In zona localitatii Sendreni, Siretul are un nivel de peste 64 cm peste cota de pericol, ca urmare a preluarii afluentilor Trotus, Putna, Ramnicu si Buzau, anunta Apele Romane. Echipele continua operatiunile de suprainaltare si consolidare a digului de la Sendreni, in zona de confluenta a Siretului cu Dunarea.

Prezent in zona, Emil Boc a declarat ca situatia este sub control si ca nu se vor inregistra pierderi de vieti sau de locuinte.

Premierul a anuntat, la finalul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, ca pana duminica, la ora 14,00, vor fi terminate scenariile tehnice pentru evitarea pagubelor in zona judetelor Braila, Galati si Tulcea, transmite Agerpres.

Seful Executivului a spus ca, din analizele intocmite in timpul sedintei, se pare ca nu vor putea fi evitate inundatiile din anumite zone de risc si, de aceea, in colaborare cu autoritatile locale din judetele Galati, Braila si Tulcea se vor analiza toate scenariile tehnice posibile, urmand sa se aleaga varianta cea mai buna pentru evitarea pagubelor.

"Se vor face analize de risc, pentru a lua o decizie fundamentata pe stiinta, nu pe emotii, pe expertiza de specialitate", a spus Boc, adaugand ca acest scenariu, care va fi ales duminica, va fi unul ce va cuprinde analize in amanuntime, de la cota de inundatie si pana la cheltuieli, de asa maniera incat pagubele sa fie evitate in proportie cat mai mare.

In cursul acestei zile, se vor trimite materiale si echipe suplimentare de la Apele Romane pentru suprainaltarea si consolidarea in continuarea a digului din aceasta zona. Dunarea creeaza efect de remuu pe raul Siret (cu 25 km) si pe raul Prut (40-50 km).

Pana la aceasta ora, A.N. Apele Romane- Administratia Bazinala de Apa Siret (ABA Siret) a pus la dispozitie si a montat 1800 de metri de hidrobaraj, precum si 50.000 de saci cu nisip. Peste 400.000 de saci au fost folositi pentru consolidarea si suprainaltarea digurilor din zonele Pascani, Bacau si Sendreni.

Astazi, la intrarea in tara, Dunarea are un debit de 13000 mc/s, fiind in scadere.

In schimb, pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelurile sunt intr-o usoara crestere.

Astfel, Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile: Bechet (+ 34 peste CP), Corabia (+13 peste CP), Turnu Magurele (+ 35 peste CP), Fetesti (+ 14 cm peste CP), Harsova (+ 48 peste CP), Braila (+ 39 peste CP), Galati (+ 8 cm peste CP), Isaccea (+ 7 peste CP), si peste cotele de inundatie la statiile: Zimnicea (+ 1,26 metri peste CI), Giurgiu ( +65 peste CI), Oltenita (+70 peste CI), Calarasi (+ 41 cm peste CI), Fetesti (+14 peste CI), Tulcea (+ 18 cm peste CI).

Conform prognozei INHGA, se estimeaza ca Dunarea, pe sectorul Braila-Galati, va depasi, in data de 8 ¬ 9 iulie, debitul de 16000 mc/s.

Dunarea va ramane la debite si niveluri ridicate cel putin trei saptamani.

La Galati, Dunarea creste usor, cu 2-3 cm pe zi, fiind cu 6 cm peste cota istorica inregistrata in 2006. La Fetesti, Dunarea a depasit nivelul istoric din anul 2006, fiind cu 4 cm si au fost evacuate casele din zona cartierului Buliga.

Pe raul Prut, la statia Radauti Prut, de la un debit maxim de 2090 mc/s, debitul este in scadere, cu circa 30 mc/s, debit care a fost preluat in acumularea Stanca Costesti, unde s-au acumulat in acest moment un volum de 420 mil mc de apa. Debitul evacuat din Stanca Costesti de 879 mc/s nu va pune probleme pentru digurile din aval.