Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Poiana Brasov, ca amenzile primite de medici in urma controalelor efectuate de Casele de Asigurari de Sanatate vor fi contestate iar CMR va sustine logistic toate contestatiile pe care le vor face medicii si va intra ca parte in proces alaturi de acestia.

"In momentul de fata facem o sinteza a tuturor situatiilor din tara. Mesajul pe care l-am transmis foarte clar in teritoriu este ca aceste amenzi sa fie contestate. Dupa ce vom avea un numar de hotarari invalidate, vom cere si daune morale pentru tot corpul medical, pentru ca este inadmisibil ce s-a intamplat. Judetul Botosani a anulat toate amenzile, dar sa stiti ca nu din dragoste pentru Colegiul Medicilor, ci pentru ca pur si simplu erau ridicole", a afirmat Astarastoaie, citat de Agerpres.

El a apreciat ca amendarea cu 5.000 de lei a medicilor "pentru ca au gresit o litera pe concediul medical" reprezinta o "noua metoda de finantare a sistemului de sanatate gasita de ministrul Sanatatii".

Potrivit sefului CMR, dintre cei 1.200 de medici controlati, 350 au fost amendati.

El a subliniat, la lucrarile conferintei, ca subfinantarea cronica a sistemului de sanatate, dar si lipsa personalului calificat fac ca pentru cei 420.000 de pacienti bolnavi de cancer din Romania sa existe doar 200 de medici oncologi, "ceea ce este inadmisibil, in timp ce medicii pleaca in strainatate pentru ca nu sunt platiti corespunzator sau sunt posturile blocate".

Astarastoaie considera ca, dupa trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale, "fara o reglementare uniforma", o parte dintre spitale se vor inchide, altele vor deveni mai putin performante decat sunt acum iar altele vor fi performante. "Dar cel mai mare pericol este acela de a nu avea un personal calificat, desi Colegiul Medicilor trage semnalul de alarma de patru ani, insa nu se rezolva nimic", a mai spus presedintele CMR.

Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, suplimentat cu 140.000 euro intr-o saptamana, in urma amenzilor aplicate pentru nereguli le privind concediile medicale

Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu peste 140.000 euro din cele 132 amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea certificatelor medicale, numai in saptamana 7 -11 iunie 2010, informa in urma cu doua zile ministerul Sanatatii. 85 de romani, cei mai multi din judetele Brasov (12 persoane), Gorj (9 persoane) si Mehedinti (8 persoane) au pierdut sumele aferente concediului medical pentru ca nu au respectat legislatia, si nu au fost gasiti la domiciliu.

Au fost aplicate 254 sanctiuni contraventionale, din care 132 amenzi si 122 avertismente prescriptorilor care au eliberat certificate de concediu medical in afara prevederilor legale.

"Cand am gandit noul mod de acordare a certificatelor medicale am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea acestora exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta. Dupa 4 saptamani de control am reusit sa strangem peste 1.500.000 lei, adica in jur de 350.000 euro, pe care ii vom utiliza pentru tratamentul bolnavilor cronici", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.