Un criminal cu probleme psihice, ce si-a ucis sotia cu mai multe lovituri de cutit in fata copilului de aproape doi ani, a fost eliberat dupa ce un complet al instantei supreme, din care face parte si Cristian Jipa, a trimis prea tarziu dosarul catre instantele inferioare pentru prelungirea arestarii acuzatului, anunta Mediafax.

Laurentiu Constantin a fost pus in libertate in 8 iunie 2010, la un an si o luna dupa ce si-a ucis sotia, Nicoleta, cu mai multe lovituri de cutit pentru ca intentase actiune de divort. Copilul lor, o fetita nascuta in 2007, a fost data spre crestere mamei Nicoletei.

Judecatorul Tribunalul Bucuresti a fost nevoit sa il puna in libertate pe Constantin din cauza ca dosarul a stat mai bine de doua luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru motivarea unei incheieri de doua pagini, prin care cei trei judecatori ai completului - Cristian Jipa (cercetat in cazul senatorului Catalin Voicu), Sofica Dumitrascu (care l-a pus in libertate pe Omar Hayssam) si Sandel Macovei - au luat la cunostinta ca inculpatul si-a retras recursul impotriva deciziei de rejudecare a procesului. Rejudecarea procesului a fost decisa de Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorul de sedinta a cerut Tribunalului Bucuresti sa constatate incetarea de drept a arestarii preventive in cazul lui Constantin, potrivit articolului 140 aliniatul 1 din Codul de procedura penala, care prevede ca masurile preventive inceteaza de drept la expirarea termenelor prevazute de lege sau stabilite de organele judiciare.

Tribunalul Bucuresti nu a putut verifica legalitatea masurii preventive in acest caz, in termenul stabilit de lege de 60 de zile, pentru ca dosarul a fost trimis de instanta suprema inapoi instantelor inferioare in 26 mai la Curtea de Apel Bucuresti, si apoi abia in 1 iunie a ajuns la Tribunalul Bucuresti.

Crima din acest dosar, recunoscuta de Laurentiu Constantin, a avut loc in mai 2009.

El fusese internat in luna aprilie 2009, dupa ce a incercat de doua ori sa se sinucida, o data cu medicamente, iar a doua oara a incercat sa se spanzure, insa barbatul a fost oprit de fratele sau si de sotia sa, pe care peste o luna a ucis-o.

Nicoleta intentase actiune de divort, gasindu-se la dosar chiar un certificat medico-legal care atesta ca fusese batuta de Constantin in luna februarie 2009.

Dupa ce Laurentiu Constantin a fost externat la sfarsitul lunii aprilie 2009, el s-a dus la sotia sa pentru a-si vedea copilul, urmand sa plece impreuna la nasii fetitei. Ei au inceput sa se certe din cauza custodiei, dupa care barbatul s-a dus in bucatarie sa fumeze o tigara. Langa scrumiera era un cutit de bucatarie, pe care Constantin l-a luat si s-a dus direct in dormitorul sotiei, unde era si bebelusul. Femeia era cu spatele la usa, se machia intr-o oglinda. El a injunghiat-o intai in spate, ea s-a intors si atunci a injunghiat-o si in abdomen, dupa care victima a cazut in genunchi.

Apoi barbatul a chemat salvarea si a insistat sa se grabeasca, pentru ca femeia inca mai "horcaia".

In acest caz, judecatorul Andi Malaliu de la Tribunalul Bucuresti a decis in octombrie 2009 condamnarea lui Laurentiu Constantin la 13 ani de inchisoare.

Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti de acuzat, dar si de procurori, care au apreciat ca ar trebui o condamnare mai mare. Si mama victimei a facut apel, din cauza ca nu a fost citata in acest proces.

Judecatorul Malaliu a dat pedeapsa sub minimul prevazut de lege, apreciind ca Laurentiu Constantin are probleme psihice, ca a recunoscut si si-a regretat fapta. De asemenea, judecatorul a renuntat la audierea martorilor din acte, pentru ca nu existau contradictii.

La dosar exista un certificat medical in care se arata ca Laurentiu Constantin are "tulburari afective episod depresiv sever cu ideatie suicidala, tulburare mixta de personalitate".

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a desfiintat insa aceasta decizie in 17 decembrie 2009, pentru ca victima, fetita minora, nu a fost citata, procedura impusa de lege. Mai mult, mama Nicoletei a aratat ca nu a fost citata si ca a descoperit existenta acestui proces abia in faza apelului, interesandu-se la o banca de creditele fiicei sale.

Curtea a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare pentru a fi citata si mama Nicoletei, reprezentantul legal al copilului, care solicita daune materiale si morale de 200.000 de lei (150.000 pentru fetita si 50.000 pentru mama victimei).

"Curtea constata ca temeiurile care au stat la baza arestarii preventive se mentin si impun privarea in continuare de libertate - natura faptei comise, precum si motivatia expusa de inculpat, cu privire la ce l-a determinat sa suprime viata sotiei sale - justifica mentinerea arestarii preventive, existand vadit pericol pentru ordinea publica, decurgand din lasarea in libertate a inculpatului", se arata in motivarea judecatorilor CAB.

De asemenea, ei arata ca este necesara mentinerea in arest pentru a se putea audia in conditii de normalitate martorii din acest caz.

Aceasta sentinta a CAB a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie de Laurentiu Constantin, care a cerut si punerea sa in libertate. Cei trei judecatori ai ICCJ au decis mentinerea in arest a acestuia si au luat act de cererea lui de renuntare la judecarea caii de atac, in 19 martie 2010.

Dosarul a fost trimis inapoi la CAB in 26 mai, care l-a transmis apoi Tribunalului Bucuresti pe data de 1 iunie, insa a fost repartizat tot judecatorului Andi Malaliu, care a facut o cerere de abtinere, pentru ca s-a mai pronuntat o data in acest caz.

Penitenciarul Rahova a facut mai multe adrese la instante pentru a i se comunica situatia arestatului.

Cererea de abtinere a fost admisa, dosarul a ajuns pe masa unui alt judecator, care insa a constatat incetarea de drept a masurii preventive, intrucat legalitatea arestarii nu s-a discutat in termenul de 60 de zile, astfel ca mandatul a expirat. Laurentiu Constantin a fost pus astfel in libertate.

Rejudecarea dosarului va continua in 20 iulie.