Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a instituit stare de alerta in judetele Iasi, Suceava si Neamt, urmand sa fie evacuata o parte din populatia din Pascani si Roman, precum si din peste 20 de localitati.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnat, marti, ordinele prin care s-a declarat starea de alerta, urmand a fi luate masuri speciale de evacuare a populatiei, informeaza Mediafax.

Starea de alerta, care se va mentine pana la scaderea debitelor unor rauri sub cota de atentie, presupune o serie de masuri speciale, intre care interzicerea accesului populatiei in zona digurilor sau in zonele cu pericol de inundatii.

Astfel, in judetul Iasi este stare de alerta in orasul Pascani si in comunele Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Mogosesti Siret, Mircesti si Rachiteni.

In judetul Neamt se vor lua masurile speciale, in urma instituirii starii de alerta, in municipiul Roman, precum si in localitatile Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Horia, Ion Creanga si Icusesti.

De asemenea, in judetul Suceava este declarata stare de alerta in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni.

Prefectul de Neamt, Mihai Arhip, a dispus, marti seara, evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din sapte comune si un cartier al municipiului Roman, ca urmare a instituirii starii de alerta, fiind asteptata o crestere semnificativa a debitului raului Siret.

Update: Aproximativ 4.500 persoane din localitati din Iasi situate vor fi evacuate, cele mai multe fiind in suburbiile municipiului Pascani si in comuna Rachiteni.