietarii cainilor, in cazul in care patrupedele ataca sau provoaca moartea altor persoane, a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala, anunta Gazeta de Sud.

Articolul declarat neconstituţional prevedea că "proprietarul sau deţinătorul temporar al unui câine, care nu a luat măsurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani". Articolul mai prevedea ca acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Luna trecuta, procurorii clujeni l-au trimis în judecată, cu propunerea de condamnare la închisoare, pe Augustin Budusan, proprietarul unui câine din rasa Rottweiler care muscase o fetita de 10 ani, in mai 2009, potrivit cotidianului Puterea. Copilul a fost transportat la spital si a primit ingrijiri medicale, insa a ramas cu cicatrice si cu traume psihice.