Primul-ministru Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au inspectat luni digul de protectie al municipiului Galati, construit de-a lungul Dunarii si la care se lucreaza pentru suprainaltare pana la cota de 715 cm, astfel incat sa poata tine in loc viitura de pe Dunare, in prezent nivelul fluviului fiind la 678 de centimetri, potrivit Mediafax.

Premierul a dat mana cu zeci de lucratori MAI si MApN veniti la Galati din toate zonele tarii pentru a ridica digul care sa protejeze de inundatii cartierul Valea Orasului, unde traiesc circa 8.000 de oameni.

Primul-ministru, care a pus un sac cu nisip la baza digului, a fost huiduit de mai multi galateni, cu care insa Boc a stat de vorba. Un pensionar i s-a plans lui Emil Boc de pensiile mici si preturile mari, premierul replicandu-i omului ca momentul actual este destinat exclusiv pericolului de pe Dunare si ca, dupa ce acest pericol va fi indepartat, se vor discuta si alte probleme.

Prefectul judetului Galati, Cosmin Paun, a avertizat, luni, ca daca digul care este construit la Galati pe o lungime de 4,5 kilometri cu o inaltime de 1,5 metri nu va rezista, pierderile economice vor fi insemnate. Prefectul a mentionat ca 8.000 de persoane se afla in zona inundabila si ar trebui evacuate, in cazul in care digul va ceda. In plus, numai inchiderea activitatii Regionalei Vamale ar implica o pierdere de 18,5 milioane de euro pe zi, relateaza Mediafax.

In zona inundabila isi desfasoara activitatea cei mai mari agenti economici din Galati, care asigura aproximativ 12.000 de locuri de munca.

In prezent, nivelul Dunarii a depasit, la Galati, cu 70 de centimetri cota de inundatie si este cu 21 de centimetri sub cota de pericol, fiind in continua crestere, a mai spus prefectul.

Luni, aproximativ 1.400 de pompieri si jandarmi din mai multe judete, dar si voluntari lucreaza la ridicarea digului de la Galati.