Consulatele de la Balti si Cahul au fost inaugurate vineri in prezenta ministrului de externe Teodor Baconschi si a omologului sau moldovean Iurie leanca, respectiv a secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc. Ele vor incepe eliberarea vizelor luni. "Mi-as dori pentru toti locuitorii orasului Balti ca el (n.r. consulatul) sa devina un reper de europenitate, un loc de intalnire, de dialog, de deschidere si de intensa aspiratie europeana", a spus ministrul roman de externe la inaugurare.

"Cred ca ne aflam in situatia fericita in care increderea noastra in sine se ridica un pic, in care demonstram cat de fructuoasa poate fi in viata de zi de zi colaborarea intr-adevar sincera intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Moldova, cat de buna rasfrangere asupra vietii cetatenilor poate avea intelegerea din Bucuresti si Chisinau", a spus Baconschi in discursul inaugural.

El a tinut sa sublinieze ca acest consulat al Romaniei - la fel ca si cel de la Cahul - sunt prima prezenta a unui stat membru al UE in afara capitalei Moldovei. "Mi-as dori pentru toti locuitorii orasului Balti ca el (n.r. consulatul) sa devina un reper de europenitate, un loc de intalnire, de dialog, de deschidere si de intensa aspiratie europeana. Si, din acest punct de vedere, pe umerii echipei pe care cu destul efort am antrenat-o si am adus-o aici sta o mare rsponsabilitate, pentru ca ea va ilustra nu doar din spatele unor ghesee, ci si din activitatea mai ampla pe care acest consulat o va avea - poate o activitate care sa includa evenimente publice, culturale - toate formele de dialog. Pentru ca Europa inseamna, in primul rand, dialog", a spus seful diplomatiei romane.

El isi mai doreste ca aceste consulate sa fie "pietre de hotar intr-o noua etapa a relatiei bilaterale, doua resorturi care sa puna in valoare potentialul enorm pe care aceasta fratietate il are acum si in viitorul imediat". "Sunt convins ca facem un lucru bun, ca acest lucru bun va dura, se va dezvolta, ca va fi germenele unei noi etape isotirce, pentru ca numai in UE ne putem regasi si imbratisa cu adevarat", a mai spus ministrul Teodor Baconschi.

La randul sau, omologul moldovean Iurie Leanca considera inaugrarea consulatului "un eveniment definitoriu pentru relatia dintre Chisinau si Bucuresti, care demonstreaza cu pregnanta ca, din momentul in care la Chisinau a fost creat guvernul AIE, relatia dintre Republica Moldova si Romania "a revenit in albia sa fireasca, bazandu-se pe valori europene, pe relatii pragmatice si interes comun, in primul rand pe interesul cetatenilor din R. Moldova, dar si din Romania".

"De ce se temeau oponentii nostri, in sfarsit, s-a realizat", a spus Leanca. Potrivit sefului diplomatiei moldovene, deschiderea celor doua consulate romanesti demonstreaza ca "in momentul in care ne axam pe valori care ne unesc si aspiratii comune lucrurile merg bine si vor merge si mai bine"

Iurie Leanca sustine ca Romania si Moldova se afla intr-o faza de "intensa consolidare" pe multiple planuri, ca dialogul se poarta "la diverse nivele ierarhice si pe diverse domenii". Printre aceste discutii se afla si cea referitoare la deschiderea Consulatului R. Moldova la Iasi si a unei reprezentante - nu a precizat daca un consulat sau ceva asemanator unui punct de lucru - la Ungheni, pentru ca cetatenii moldoveni sa beneficieze de servicii consulare in proximitatea lor.

Cele doua noi consulate deschide de Romania in Moldova deservesc zonele din nordul si sudul republicii. Circumscriptia consulara a Consulatului General al Romaniei la Balti cuprinde: orasul Balti, raioanele Briceni, Glodeni, Donduseni, Drochia, Edinet, Camenca, Ocnita, Rezina, Ribnita, Riscani, Singerei, Soroca, Telenesti, Falesti, Floresti, Soldanesti.

In sud, circumscriptia consulara a Consulatului General al Romaniei la Cahul cuprinde raioanele: Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimislia, Leova, Taraclia, Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia.