Aproape 9 persoane din 10 aflate in cautarea unui loc de munca ar fi de acord sa presteze o munca sub pregatirea lor profesionala, cu forme legale, releva un studiu CURS realizat in perioada 30 aprilie-18 mai. Potrivit aceluiasi sondaj, unul din doi someri ar lucra fara forme legale, relateaza Agerpres.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului 'Egalitatea la angajare si la locul de munca. Campanie de informare si constientizare in vederea schimbarii atitudinii sociale si stereotipurilor la angajare si la locul de munca rezultatele Barometrului de incluziune sociala la locul de munca' derulat de Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Blocul National Sindical.

45% din romii de pe piata muncii nu au un loc de munca stabil

Potrivit aceluiasi studiu, aproape 45% din romii de pe piata muncii nu au un loc de munca stabil si desfasoara lucru temporar, sezonier sau cu ziua, realizand venituri sporadice. 60% din gospodariile de romi traiesc din mai putin de valoarea unui salariu minim pe economie, valoarea medie a veniturilor globale lunare in cazul gospodariilor de romi fiind de 657 lei.

Totodata, 41% din romii in cautarea unui loc de munca si care au participat la cel putin un interviu de selectie, au declarat ca principalul motiv pentru care nu au fost angajati este etnia lor, iar 9% au declarat ca varsta de peste 40 de ani a constituit principalul motiv.

Studiul mai arata ca 72% din romii aflati in cautarea unui loc de munca sunt dispusi sa presteze o munca pe piata neagra, indiferent de conditii.

Conform perceptiei generale, romii au de zece ori mai multe sanse de a fi disponibilizati decat membrii populatiei majoritare.