Bilantul inundatiilor care au afectat, in ultimele zile, peste 20 de judete ale tarii, creste de la o ora la alta, iar numarul evacuatilor ajunsese, joi, inainte de pranz, la 12.000, anunta Agerpres.

Judetele care au avut de suferit in urma ploilor torentiale din ultimele zile sunt Alba, Bacau, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta dat publicitatii joi dimineata.

In ultimele 24 de ore, au fost afectate 3.218 gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 296 locuinte, iar o locuinta a fost distrusa. Au fost inundate 17.893 hectare pasuni si fanete, 14.415 hectare teren arabil, 4.997 hectare paduri, 16 obiective socio-economice, sase drumuri nationale, opt drumuri judetene, noua drumuri comunale, sase poduri, 78 podete, iar 328 fantani au fost colmatate.

Pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri, evacuarea acestora, monitorizarea, consolidarea si suprainaltarea digurilor, degajarea cailor de acces au actionat 1.115 angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, alaturi de aproape 1.700 de angajati din cadrul MAI, MApN, serviciilor voluntare si comitetelor locale pentru situatii de urgenta. In total, s-a intervenit cu 429 mijloace de interventie, din care 216 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

In ultimele zile, 22 de persoane si-au pierdut viata in timpul inundatiilor, iar vremea rea continua sa ameninte locuitorii din 18 judete din nordul si estul tarii, unde meteorologii au prelungit codul galben de ploi pana vineri dimineata, la ora 9:00.