​Acceleratorul de particule LHC de la granita franco-elvetiana a izbutit ciocnirea particulelor la o rata record, fiind mai aproape de momentul descoperirii celebrului boson a lui Higgs si de recrearea conditiilor care au existat acum 13 miliarde de ani, imediat dupa momentul Big Bang, scrie BBC. Large Hadron Collider este cel mai mare experiment stiintific al lumii, care isi propune sa produca particule elementare ce nu au mai fost observate pana in prezent. Primele rezultate concrete sunt asteptate in 2011.

Acceleratorul a ajuns sa ciocneasca particule la o rata record de 10.000 de coliziuni/secunda, dublu fata de cat se reusise anterior, a spus pentru BBC fizicianul Andrei Golutvin.

In ultimele luni, inginerii de la CERN au crescut treptat energia si intensitatea cu care undele de protoni se ciocnesc in uriasul accelerator aflat intr-un tunel subteran de 27 km lungime.

In acest week-end inginerii au facut coliziuni intre doua unde care constau fiecare in cate trei grupuri de proroni. Pentru prima oara aceste grupuri au ajuns la intensitate "nominala", practic intensitatea la care acceleratorul a fost gandit sa functioneze. Fiecare grup continea 100 de miliarde de protoni.

O noua etapa a celui mai mare experiment stiintific din istorie a inceput pe 30 martie cand s-au produs coliziuni ale protonilor la un nivel de energie fara precedent, 7 TeV (tera electron-volt), de peste trei ori fata de valoarea atinsa anterior in acceleratoare de acest fel.

Marea intrebare a experimentului de la CERN nu este existenta bosonului lui Higgs, ci daca cel mai mare accelerator de particule din lume va releva existenta unei noi generatii de particule, declara acum doua luni intr-un interviu pentru HotNews.ro, Vincent Keisen Vuillemin, director la CERN.

"Daca bosonul exista, il vom detecta, cel mai probabil in cursul anului viitor", a explicat el, adaugand ca Bosonul lui Higgs este ultima particula care lipseste din modelul care guverneaza fizica particulelor - Modelul Standard.

Vincent Keisen Vuillemin a explicat ca acest experiment nu prezinta niciun pericol pentru omenire.

"A existat o polemica indelungata legata de gaurile negre. Unii oameni au inceput sa argumenteze ca din cauza energiei foarte inalte generate de accelerator se vor crea gauri negre care ar putea inghiti laboratorul de langa Geneva si Universul. Cu siguranta, nu este cazul de asa ceva pentru ca la scara galactica energia produsa de accelerator este foarte, foarte mica".

"La energia la care functionam, nu exista nicio posibilitate de a forma astfel de obiecte, deci nu exista niciun pericol", a subliniat omul de stiinta.