Debitul Siretului in zona comunei bacauane Saucesti a depasit, vineri, in jurul orei 10,00, nivelul de 2.887 metri cubi pe secunda, cu peste 220 mc/s peste recordul istoric din vara anului 2008, relateaza Agerpres.

Foto:
  • Invitam cititorii sa trimita poze si filme realizate in zonele afectate de inundatii prin intermediul formularului de la finalul articolului.

ORA 14,00 Bacau: Centrul comunei Saucesti inundat, sinistrati din Schineni protesteaza in fata sediului Primariei

Apele revarsate ale Siretului au ajuns, joi la pranz, si in centrul comunei Saucesti, unde un grup de circa 30 de sinistrati din satul Schineni au venit in fata Primariei sa ceara socoteala autoritatilor pentru situatia in care se afla.

O parte din oameni spun ca nu au dorit sa fie evacuati, dar jandarmii le-au spart usile si i-au fortat sa iasa, iar altii, de asemenea foarte revoltati, cer socoteala primarului localitatii, acuzand lipsa luarii unor masuri in ultimii doi ani pentru prevenirea inundatiilor, dupa ce apele Siretului s-au mai revarsat de doua ori, in 2005 si in 2008, asupra comunei.

Directorul Directiei Apelor Siret Bacau, Constantin Draganuta, afirma ca in orele urmatoare debitul apelor va scadea daca nu ploua, precizand ca la Dragesti, judetul Neamt, locul unde se masoara debitul Siretului, se inregistra la orele 14,00 o scadere a debitului Siretului cu 2cm.

In zona este asteptat sa soseasca premierul Emil Boc, dar circula informatii neconfirmate deocamdata privind o posibila vizita si a presedintelui Traian Basescu.

ORA 11,45: Bilantul inundatiilor in ultimele 24 de ore: 104 localitati afectate si 7.762 persoane evacuate

Ploile torentiale si inundatiile au afectat in ultimele 24 de ore 104 localitati din 14 judete, determinand evacuarea a 7.762 de persoane, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

In total, au fost afectate 3.903 gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 locuinte si 607 subsoluri.

Au fost inundate 12.359 hectare teren arabil, 3.622 hectare pasuni si fanete, 24 obiective socio-economice, un drum national, cinci drumuri judetene, zece drumuri comunale, 43 poduri, 470 podete, 16 punti pietonale, iar 6.616 fantani au fost colmatate.

Dunarea a atins vineri la Giurgiu cota de 701 centimetri, cu 61 de centimetri peste cota de inundatii de 640 de centimetri iar debitul acesteia a crescut la 13.600 de metri cubi pe secunda.

Potrivit specialistilor Serviciului de Gospodarirea a Apelor Giurgiu, cresterea cotelor apelor Dunarii la 701 centimetri a dus la inundarea in zona dig-mal, din infiltratii, a 4.170 de hectare de padure si a 50 de hectare de pasuni, 20 de hectare de lucerna, 20 de hectare de paioase si 10 hectare de porumb si floarea-soarelui in zona Malu Rosu-Gostinu si a inca 5 hectare cultivate cu porumb in zona Gostinu-Greaca.

Ora 10,00 La Saucesti, apele au depasit nivelul record din 2008

In ciuda ordinului de evacuare, cei 60 de jandarmi implicati in salvarea populatiei intampina dificultati in actiunile de evacuare, unii sateni refugiindu-se in podurile caselor pentru a nu fi urcati in camioanele militare si transportati cu autobuzele la Colegiul Tehnic 'Anghel Saligny' din Bacau.

Riscul la care se supun acestia este confirmat si de cazul unui cetatean din satul Siret care, dupa ce intreaga populatie din zona, circa 200 de familii, a fost evacuata joi seara, a anuntat in aceasta dimineata ca este in pericol de a fi luat de ape impreuna cu casa care se darama.

Pentru salvarea sa actioneaza doua echipaje imbarcate pe barci pneumatice. Viteza apei este, insa, foarte mare, fapt ce face foarte dificila operatiunea de salvare.

Din comuna Saucesti urmeaza sa plece pana la orele pranzului circa 2.100 de persoane. Multi dintre locuitori au ales autoevacuarea, unii dintre ei ridicand corturi pe zonele mai inalte din preajma comunei Saucesti.

Autoritatile au pregatit pentru cazare si masa circa 2.500 de locuri in caminele si cantinele liceelor bacauane.

Dunarea inregistreaza, la Galati, un nivel de 663 cm (cu 3 cm peste cota de pericol) si cu 2 cm peste cota istorica inregistrata in 2006, iar, in sectiunile Fetesti- Braila- Galati-Tulcea si Delta Dunarii, debitele crescute ale Dunarii vor pune in continuare presiune asupra digurilor, anunta Apele Romane, intr-un comunicat.

Pe raul Negru, nivelele se mentin peste cotele de pericol la statia Tomesti. Datorita precipitatiilor sub forma de aversa inregistrate in cursul zilei de ieri, paraul Homorodul mic a inregistrat o crestere cu 50 cm peste cota de pericol, fiind inundate circa 80 de case in comuna Capalnita.

Pe raul Prut, la statia Radauti Prut, debitul este de 2090 mc/s, in scadere cu circa 30 mc/s, debit care a fost preluat in acumularea Stanca Costesti, unde s-au acumulat in acest moment un volum de 420 mil mc de apa.

Debitul evacuat din Stanca Costesti de 853 mc/s nu va pune probleme pentru digurile din aval.

Pana vineri dupa-amiaza zona este sub cod rosu de inundatii emis joi de hidrologi pentru unele sectoare ale Siretului, Oltului, Prutului si Dunarii. Potrivit avertizarii, Siretul pune in pericol sectorul Lespezi-Dragesti (judetele Iasi, Neamt si Bacau) si sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati).