Principele Radu afirma ca familia regala a fost foarte afectata de criza economica, fiind nevoita sa renunte la mai multi colaboratori si sa intarzie unele proiecte, precum cel de renovare a Castelului Savarsin, unde de doi ani schelele stau pe imobil din cauza lipsei banilor, relateaza Mediafax.

Principele Radu a discutat cu jurnalistii din Arad intr-un mall din oras, unde a fost in vizita cu principesa Margareta. Solicitat de ziaristi sa comenteze pe marginea crizei economice, principele Radu a spus ca inclusiv Casa Regala a fost foarte afectata.

"Familia regala, si ca entitate institutionala, si ca familie, traieste aici, unde are toate legaturile economice, culturale, spirituale cu tara. Din momentul inceperii crizei, a fost afectata economic propriu-zis, pentru ca exista surse de venit ale familiei pe teritoriul Romaniei, cum ar fi padurile de la Savarsin sau de la Sinaia, legaturi cu anumite companii comerciale de diverse feluri. Afectarea este enorma, am redus la un sfert numarul colaboratorilor, angajamentele noastre se fac cu mai multa masura", a spus el.

Principele Radu a adaugat ca, in urma renuntarii la unii colaboratori, familia regala a ajuns in situatia sa se lucreze "mai mult pe bunavointa si voluntariat, pe admiratie si respect fata de Casa Regala".

"Avem o intarziere foarte mare si cu renovarea Castelului Savarsin, sunt doi ani de cand schelele stau pe castel din cauza lipsurilor financiare", a spus principele.

Conform reprezentantului familiei regale, intentia Guvernului de a impune o chirie pentru Palatul Elisabeta are alte efecte negative.

"Nu pot sa nu fiu de acord ca, in momente de austeritate, orice administratie incearca sa reduca din cheltuieli (...), dar reducerea unei sume atat de mici, care este intre 3.500 si 5.000 de euro lunar... Pentru o familie e mult, dar pentru o institutie de stat e putin", a spus principele Radu, adaugand ca pentru familia regala conteaza o astfel de suma, pentru a face "un bine tarii pe care nimeni nu-l poate face".

Legat de ultimele masuri anticriza luate de Guvern, el a spus ca "trebuie ascultati cei priceputi".

"A fost in Romania un mare economist al lumii, pe care familia regala l-a invitat la palat si nimeni nu a facut cunoscuta prezenta lui in tara, nimeni nu a avut nevoie de opinia lui (...) Solutiile trebuie lasate in mana economistilor. In orice caz, in vreme de criza, solutia cea mai buna e de a incuraja elementul economic, nu de a-l descuraja. La inceputul crizei au avut de suferit enorm intreprinderile mici si mijlocii, cand ele trebuiau ajutate. Cand ai un bolnav pe patul de spital nu-i scoti garourile, instrumentele care il leaga de viata. Or, la noi lucrurile s-au agravat, in loc sa se simplifice", a spus principele Radu.

El a adaugat ca familia regala se implica mai mult in aceasta perioada pentru a reprezenta Romania in exterior, dar face sacrificii financiare mari pentru asta.

"Trebuie sa facem pentru tara mai mult si mai bine pentru ca acum e nevoie. Vizitele externe pe care le-am facut au fost mai numeroase decat in alti ani, dar au fost facute cu sacrificii financiare si umane foarte mari, pentru ca altfel Romania iese complet de pe harta. Toate se fac doar pe cheltuiala Casei Regale, sprijinul institutional este mai mult formal, adica ni se spune "Buna ziua" la intrarea pe aeroport", a declarat reprezentantul familiei regale.