Parlamentul de la Chisinau nu a reusit sa condamne comunismul, sedinta festiva de luni, in care urma sa fie discutat raportul Comisiei pentru aprecierea regimului totalitar comunist din Moldova, fiind amanata, relateaza Hotnews.md. "Aceasta condamnare trebuie sa aiba loc de o maniera in care sa nu mai revenim la ea niciodata", a declarat liderul PLDM, premierul Vlad Filat.

Decizia de amanare a reuniunii festive a Parlamentului a fost luata in cadrul unei sedinte a Aliantei pentru Integrare Europeana, programata luni, la prima ora.

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a refuzat sa ofere mai multe declaratii pentru presa deoarece se grabea sa depuna flori la piatra de temelie a victimelor ocupatiei sovietice instalata sambata, 25 iunie, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

Premierul a depus flori la piatra de temelie a monumentului deportarilor din scuarul Garii Feroviare.

"Cineva s-a dus sa depuna flori la o alta piatra de temelie a unui viitor monument in memoria victimelor represiunilor staliniste, numai ca acel monument a fost instalat acolo tot de familia Ghimpu", a remarcat Mihai Ghimpu, in cadrul mitingului din Piata Marii Adunari Nationale.

Presedintele AMN, Serafim Urechean s-a abtinut de la declaratii dupa sedinta AIE. Anterior, insa, Urecehean a declarat ca "nu ar fi primul decret care nu este respectat. Nimeni nu va cere demisia lui Mihai Ghimpu. Nu trebuie sa inghitim momeala lui Voronin. In opt ani de guvernare, el a facut mai multe greseli decat acest decret a lui Ghimpu", a mentionat Serafim Urechean.

Deputatii comunisti anuntasera ca vor participa la sedinta festiva, iar, dupa amanarea acesteia, au organizat un protest in fata Palatului Republicii, alaturi de cateva sute de simpatizanti, cerand demisia lui Mihai Ghimpu, potrivit Timpul.md. "Jos Ghimpler!", "Jos cvartetul liberal" si "Alianta afara!" sunt principalele scandari ale lor.