Aproximativ 280 de romani au fost condamnati anul trecut in Suedia, cazierele lor fiind comunicate, spre informare, Ministerului Justitiei de catre autoritatile suedeze. Potrivit unui comunicat remis luni de Ministerul Justitiei, cazierele judiciare acopera perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009.

Conventia europeana de asistenta juridica reciproca in materie penala (Strasbourg, 20 aprilie 1959) instituie in sarcina partilor contractante obligatia de a informa anual fiecare parte interesata cu privire la condamnarile penale sau masurile ulterioare condamnarii care se refera la cetatenii partii si care fac obiectul unei mentiuni in cazierul judiciar.

Potrivit articolului 4 din Legea 290/2004, cazierul judiciar se organizeaza de Ministerul Administratiei si Internelor si se tine de unitatile Politiei Romane, prin structuri specializate in acest domeniu. Conform articolului 9 din aceleasi act normativ, se inscriu in cazierul judiciar pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente.

Toate cazierele judiciare primite de Ministerul Justitiei din partea autoritatilor suedeze au fost transmise Ministerului Administratiei si Internelor.