Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si-a dat miercuri acordul de principiu pentru o posibila invitatie a Papei Benedict al XVI-lea in Romania, a anuntat Patriarhia Romana, intr-un comunicat de presa.

"Sfantul Sinod a hotarat sa adreseze un apel la dialog fratesc Bisericii Romane Unita cu Roma (Greco-Catolica) pentru o marturie crestina comuna in societatea romaneasca contemporana din ce in ce mai secularizata cu speranta crearii unui climat de incredere si respect reciproc intre cele doua Biserici romanesti. In acest context, ierarhii Sfantului Sinod si-au dat acordul de principiu pentru o posibila invitatie a Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea in Romania. In acest sens, Patriarhia Romana va evalua timpul invitatiei in consultare cu alti factori implicati", se arata in documentul Patriarhiei.

Anuntul Sfantului Sinod vine dupa ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a vorbit in primavara de o posibila vizita in Romania a Papei Benedict al XVI-lea. Conform uzantelor, dupa invitatia adresata de presedintele Traian Basescu este nevoie si de o invitatie din partea Patriarhului Daniel.

"E un proiect diplomatic la care lucram. Speram sa il putem realiza, daca nu anul acesta, in 2011. Cred ca o vizita a Papei Benedict al XVI-lea ar scoate din nou in relief vocatia de dialog a Bisericii majoritare din Romania si totodata dorinta natiunii noastre de a fi parte din aceasta Europa, care nu este doar politica, economica si financiara, ci si spirituala", a declarat Baconschi.