In cateva zile, Fiul Hamasului, ar putea fi expulzat din America de catre Departamentul de Securitate al SUA. Repatrierea lui in Palestina echivaleaza, practic, cu o condamnare la moarte.

Mosab Hassan Yousef - fiul seicului palestinian Hassan Yousef, unul dintre cei 7 fondatori si lideri ai organizatiei teroriste Hamas - a scris de curand o carte tradusa in limba romana si aparuta la Editura Pandora M - Fiul Hamasului.

Nascut in sanul Hamasului si pregatit sa devina luptator Hamas, Mosab Hassan Youssef, astazi in varsta de 32 de ani, a avut un destin diferit de ceea ce familia astepta de la el: in 1996 a fost racolat de Serviciile secrete israeliene si a activat timp de 10 ani ca dublu spion. Alegerea lui este un semn de protest fata de violentele care se practica in gruparea terorista Hamas, declara autorul, care a ales sa se converteasca apoi la crestinism.

"Stiu ca am fost un tradator in ochii tuturor: ai familiei mele, ai natiunii mele, ai Dumnezeului meu. Am incalcat toate tabuurile grupului in care m-am nascut, niciunul nu a ramas neatins", spune Mosab Hassan Yousef. Din 2007 a cerut azil politic in SUA si traieste langa San Diego.

Pe data de 30 iunie, Yousef este convocat de DHS (The U.S. Department of Homeland Security) la o audiere in urma careia se va decide daca va mai putea ramane in SUA sau va fi deportat. Oficialii SUA considera ca a acorda azil politic acestui fost membru Hamas constituie un risc prea mare pentru SUA. Trebuie mentionat ca respingerea acestei cereri echivaleaza pentru autorul autobiografiei Fiul Hamasului cu deportarea in Cisiordania, ceea ce ar putea insemna de fapt asasinarea lui de catre gruparea terorista palestiniana.

Mosab Hassan Yousef s-a nascut in 1978, in Ramallah, oras aflat la 10 km nord fata de Ierusalim. Tatal sau, seicul Hassan Yousef, a fost chiar unul dintre intemeietorii si liderii Hamasului si a petrecut multi ani in inchisorile israeliene. Intre 1997-2007, Mosab Hassan Yousef a fost spion al Israelului. Shin Bet, serviciul israelian de securitate interna, a declarat ca Yousef a fost cea mai importanta sursa de spionaj pe care a avut-o infiltrata in grupul liderilor Hamas. El nu a primit bani pentru activitatea sa de spion israelian, motivatiile lui au fost ideologice si religioase. A activat sub numele de cod "Green Prince" ("verde" - de la culoarea steagului islamist, iar "print" - de la calitatea sa de fiu al fondatorului Hamas).

Serviciile acordate de Mosab Hassan Yousef taberei israeliene au contribuit la demascarea catorva celule secrete teroriste, la arestarea unor lideri palestinieni cheie (Ibrahim Hamid, comandatul Hamasului in Cisiordania, si Marwan Barghouti) si la prevenirea a zeci de atentate si atacuri asupra unor importante figuri israeliene (se pare ca in 2001 a deconspirat tentativa de asasinare a lui Shimon Peres, pe atunci prim-ministru, astazi presedinte al Israelului).