Hidrologii au emis o noua avertizare valabila pentru urmatoarele 24 de ore pentru mai multe rauri din tara. Cea mai grava situatie se inregistreaza pe unele sectoare ale Oltului, Prutului, Siretului si Dunarii, care se afla sub incidenta unui cod rosu de inundatii, pana vineri dupa-amiaza. In plus, hidrologii avertizeaza ca exista pericolul producerii unor viituri rapide, cu efect de inundatii locale, in bazinele hidrografice ale raurilor Prut, Siret, Crasna, Mures, Olt si Prahova.

Avertizare hidrologicaFoto: Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor

Institutul National de Hidrologie si Gospodaririe a apelor a anuntat, joi dupa-amiaza, ca in urmatoarele 24 de ore se instituie:

- COD ROSU pe raul Olt pe sectorul Tomesti-Sancraieni – judetul Harghita, pe raul Prut, sectorul Stanca Aval – amonte Ungheni aferent judetelor Iasi si Botosani si se mentine pe Siret, pe sectorul Lespezi-Dragesti (judetele Iasi, Neamt si Bacau) si pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati), pe raul Prut pe sectorul Oroftiana - Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani) si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati).

- COD PORTOCALIU pe raurile din bazinul Sucevei aferente judetului Suceava, pe raul Prut pe sectorul Ungheni - Dranceni aferent judetelor Iasi si Vaslui, pe raul Siret pe sectoarele Zvoristea – Lespezi (judetele Botosani, Neamt si Iasi) si aval Dragesti - Sendreni (judetele Vrancea si Galati), pe Olt pe sectorul Sancraieni-Hoghiz din judetele Harghita, Covasna si Brasov si pe Jijia pe sectorul Dorohoi – Dangeni (judetele Botosani si Iasi).

- COD GALBEN pe raul Moldova pe sectorul Fundu Moldovei-Gura Humorului (judetul Suceava), pe raul Bistrita (judetele Suceava si Neamt), pe raul Crasna aval Domanesti – judetul Satu Mare, pe raul Mures superior amonte Glodeni – jud. Harghita si Mures, Tarnava Mica, Tarnava Mare – jud. Harghita, Mures, Sibiu si Alba, Olt sector Hoghiz - Izbiceni – jud. Brasov, Sibiu, Valcea si Olt., Raul Negru – judetul Covasna, pe raurile din bazinul superior al Prahovei -jud.Prahova, Trotus– judetul Bacau, Barlad -jud. Vaslui si Iasi, pe raul Bahlui – jud. Iasi, pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul avalDranceni - Oancea – jud: Vaslui si Galati.

Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.