Absenta unui dig de partea ucraineana a Dunarii duce la pierderea de teritoriu in favoarea Romaniei, in contextul inundatiilor din bazinul fluviului, a declarat miercuri ministrul ucrainean pentru Resurse Naturale, Viktor Boiko, citat de agentia Ukrinform, trasmite Mediafax.

"Digurile de pe Dunare au fost construite in urma cu 50 de ani (...). Ele trebuie restaurate pentru a nu fi nevoiti sa reparam rupturile in fiecare an. Pentru a rezolva problemele cu digurile, avem nevoie de 352 de milioane de grivne (36 de milioane de euro), iar in prezent avem doar 67 de milioane de grivne (6,9 milioane de euro). Acesti bani sunt suficienti doar pentru a preveni ruperea digului. Aceasta nu este o optiune", a declarat ministrul.

"Problema constructiei digurilor deriva de asemenea din normele internationale: romanii si-au consolidat malul, iar acum, in caz de inundatii, doar pun nisip pe dig", a mai spus Boiko. Ministrul ucrainean a adaugat ca, in timpul inundatiilor, cursul Dunarii se modifica si, tinand cont de faptul ca frontiera este stabilita de-a lungul cursului apei, Romania castiga teritoriu. "In prezent, digul romanesc este la 300-400 de metri distanta de malul romanesc al Dunarii", a precizat acesta.

Ministrul ucrainean a facut aceste declaratii in conditiile in care nivelul apelor Dunarii continua sa creasca, pe fondul inundatiilor, in zona Vilkovo, din regiunea Odesa.