Prefectura Neamt a decretat stare de alerta si a dat ordin de evacuare pentru 11.000 de oameni din 8 localitati. Mihai Archip, prefectul de Neamt, a declarat la Realitatea TV, ca "se confrunta cu probleme legate de evacuarea persoanelor cu disabilitati si a batranilor, care refuza sa iasa din casa".

La randul sau, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat ca "prefera ca unii oameni sa fie suparati acum, cand actionam, decat sa ne confruntam cu victime...in primul rand ne concentram eforturile pentru a evita pierderi de vieti omenesti", a spus ministrul.

Vasile Blaga a precizat ca Jandarmeria si Pompierii se ocupa de evacuare iar politia asigura paza bunurilor.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a instituit stare de alerta in judetele Iasi, Suceava si Neamt, urmand sa fie evacuata o parte din populatia din Pascani si Roman, precum si din peste 20 de localitati. Starea de alerta, care se va mentine pana la scaderea debitelor unor rauri sub cota de atentie, presupune o serie de masuri speciale, intre care interzicerea accesului populatiei in zona digurilor sau in zonele cu pericol de inundatii.

Update: Aproximativ 4.500 persoane din localitati din Iasi vor fi evacuate, cele mai multe fiind in suburbiile municipiului Pascani si in comuna Rachiteni.

Vasile Blaga: 19 morti, 14 in ultimele 24 de ore. Pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, vom apela la Fondul de Solidaritate UE

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a estimat, marti, la videoconferinta cu prefectii, ca pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, ceea ce inseamna foarte mult, anuntand ca se va apela la Fondul de Solidaritate al UE.

Blaga a precizat ca s-au inceput deja demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispozitie de Uniunea Europeana si le-a cerut prefectilor si subprefectilor sa faca o evaluare exacta a pagubelor produse de inundatii, pentru ca vor veni experti care vor verifica datele comunicate.