Franta, Belgia, Estonia si Austria au oferit echipament si asistenta Romaniei pentru a face fata inundatiilor, dupa ce autoritatile romane au solicitat activarea Mecanismului de Protectie Civila, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

"Romania a cerut in seara de vineri, 2 iulie, sprijin pentru a gestiona inundatiile grave care afecteaza nord-estul tarii. Asistenta sub forma de baraje pneumatice, pompe, generatoare, sisteme de purificare a apei si alte materiale a fost imediat comunicata tuturor tarilor participante. In cateva ore, Franta, Estonia, Belgia si Austria au facut primele oferte pentru ajutor. O parte dintre acestea au fost acceptate de Romania si sunt in drum spre zonele afectate," afirma CE.

Echipa Belgiei a plecat duminica dimineata cu 11 pompe, 5 generatoare si 1 unitate de purificare, impreuna cu 6 persoane, spre Romania si va lua in drumul sau si echipamentul din Austria. Aceasta este programata sa ajunga in seara zilei de luni.

Franta a oferit 5 pompe, 8 generatoare si o unitate de purificare a apei, care vor fi activate de 30 de persoane.

Estonia a indicat ca CE a acordat fonduri pentru un modul de pompare de mare capacitate, compus din participanti din Estonia, Letonia si Lituania, pregatit pentru Romania daca este nevoie.

Austria a oferit 10 pompe si 3 generatoare.