Doua noi consulate vor fi inaugurate, astazi, in Republica Moldova, la Cahul si Balti. La eveniment va fi prezent si ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi.

Dupa cum se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Ministerul de Externe de la Chisinau, seful diplomatiei romane va avea ulterior o intrevedere cu Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene. Vor fi discutate diverse aspecte ale relatiilor bilaterale, problematica integrarii europene a Republicii Moldova, alte teme de interes reciproc.

Pe de alta parte, deschiderea unor noi consulate romanesti in Moldova largeste si o piata a intermediarilor pentru obtinerea de vize, acei cetateni moldoveni care, contra cost, ofera asistenta in completarea dosarelor si posibilitatea unui loc mai in fata pe lista de ordine. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a aratat din nou ca Romania dezaproba o asemenea practica si ca a cerut partii moldovene sa nu mai tolereze prezenta "acestor interpusi".

"Acesti intermediari nu au nicio calitate oficiala si, mai ales, n-au niciun rost mai ales ca majoritatea serviciilor sunt gratuite cel putin pana intram in spatiul Schegen. Pretind ca ar putea sa accelereze viteza de procesare, dar ei fac parte dintr-un decor institutional pe care l-am depasit. Le vom cere in continuare partenerilor din R. Moldova sa izoleze acest fenomen si sa-l descurajeze", a spus seful diplomatiei romane pentru Hotnews.ro.