Presedintele Traian Basescu i-a intrebat vineri pe locuitorii ramasi fara locuinte din satul Patrauti de ce si-au construit casele in albia raului: "Mai, de ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni?", a afirmat el, adaugand "Cum ati pus case in albie?".

Seful statului le-a spus locuitorilor ca o sa aiba alte case, dar nu pe acelasi amplasament, si a cerut autoritatilor locale sa identifice unde se pot reconstrui casele astfel incat sa nu mai fie luate de ape.

"Mare rugaminte, gaseste petece de pamant in zona neinundabila", i-a spus Basescu unui oficial local.

El i-a sfatuit pe oameni sa renunte la inlaturarea malului din case si sa-si ia doar lucrurile de acolo, intrucat locuintele nu vor mai fi construite pe aceleasi locatii: "Va scoateti din cap ca o sa ramana casa aici. O sa vina materiale si faceti unde va da primarul" loc, a spus Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a precizat ca au inceput deja sa soseasca materialele de constructie, dar le-a spus satenilor ca locuintele nu vor fi construite de stat: "Nu costruieste statul, statul pune la dispozitie materiale. Va ajutati unii pe altii, sunt meseriasi in sat".

Presedintele Traian Basescu a aterizat, vineri, in jurul orei 14,00, la Suceava, de unde va pleca spre comuna Patrauti pentru a vedea zona calamitata si apoi la podul rutier de la Dornesti, potrivit Agerpres.

In comuna Patrauti, 49 de case au fost grav afectate de inundatiile din ultimele zile, 5 dintre acestea fiind luate complet de apa.

In jurul orei 16,00, Traian Basescu ar urma sa se deplaseze la Dorohoi, in judetul Botosani, pentru a evalua pagubele produse de inundatii, anunta Agerpres.

Vom reveni cu amanunte