Guvernul a aprobat proiectele de legi pentru punerea in aplicare a Codului Civil si a Codului Penal, a anuntat ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, cele doua proiecte urmeaza sa fie inaintate Parlamentului, pentru adoptare. "Proiectele prevad si data intrarii in vigoare. Aceasta este 1 octombrie ", a declarat Predoiu.

Acesta a precizat ca Ministerul Justitiei va trece la elaborarea proiectelor de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala si civila.

"Instrument modern de reglementare a aspectelor fundamentale ale existentei individuale si sociale, noul Cod civil valorifica experienta reformelor recente in domeniul dreptului civil realizate de alte state (Italia, Franta, Canada - provincia Quebec, Olanda, Spania), precum si prevederile din instrumente de drept european si internationale. Pentru a raspunde imperativelor unui prezent dinamic, realitatilor vii si in continua schimbare, sunt promovate solutii noi, sunt revizuite institutii devenite clasice, sunt puse in valoare principii recunoscute in plan international, dar care nu au fost inca implementate in spatiul romanesc. Toate aceste elemente de noutate implica eforturi semnificative pentru punerea lor in aplicare in mod corect, unitar, coerent si sistematic", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege privind punerea in aplicare a Codului Civil. De exemplu, noul Cod Civil ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri. Spre deosebire de actuala reglementare, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale. In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala, prin act incheiat in forma autentica notariala sau pe cale judecatoreasca.

In ceea ce priveste aplicarea noului Cod Penal au fost analizate toate dispozitiile penale cuprinse in legile speciale, urmarindu-se, potrivit notei de fundamentaredocumente, urmatoarele aspecte:

  • abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale;
  • adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal;
  • actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului penal facute de textele din legislatia speciala;
  • dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul. Respectarea principiului minimei interventii care guverneaza legislatia penala a oricarui stat de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta.