Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 27 iunie 2010, 19:59 Actualitate | Esenţial


Mihai Dumitru
Foto: Oana Boncu / HotNews.ro
Ce impact va avea asupra preturilor la alimente si asupra agriculturii romanesti cresterea TVA de la 19% la 24%? Ce solutii de supravietuire pentru fermieri are Guvernul pe timp de criza? Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Mihai Dumitru va raspunde la restul intrebarilor venite de la cititori pe parcursul zilei de astazi.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.

"Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Proiecte FEADR - curs euro (Duminică, 27 iunie 2010, 20:38)
  Titu Horatiu [anonim]

  Cum crede D-l Ministru ca se vor implementa proiectele semnate cu APDRP-ul la un curs al euro de 4-4,3 RON ( 2009 - 2008) in conditiile unui curs previzionat de 6 RON pt lunile urmatoare, tinind cont, de asemenea ca majoritatea proiectelor presupun achizitii comunitare ( in euro) si nu exista posibilitatea acoperirii diferentelor de curs decit din fondurile proprii ?

 • Potential (Duminică, 27 iunie 2010, 20:54)
  Constantin [anonim]

  Cat din potentialul Romaniei este acoperit de productia agricola pe 2009? Ce trebuie schimbat pentru a pune mai bine in valoare pamantul agricol si a aduce agricultura in prim planul economic al tarii?

 • creditare proiecte M121 (Duminică, 27 iunie 2010, 20:56)
  Nicolae Anuta [anonim]

  Buna ziua d-le Ministru !
  Sunt titularul unui proiect pe Masura 121 -Adapost ingrasare suine . De aproximativ 6 luni bat la usa bancilor pentru un credit cofinantare . Mi se invoca tot felul de motive printre care cel mai des ca agricultura are un grad mare risc si ca FGCR-ul nu este un garant solid pentru noi . Bancile la care am solicitat creditare sunt cele care au conventie de colaborare cu FGCR -ul. Intrebare : ce face sau ce poate face MADR pentru debolcarea creditarii proiectelor cu fonduri europene ?

  Va multumesc ! Cu stima , Anuta Nicolae

 • Parcele si parcelute =falimentul agriculturii (Duminică, 27 iunie 2010, 22:06)
  Ovidiu [anonim]

  Domnule ministru,
  Daca te duci prin tara nu poti sa nu observi la tot pasul bucatele de teren lucrate aiurea cu rezultate pe masura.

  Intrebare:

  Pana cand statul va tolera ca subventiile sau chiar banii micilor fermieri sa fie aruncati pe apa sambetei?
  Chiar daca economia de piata va rezolva situatia, Romania isi va mai permite sa amageasca micul producator cu 1 un ha doua, cu o vaca doua ca se poate si asa?
  Am facut cel mai mare rau in anii 90 prin parcelarea terenurilor , continuam cu productii de o tona doua in timp ce altii fac 10?

  Nu ar fi cazul sa impunem cu adevarat un cod al bunelor practici agricole in care banul in agricultura sa fie folosit (mult) mai eficient?

 • Agentii MADR (Duminică, 27 iunie 2010, 22:11)
  Deleanu [anonim]

  Ce aveti de gand sa faceti cu agentiile din cadrul MADR, in special cu APIA si APDRP, avand in vedere ca absorbtia fondurilor europene este o prioritate la ora actuala? Considerati ca scaderea salariilor si eventual reducerea personalului in aceste agentii va afecta calitatea serviciilor oferite?

 • Masuratori cadastrale, cand? (Duminică, 27 iunie 2010, 22:13)
  Dan [anonim]

  Domnule minstru

  Sunt sigur ca sunteti informat de haosul care se gaseste la primarii in ceea ce priveste punerile in posesie.
  Nu coincide titul de proprietate cu amplasamentul, suprapuneri ...lipsa tituri de propr... un dezastru.
  Nu ar fi cazul sa se porneasca o masuratoare de tip cadastral, initiata de primarii, in care fiecare proprietar sa-si poata identifica in mod real terenul?
  Sunt sigur ca cetatenii ar fi dispusi sa plateasca....

  Cu stima

 • finante banci (Duminică, 27 iunie 2010, 22:24)
  Cosmin Trif [anonim]

  1. Cine va impiedica sa realizati o conventie cu una/doua banci astfel incat timp de un an fermierii care au contractat credite sa beneficieze de o perioada de gratie si sa plateasca doar rate fara dobanda?

  2. De ce nu va implicati in subventionarea indirecta a fermierilor, prin suportarea unor plati datorate de catre fermieri dealerilor de masini agricole si distributorilor de inputuri ? Companiile respective, de pilda, ar putea plati impozit diminuat, in functie de subventionarea unor comenzi catre fermieri.

 • cariera (Duminică, 27 iunie 2010, 22:36)
  Cosmin [anonim]

  Buna Ziua domnul Ministru,

  V-ati preluat mandatul acum sase luni. Este adevarat ca v-ati depus recent candidatura pentru o pozitie de director la CE? Nu stiu daca este adevarat ceea ce se aude, dar daca raspunsul este pozitiv, ati putea sa ne spuneti care sunt motivele care v-au determinat. In cazul in care informatia nu este adevarata, va rog sa ma scuzati. Cu stima si mult succes pentru reformarea agriculturii noastre, Cosmin

 • De dragul transparentei (Duminică, 27 iunie 2010, 22:51)
  Justin Puscasu [anonim]

  Domnule Ministru,

  V-as ruga sa ne spuneti:
  1. Care este in prezent rolul Ministerului Agriculturii, in conditiile in care, practic, nu mai exista agricultura de stat.
  2. Care este bugetul Ministerui Agriculturii in 2010 si cati bugetari lucreaza in acest minister?

  Multumesc!

 • o intrebare (Duminică, 27 iunie 2010, 23:05)
  adi [anonim]

  in cati ani credeti ca oamenii de la sate vor lucra cu carte de munca ? cei tineri de acolo nu intra in statisticile populatiei active si sunt foarte multi

  multumesc

 • Legea 247! (Luni, 28 iunie 2010, 6:28)
  Tom Cruise [anonim]

  1.Va rog sa-mi spuneti cand veti finaliza retrocedarea pamanturilor conform Legii 247?
  2.Vi se pare normal ca ADS Bucuresti sa tergiverseze verificarea dosarelor venite de la Primarii(care au depus toate actele legale pentru predare-primire terenuri),in conditiile actuale ,cand Dvs. doriti reducerea aparatului bugetar?

 • despre subventiile de la UE (Luni, 28 iunie 2010, 7:34)
  maria [anonim]

  Domnule ministru,intelegem ca de la Guvern nu se vor mai da subventii dar banii de la UE pentru 2009 cum de nu ii primim/ stiind ca Dv a-ti spus ca se vor primi pina la sfarsitul lunii iunie? iar pentru anul 2010 care ar fi graficul? va multumesc

 • Agricultura romaneasca (Luni, 28 iunie 2010, 8:02)
  Luisa [anonim]

  Domnule ministru,
  1. In opinia majoritatii romanilor, dezvoltarea si incurajarea agriculturii, refacerea sistemelor de irigatii si revigorarea cresterii animalelor sunt cerinte fara de care nu se poate asigura o reala independenta, macar din punct de vedere alimentar, a poporului roman; am dori sa stim daca s-a discutat vreodata in profunzime vreunul din aceste aspecte la nivel guvernamental, daca s-au facut propuneri in acest sens, s-au macar daca exista vreo intentie viitoare de a se rezolva aceste aspecte esentiale pentru existanta acestui popor; pentru ca a devenit clar pentru toate lumea ca traiul numai din import este sinucidere curata, nu poate duce decat la o scadere permanenta a nivelului de trai, priveaza tara de crearea locurilor de munca si de asigurarea traiului de zi cu zi, nemaivorbind de faptul ca alimentele din imort sunt total sub calitatea celor romanesti, iar organismele modificate genetic adevarate bombe cu ceas pentru sanatatea publica.
  2. Care este parerea dvs. despre alimentele modificate genetic si ce ati intreprins pentru protectia semintelor si soiurilor romanesti, a caror calitate este de departe superioara si daca aveti de gand sa spijiniti revitalizarea institutelor de cercetare si experimentare in domeniul agricol.

  Multumesc,
  Luisa

3745 vizualizari

 • Proiecte FEADR - curs euro (Duminică, 27 iunie 2010, 20:38)

  Titu Horatiu [anonim]

  Cum crede D-l Ministru ca se vor implementa proiectele semnate cu APDRP-ul la un curs al euro de 4-4,3 RON ( 2009 - 2008) in conditiile unui curs previzionat de 6 RON pt lunile urmatoare, tinind cont, de asemenea ca majoritatea proiectelor presupun achizitii comunitare ( in euro) si nu exista posibilitatea acoperirii diferentelor de curs decit din fondurile proprii ?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 10:55)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Titu Horatiu

   Greu. Daca va fi o crestere a cursului, beneficiarii vor avea si mai multe dificultati in a-si implementa proiectele. Vom analiza atunci inclusiv posibilitatea de a schimba modul de denominare a valorii proiectului direct in euro. Pentru proiectele deja incepute, vom vedea daca exista posibilitatea unei actualizari a valorii si, eventual, amendarea contractului de finantare.
 • Potential (Duminică, 27 iunie 2010, 20:54)

  Constantin [anonim]

  Cat din potentialul Romaniei este acoperit de productia agricola pe 2009? Ce trebuie schimbat pentru a pune mai bine in valoare pamantul agricol si a aduce agricultura in prim planul economic al tarii?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 10:57)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Daca prin potential va referiti la suprafata agricola, suprafata cultivata este destul de importanta, respectiv 4, 8 milioane hectare cu cereale, la care se adauga alte 0, 6 milioane hectare cu rapita si mai sunt si alte culturi. Dintr-o vizita recenta in sudul tarii am constatat o diminuare a terenurilor necultivate. Prezenta acestora se concentreaza mai ales in jurul localitatilor. De aceea, exista impresia ca suprafata necultivata este mare. Dar statistic, aceasta suprafata nu este foarte mare.
 • creditare proiecte M121 (Duminică, 27 iunie 2010, 20:56)

  Nicolae Anuta [anonim]

  Buna ziua d-le Ministru !
  Sunt titularul unui proiect pe Masura 121 -Adapost ingrasare suine . De aproximativ 6 luni bat la usa bancilor pentru un credit cofinantare . Mi se invoca tot felul de motive printre care cel mai des ca agricultura are un grad mare risc si ca FGCR-ul nu este un garant solid pentru noi . Bancile la care am solicitat creditare sunt cele care au conventie de colaborare cu FGCR -ul. Intrebare : ce face sau ce poate face MADR pentru debolcarea creditarii proiectelor cu fonduri europene ?

  Va multumesc ! Cu stima , Anuta Nicolae
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:01)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Anuta

   Eu consider ca s-a deblocat creditarea proiectelor cu fonduri europene odata ce am operationalizat cele doua noi scheme de garantare si prin cresterea avansului de la 20 la 50% pentru proiectele aprobate. Am semnat acum doua saptamani protocoale de colaborare cu trei banci si continuam sa semnam cu alte banci. Am stabilit, de asemenea, o modalitate de lucru cu directiile agricole care vor merge impreuna cu beneficiarii de proiecte la bancile din judet pentru a facilita creditarea. Stiu ca mai exista reticente in sistemul bancar, motiv pentru care am stabilit o modalitate de comunicare si informare a oportunitatilor oferite de fondurile europene. Va rog sa contactati DADR-ul din judetul dvs sa va sprijine in relatia cu bancile.
 • Parcele si parcelute =falimentul agriculturii (Duminică, 27 iunie 2010, 22:06)

  Ovidiu [anonim]

  Domnule ministru,
  Daca te duci prin tara nu poti sa nu observi la tot pasul bucatele de teren lucrate aiurea cu rezultate pe masura.

  Intrebare:

  Pana cand statul va tolera ca subventiile sau chiar banii micilor fermieri sa fie aruncati pe apa sambetei?
  Chiar daca economia de piata va rezolva situatia, Romania isi va mai permite sa amageasca micul producator cu 1 un ha doua, cu o vaca doua ca se poate si asa?
  Am facut cel mai mare rau in anii 90 prin parcelarea terenurilor , continuam cu productii de o tona doua in timp ce altii fac 10?

  Nu ar fi cazul sa impunem cu adevarat un cod al bunelor practici agricole in care banul in agricultura sa fie folosit (mult) mai eficient?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:07)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu

   Subventiile se acorda in conditiile respectarii unor obligatii. Am lansat un plan de control al respectarii conditiilor astfel incat cei ce nu respecta aceste conditii sa fie penalizati sau chiar sa fie taiate subventiile.

   Existenta fermelor de un hectar sau cu o vaca constituie o realitate romaneasca, pe care nu o putem ignora. Preocuparea ministerului este ca un numar din ce in ce mai mare de mici ferme sa devina mai comerciale. Acordam sprijin financiar unui numar de circa 80.000 de ferme de semisubzistenta pentru a-si dezvolta productia comerciala. Cresterea dimensiunii fermelor este un proces foarte lent peste tot in Europa, chiar si acolo unde au existat politici nationale de consolidare a fermelor.

   Modul in care s-a facut restituirea terenurilor in anii 90 a generat aceasta situatie, care nu va fi corectata usor.

   Exista un cod de bune practici agricole, care conditioneaza acordarea subventiilor europene. Ne ramane sa-l si implementam bine.
 • Agentii MADR (Duminică, 27 iunie 2010, 22:11)

  Deleanu [anonim]

  Ce aveti de gand sa faceti cu agentiile din cadrul MADR, in special cu APIA si APDRP, avand in vedere ca absorbtia fondurilor europene este o prioritate la ora actuala? Considerati ca scaderea salariilor si eventual reducerea personalului in aceste agentii va afecta calitatea serviciilor oferite?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:10)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Deleanu

   Agentiile de Plati APIA si APDRP vor ramane in structura actuala si vom incerca o eficientizare a lor. Restructurarea acestora va viza, in special, o reorganizare pe criterii de eficienta in raport de volumul de activitate din fiecare unitate componenta. Alte agentii din cadrul MADR vor fi fie desfiintate, fie comasate sau integrate ca directii, servicii sau alte forme in cadrul ministerului. Aceste restructurari vizeaza o reducere a cheltuielilor bugetare si eficientizarea administratiei agricole, astfel incat sa cream premizele revenirii la nivelul de salarizare de dinaintea reducerii salariilor in domeniul public.
 • Masuratori cadastrale, cand? (Duminică, 27 iunie 2010, 22:13)

  Dan [anonim]

  Domnule minstru

  Sunt sigur ca sunteti informat de haosul care se gaseste la primarii in ceea ce priveste punerile in posesie.
  Nu coincide titul de proprietate cu amplasamentul, suprapuneri ...lipsa tituri de propr... un dezastru.
  Nu ar fi cazul sa se porneasca o masuratoare de tip cadastral, initiata de primarii, in care fiecare proprietar sa-si poata identifica in mod real terenul?
  Sunt sigur ca cetatenii ar fi dispusi sa plateasca....

  Cu stima
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:13)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Ministerul pe care-l conduc nu are responsabilitati in domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare. Singura implicare a ministerului in procesul de restituire a terenurilor este legata de gestionarea terenurilor din domeniul public si privat al statului, prin ADS. De asemenea, APIA are rolul identificarii parcelelor agricole in cadrul blocurilor fizice pentru gestionarea subventiilor. Dificultatile din sistemul cadastral ne creaza si noua probleme in buna gestionare a fondurilor europene si nationale. De aceea, avem in egala masura interesul sa sprijinim rezolvarea acestei probleme.
 • finante banci (Duminică, 27 iunie 2010, 22:24)

  Cosmin Trif [anonim]

  1. Cine va impiedica sa realizati o conventie cu una/doua banci astfel incat timp de un an fermierii care au contractat credite sa beneficieze de o perioada de gratie si sa plateasca doar rate fara dobanda?

  2. De ce nu va implicati in subventionarea indirecta a fermierilor, prin suportarea unor plati datorate de catre fermieri dealerilor de masini agricole si distributorilor de inputuri ? Companiile respective, de pilda, ar putea plati impozit diminuat, in functie de subventionarea unor comenzi catre fermieri.
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:18)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Trif

   Nu ne impiedica nimeni, din contra, am incheiat astfel de conventii cu trei banci deja, si contam pe incheierea altor conventii cu alte banci. Conventiile insa, nu stipuleaza perioade de gratie sau reduceri de dobanzi, ci colaborarea cu sistemul bancar pentru finantarea sectorului. Ministerul nu poate impune bancilor comerciale politica de creditare. Negocierea unor conditii avantajoase cu bancile poate constitui ajutor de stat in conditiile in care se intervine cu fonduri publice. Aprobarea ajutorului de stat este de resortul Comisiei Europene.

   Formele de subventionare a agriculturii sunt stabilite prin Politica Agricola Comuna si finantate din bugetul comunitar. Orice ajutor din bugetul national poate constitui ajutor de stat, si trebuie aprobat initial de organismele comunitare.

   Cunoastem dificultatile cu care se confrunta fermierii, si in limita resurselor bugetare existente am pregatit un set de ajutoare de stat conforme, care se vor aplica sectorului agricol.
 • cariera (Duminică, 27 iunie 2010, 22:36)

  Cosmin [anonim]

  Buna Ziua domnul Ministru,

  V-ati preluat mandatul acum sase luni. Este adevarat ca v-ati depus recent candidatura pentru o pozitie de director la CE? Nu stiu daca este adevarat ceea ce se aude, dar daca raspunsul este pozitiv, ati putea sa ne spuneti care sunt motivele care v-au determinat. In cazul in care informatia nu este adevarata, va rog sa ma scuzati. Cu stima si mult succes pentru reformarea agriculturii noastre, Cosmin
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:20)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin

   Imi voi exercita mandatul constitutional asa cum prevede Constitutia, iar optiunile personale ale carierei mele imi apartin.
 • De dragul transparentei (Duminică, 27 iunie 2010, 22:51)

  Justin Puscasu [anonim]

  Domnule Ministru,

  V-as ruga sa ne spuneti:
  1. Care este in prezent rolul Ministerului Agriculturii, in conditiile in care, practic, nu mai exista agricultura de stat.
  2. Care este bugetul Ministerui Agriculturii in 2010 si cati bugetari lucreaza in acest minister?

  Multumesc!
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:23)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   1. Rolul ministerului agriculturii este de reglementare a sectorului, de gestiune a fondurilor europene acordate agriculturii, de reprezentare a Romaniei la nivel european si international, de autoritate competenta in domneniul agricol.
   2. Bugetul ministerului agriculturii in 2010 este de 5,9 miliarde lei, si in prezent in minister si structurile subordonate lucreaza 13.000 de angajati. Numarul acestora se va diminua cu 27% in urma restructurarii.
 • o intrebare (Duminică, 27 iunie 2010, 23:05)

  adi [anonim]

  in cati ani credeti ca oamenii de la sate vor lucra cu carte de munca ? cei tineri de acolo nu intra in statisticile populatiei active si sunt foarte multi

  multumesc
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:26)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui adi

   Si acum, cei care doresc sa contribuie la sistemul de pensii si asigurari sociale din mediul rural o pot face. Cartea de munca este o forma de evidenta a activitatii profesionale, care nu are relevanta in conditiile actuale. Ministerul incearca sa determine fermierii si alte categorii din mediul rural sa se constitutie in forme inregistrate de desfasurare a activitatii economice (persoane fizice autorizate sau alte forme) astfel incat sa poata contribui si sa beneficieze de asigurari sociale si pensii. Trebuie sa recunosc ca acest proces este lung si de durata.
 • Legea 247! (Luni, 28 iunie 2010, 6:28)

  Tom Cruise [anonim]

  1.Va rog sa-mi spuneti cand veti finaliza retrocedarea pamanturilor conform Legii 247?
  2.Vi se pare normal ca ADS Bucuresti sa tergiverseze verificarea dosarelor venite de la Primarii(care au depus toate actele legale pentru predare-primire terenuri),in conditiile actuale ,cand Dvs. doriti reducerea aparatului bugetar?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:30)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tom Cruise

   1. Retrocedarea terenurilor este in sarcina comisiilor judetene si locale de fond funciar, si nu a ministerului agriculturii.
   2. ADS-ul are obligativitatea de a verifica dosarele primariilor si a stabili legalitatea solicitarilor de predare a terenurilor din domeniul statului. Durata analizei dosarelor depinde de situatia fondului funciar din fiecare localitate, de multe ori solicitarile cuprind date inexacte sau solicitari pentru terenuri care nu constituie domeniul de responsabilitate al ADS. De aceea, uneori rezolvarea unor situatii dureaza pana la clarificarea regimului proprietatii.
   ADS-ul face parte din planul de restructurare si reducere a personalului, avand in vedere ca suprafata de teren gestionata s-a diminuat substantial.
 • despre subventiile de la UE (Luni, 28 iunie 2010, 7:34)

  maria [anonim]

  Domnule ministru,intelegem ca de la Guvern nu se vor mai da subventii dar banii de la UE pentru 2009 cum de nu ii primim/ stiind ca Dv a-ti spus ca se vor primi pina la sfarsitul lunii iunie? iar pentru anul 2010 care ar fi graficul? va multumesc
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:34)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Doresc sa va informez ca la sfarsitul saptamanii trecute APIA a efectuat plata subventiilor europene si nationale pe anul 2009 in proportie de 96% din suprafata. Diferenta de 4% o reprezinta situatii care trebuiesc clarificate din punct de vedere al declaratiilor de suprafata. Aceasta inseamna incadrarea in termenul stabilit de regulamentul european pentru plata subventiilor si elimina riscul penalitatilor financiare de intarziere. Daca sunteti in situatia in care nu ati primit plata pe 2009, va rog sa va adresati la minister pentru a verifica situatia specifica. Pentru anul 2010, plata subventiilor europene trebuie sa inceapa la 1 decembrie. Am luat decizia ca si in anul 2010 sa aplicam plata unui avans, in octombrie - noiembrie, a 70% din plata pe suprafata, inainte de termenul legal stabilit de UE.
 • Agricultura romaneasca (Luni, 28 iunie 2010, 8:02)

  Luisa [anonim]

  Domnule ministru,
  1. In opinia majoritatii romanilor, dezvoltarea si incurajarea agriculturii, refacerea sistemelor de irigatii si revigorarea cresterii animalelor sunt cerinte fara de care nu se poate asigura o reala independenta, macar din punct de vedere alimentar, a poporului roman; am dori sa stim daca s-a discutat vreodata in profunzime vreunul din aceste aspecte la nivel guvernamental, daca s-au facut propuneri in acest sens, s-au macar daca exista vreo intentie viitoare de a se rezolva aceste aspecte esentiale pentru existanta acestui popor; pentru ca a devenit clar pentru toate lumea ca traiul numai din import este sinucidere curata, nu poate duce decat la o scadere permanenta a nivelului de trai, priveaza tara de crearea locurilor de munca si de asigurarea traiului de zi cu zi, nemaivorbind de faptul ca alimentele din imort sunt total sub calitatea celor romanesti, iar organismele modificate genetic adevarate bombe cu ceas pentru sanatatea publica.
  2. Care este parerea dvs. despre alimentele modificate genetic si ce ati intreprins pentru protectia semintelor si soiurilor romanesti, a caror calitate este de departe superioara si daca aveti de gand sa spijiniti revitalizarea institutelor de cercetare si experimentare in domeniul agricol.

  Multumesc,
  Luisa
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:40)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luisa

   Am discutat si pregatit o strategie privind reabilitarea si modernizarea sistemelor de irigatii, a carei orientare principala o constituie reducerea consumului de energie si apa si, implicit, a cheltuielilor cu apa de irigat. Acest lucru se va realiza prin investitii publice si private in sistemul de irigatii. De asemenea, strategia ministerului vizeaza incurajarea productiei nationale pentru acele produse la care exista deficit al balantei comerciale. (carne de porc, carne de pasare, fructe si legume). Investitiile din fonduri europene sunt orientate cu prioritate catre aceste sectoare. In plus, schemele de ajutor de stat din fonduri nationale se vor adresa cu prioritate acestor sectoare.

   2. Din punctul meu de vedere, organismele modificate genetic pentru care exista dovezi stiintifice certe ca nu sunt daunatoare sanatatii umane si animale si mediului, si care prezinta avantaje economice evidente pentru sectorul agricol romanesc ar putea fi cultivate in Romania daca sunt autorizate la nivel european, cu conditia regionalizarii acestor culturi astfel incat sa nu existe risc de contaminare incrucisata.
 • agricultura si schimbarile climatice (Luni, 28 iunie 2010, 8:14)

  Liliana Beldiman [anonim]

  In lumina noilor orientari ale PAC, care sunt masurile pe care le considerati potrivite si fezabile pt Romania prin care si agricultura sa contribuie la combaterea eficienta a schimbarile climatice?
  Mai punctual, care va fi rolul agriculturii intr-o posibila (si deja prognozata) criza a resurselor de apa?
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:44)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liliana Beldiman

   In primul rand, adaptarea si aclimatizarea de noi specii de plante in zonele afectate de seceta, rezistente la variatii de temperatura si lipsa apei. In al doilea rand, cresterea suprafetelor impadurite si promovarea productiei de biomasa. In al treilea rand, diminuarea contributiei agriculturii la emisiile de gaz cu efect de sera.
 • Fonduri europene (Luni, 28 iunie 2010, 8:34)

  Tdor bugetar [anonim]

  a) Va rog sa-mi spuneti de ce ati girat cu autoritatea ministeriala trucarea rezultatelor de pe masura 3.2.2 si daca aveti de gand sa faceti ceva impotriva apdrp si a conducerii acestuia
  2) Nu va reprosati nimic din faptul ca de pe pozitia de reprezentant pe agricultura la negocierea tratatului de aderare ati fost de acord cu distributia proasta intre pilonul I si pilonul II la FEADR precum si pentru cuplarea masurilor 3.2.1, 3.2.2 si 3.2.3 intr-una singura cand ar fi trebuit sa cunoasteti realitatile rurale romanesti?
  3) Ce parere publica aveti despre anexa cu gradele de saracie ?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:51)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tdor bugetar

   Nu exista pana in acest moment dovezi evidente de trucare a rezultatelor pe masura 322. Evaluam in prezent contestatiile primite. In functie de rata de succes a contestatiilor, vom lua masurile legale ce se impun pentru a garanta obiectivitatea selectarii si evaluarii proiectelor pe fonduri europene.

   Nu am avut pozitii de reprezentant pe agricultura la negocierea tratatului de aderare, nici din partea autoritatilor romane si nici din partea comisiei europene pentru care lucram la acel moment. Decizia integrarii masurilor 321, 322 si 323 a fost luata de autoritatile romane si acceptata de comisia europeana in baza argumentelor prezentate. Ca negociator din partea comisiei, am considerat integrarea celor trei masuri in una singura corespunzatoare situatiei din Romania si evitarii deficientelor constatate in implementarea programului SAPARD.

   Gradul se saracie este un criteriu de selectie a proiectelor din masura 322 in conformitate cu principiul coeziunii sociale. Acest tip de criteriu este aplicat in multe programe de dezvoltare economica si de dezvoltare rurala. Am sustinut acest criteriu de selectie pentru masura 322. Modul de implementare, respectiv clasificarea localitatilor dupa gradul de saracie a fost stabilit la nivel national inainte de a avea calitatea de ministru al agriculturii. Cand am preluat functia de ministru al agriculturii, procesul de selectie pe masura 322 era intr-o faza foarte avansata ce nu mai permitea o revenire asupra criteriilor de selectie.
 • Buna ziua (Luni, 28 iunie 2010, 8:34)

  Costanta Damaschin [anonim]

  Buna ziua
  Am o problema personala si este singura modalitate sa ajung sa discut cu dumneavoastra.

  La DADR urile judetene sunt f putine persoane la dezvoltare rurala, iar acum cand e vorba de disponibilizari tot acolo unde sunt putini oameni adica la dezvoltare rurala se pune problema disponibilizarilor?
  Va rog din suflet sa ne pastrati locurile de munca si sa disponibilizati nu pe criterii politice avand in vedere apartenenta politica a sefilor din DADR judetene. Multumesc din suflet.
  M
 • GAL si TVA 24% (Luni, 28 iunie 2010, 8:39)

  Antoniu Poienaru [anonim]

  Ati participat la Cluj in 25 iunie la seminarul ‘Intarirea parteneriatului Franta-Romania intre actorii dezvoltarii rurale implicati in implementarea strategiilor de dezvoltare locala’ . TVA-ul marit nu va descuraja grupurile de actiune locala(GAL) in implementarea propriilor strategii afectand direct principiul subsidiaritatii?
 • Investitii in agricultura (Luni, 28 iunie 2010, 8:41)

  Laur322 [anonim]

  Daca ne uitam la diferentele dintre conditiile economice pe care le intampina un fermier roman in comparatie cu unul... maghiar, ca sa nu mergem si mai spre vest... desi ambii sunt teoretic europeni, totusi rezultatele financiare sunt sensibil inegale. Din cauza guvernantilor, este explicatia mea.

  Daca dl ministru ar avea posibilitatea financiara (100.000 de euro, e.g.) sa investeasca in agricultura romaneasca, ar face-o in urmatorii 2 ani?
 • Ce solutii de supravietuire pentru fermieri are Gu (Luni, 28 iunie 2010, 9:04)

  Adriana [anonim]

  Domnule ministru,
  In ce fel va sustine Ministerul Agriculturii obtinerea de productii cantitativ si calitativ superioare? Folosirea semintei certificate la infiintarea culturilor ar determina cresterea productiei. Va lua ministerul decizia ca acordarea subventiilor sa se acorde doar cu conditia folosirii semintei certificate? In felul acesta ar fii sustinuti atat producatorii de samanta cat si micii producatori care doresc sa obtina productii de calitate.
  Va multumesc.
 • nedumerire (Luni, 28 iunie 2010, 9:09)

  dan [anonim]

  Buna ziua,
  Aud mereu ca ne inunda produse agroalimentare din Turcia. Ei nu sunt in Ue nu au subventii(nici noi nu mai avem dar am avut), nici economia lor nu dududie, au si clima destul de arida.Cum de reusesc totusi sa produca ieftin,si sa ne inunde? Ce au ei si nu avem noi?
  Multumesc
 • soarta lui apia (Luni, 28 iunie 2010, 9:28)

  daniela olbosanu [anonim]

  APIA este in pericol de a fi restructurata sau reorganizata si in ce masura .
  cu multumiri
 • intrebare (Luni, 28 iunie 2010, 10:01)

  Dan Oieru [anonim]

  Domnule Ministru, considerati care va fi impactul cresterii TVA la carne, lapte, paine? Cat de mult isi pot permite producatorii si respectiv comerciantii sa urce preturile, tinand cont de importurile ieftine din alte tari ale produselor similare?
  Exista vreo cale prin care crestereaTVA sa fie "inghitita"?
 • intrebare (Luni, 28 iunie 2010, 10:02)

  Bragelone [anonim]

  Dl, Isarescu vorbea despre fiscalizarea agriculturii? Unde si cat se poate fiscaliza din agricultura? S-au facut studii? Ce arata ele?
 • in trebare (Luni, 28 iunie 2010, 10:04)

  Vacarm [anonim]

  De ce nu face Min Agriculturii niste ILF-urio (intrerpinderi de legume-fructe) care sa preia de la tarani aceste produse si sa le vanda in piata sau retailerilor? Ar starpi evaziunea in domeniu, ar mai fiscaliza din agricultura...
  Grecii stiu ca au niste hale mari in care sorteaza cartofii taranilor si pe urma ii duc in hypermarketuri. La noi nu se poate?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 12:04)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vacarm

   Pentru ca Romania este o economie de piata, in care statul nu poate interveni pe lantul dintre producator si consumator decat prin reglementare si stimularea asocierii si sprijinirea investitiilor pentru producatorii privati. Ministerul dispune de o masura de sprijin pentru constituirea grupurilor de producatori in domeniul fructe -legume, prin care finantam depozite pentru fructe si legume inclusiv subventionarea vanzarii fructelor si legumelor prin intermediul acestor organizatii. Pana in prezent, accesarea acestei masuri de catre producatorii de fructe si legume este mult sub asteptari.
 • Subventii ferme melci (Luni, 28 iunie 2010, 10:10)

  Dan Georgescu [anonim]

  Buna ziua,

  Am 2 intrebari:

  1. Am o ferma de melci, producand in regim bio si am certificat de producator agricol. La ce tip de subventii / fonduri pot accede pe acest specific ?

  2. Fac parte dintr-o asociatie de producatori, cu acelasi obiect de activitate, melcii bio, si as dori sa stiu la ce tipuri de fonduri putem avea acces ca si asociatie (Sociatate Cooperativa Agricola) ?

  Va multumesc
 • agricultura (Luni, 28 iunie 2010, 10:37)

  stef [anonim]

  cand va fii promulgata legea camerelor agricole, si cum vedeti crearea de catre stat in parteneriat a depozitelor de cereale si legume -fructe
 • Solutia Canadiana (Luni, 28 iunie 2010, 10:44)

  Adrian [anonim]

  "Deşi în prezent Canda pare neatinsă de recesiune, la începutul anilor '90, ţara traversa o criză financiară majoră, cu un deficit bugetar de 9% din PIB şi perspective negre asupra economiei. Soluţia a fost una liberală: în patru ani, între 1992 şi 1996, premierul Jean Chretien a transformat acest deficit uriaş în creştere economică." Sursa: http://www.realitatea.net/solutia-canadiana-pentru-iesire-din-criza_720647.html

  Intrebarea este: De ce este atat de greu sa se aplice si la noi astfel de masuri, care, dupa cum se vede, au dat rezultate foarte bune?
 • solicitare raspuns punctual (Luni, 28 iunie 2010, 10:45)

  APRODU CONSTANTIN ILIE [anonim]

  Care sunt masurile pe care le veti propune in perioada imediat urmatoare in vederea protejarii producatorilor agricoli a.i. impactul negativ al cresterii preturilor inputurilor sa fie limitat.
  Va multumesc !
 • instalarea tinerilor fermieri (Luni, 28 iunie 2010, 10:46)

  Bogdan [anonim]

  Buna ziua.
  Sunt un tanar zootehnist promotia 2009 si incerc acesarea programului 'instalarea tinerilor fermieri' pentru o stupina. Intrebarea este trebuie sa am domiciuliu efectiv in zona rurala ca sa pot accesa acest program sau nu. In ghid nu era foarte clar.
  A doua intrebare : ce oportunitati au tinerii specialisti pe piata muncii din moment ce ferme sunt putine majoritatea colegilor mei au emigrat in danemarca(peste 80 % )din cauza lipsei de locuri de munca.
 • Creditul agricol pt productie cf Legii 150/2003 (Luni, 28 iunie 2010, 10:47)

  Gabriel, Dumbravita [anonim]

  Buna ziua, domnule Ministru!

  Ma numesc Gabriel, sunt din com Dumbravita, jud Brasov. Am contractat ca persoana fizica (producator agricol individual) de la CEC Bank in data de 21.12.2009 un credit agricol pentru productie cf legii 150/2003 si l-am utilizat integral cf destinatiei pana la sfarsitul anului 2009. Acest credit, in valoare de 120.000 lei, a avut scadenta in 20.04.2010. Mentionez ca nu am avut nicio zi intarziere la acest credit, toate dobanzile au fost achitate la termen, iar la data scadentei l-am lichidat integral. In data de 21.04.2010 am depus la Directia Agricola Brasov cerere pentru alocatia bugetara in valoare de 36.000 lei (30% din valoarea creditului aprobat), dar nici pana in ziua de azi nu am primit niciun raspuns. Intrebarea mea e urmatoarea: daca puteti sa-mi spuneti la modul general, daca nu la modul particular (in cazul meu), daca mai primesc alocatia bugetara si daca da, cam cand o sa fie. Va spun sincer ca m-ar ajuta enorm acesti bani ca sa-mi continui activitatea de producator agricol individual. Va multumesc mult, domnule ministru.
 • Pomicultura (Luni, 28 iunie 2010, 11:00)

  Sergiu Mihail [anonim]

  Ce solutii de supravietuire pentru pomicultori are Guvernul ? In conditiile majorarii pretului la substantele pentru tratamente, motorina si in acelasi timp a scaderii pretului de vanzare la fructe, nu cred ca mai exista sanse pentru producatorii autohtoni.
  De asemenea, as vrea sa cunosc punctul dumneavoastra de vedere fata de intrarea pe piata romaneasca a fructelor din UE, al caror cost de productie si implicit pret de vanzare este mult mai mic datorita subventiilor incasate de producatori.
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 12:00)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sergiu Mihail

   Pomicultorii beneficiaza de sprijin pentru investitii prin PNDR si, de asemenea, daca se constituie in grupuri de producatori, sprijin prin FEGA pentru grupuri de producatori. Aceasta este o solutie aplicabila in intreaga Uniune Europeana.

   Intrarea pe piata romaneasca a fructelor din UE este componenta a comertului intracomunitar pentru orice stat membru. Circulatia bunurilor in spatiul intracomunitar face parte din principiile de baza ale UE. Pentru a face fata concurentei, producatorii romani trebuie sa-si creasca gradul de competitivitate. Costul de productie mai mic si, implicit pretul de vanzare, denota in primul rand un grad de competitivitate crescut, si nu subventii mai mari incasate de fermierii celorlalte tari. In afara de subventiile europene, exista foarte putine subventii acordate ca ajutor de stat si numai daca prin analiza se demonstreaza ca acestea nu afecteaza conditiile de concurenta si comert intracomunitar.
 • Intarziere subventiilor (Luni, 28 iunie 2010, 11:06)

  Goran [anonim]

  1. De ce intarzie asa de mult subventiile?

  2. Cand vor incepe inscrierile pentu subventiile la bovine?
  • raspuns (Luni, 28 iunie 2010, 11:55)

   Mihai Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Goran

   1. Subventiile pe 2009 au fost platite in proportie de 96% pe fonduri europene si integral restantele pe fonduri nationale. Nu inteleg la ce intarziere va referiti, va rog fiti mai specific.

   2. Subventiile la bovine nu mai exista in afara celor europene (ajutorul pentru productia de lapte in zonele defavorizate, ajutorul de criza pentru detinatorii de cote de lapte) si eventual platile nationale complementare directe pe anul 2010 in limita resurselor bugetare disponibile. Pentru aceasta din urma, cadrul legal si termenul de depunere a cererilor vor fi stabilite pana la 1 septembrie.
 • renta viagera agricola (Luni, 28 iunie 2010, 11:53)

  Petre Bontideanu [anonim]

  Domnule Ministru,
  Oare se mai platesc rentele viagere anul acesta ?
  Biroul Judetean de Renta Viagera Agricola Bucuresti mi-a dat un raspuns evaziv la aceasta intrebare, asa ca indraznesc sa v-o pun si dumneavoastra. Multumiri anticipate pentru raspuns.
 • Rugaminte (Luni, 28 iunie 2010, 11:59)

  Iulia [anonim]

  Buna ziua domnule ministru

  Noi angajatii dvs. din judete va rugam sa ne enumerati criteriile prin care se vor da oamenii afara.

  Multumim
  Iulia
 • Masura 141 (Luni, 28 iunie 2010, 12:04)

  Nelu Tudosa [anonim]

  Buna ziua, domnule Ministru!
  Cand credeti ca se va finaliza analiza dosarelor depuse pe masura 141 si se vor anunta cele declarate eligibile ?
  Multumiri pt raspuns!
 • despre arendare (Luni, 28 iunie 2010, 12:05)

  brad stelian [anonim]

  Domnule Ministru , avand in vedere neajunsurile legii privind arendarea , ce a generat destule probleme din cauza lipsei unor norme de aplicare foarte coerente, pe cand estimati o reanalizare a acesteia pe baze noi europene? Poate in preambulul acestor modificari veti face o analiza a problemelor generate de omisiunile aceastei legi.Multumesc
 • Intrebari pentru Guvern (Luni, 28 iunie 2010, 15:21)

  Lucian [anonim]

  Buna ziua,

  1. Cum credeti dvs., ca reprezentant al Guvernului, ca agentii economici vor putea aplica, din 1 iulie, modificarea TVA? Nu vi s-ar parea normal sa existe o perioada tranzitorie?

  2. De ce nu promovati impozitarea suplimentara a terenurilor necultivate? Din cauza pasivitatii Guvernului, Romania importa continuu produse agricole, cand ar putea sa hraneasca singura jumatate din Europa.
 • agricultura (Luni, 28 iunie 2010, 16:24)

  arys [anonim]

  D-LE ministru nu stiu daca ajunge intrebarea mea,dar ce solutii dati ptr oamenii de rind care au 10,14 pogoane de pamint,si nu au posibilitati ptr as cumpara minimul de utilaje agricole ptr lucrarea pamintului,agricultura nu se reduce doar la fermierii declarati ci la tot ce inseamna pamint agricol mai ales in zonele unde nu sint nici macar asociatii agricole, nu poti cu boii si caii si cu sapa sa lucrez pamintul.multumesc.
 • fonduri structurale (Luni, 28 iunie 2010, 19:23)

  nastase [anonim]

  D-le Ministru ; Sunt beneficiarul unui proiect aprobat din 2008 iar in urma Conferintei de la Targoviste cu Bancile am reusit sa gasesc si eu o Banca care ar vrea sa ma finanteze dar problema bancii este ca perioada de implementare a proiectului mai este de 3 luni si pentru prelungirea contractului la APDRP trbuie sa mai astept 3 luni de la depunerea cererii de prelungire ,intrebarea mea este : Ce ar trebui sa fac pentru a obtine prelungirea contractului cat mai repede pentru a nu pierde acele trei luni intrucat mie mi-a mai ramas doar un an de implementare al proiectului?
  Cu respect Nastase.
 • disponibilizari (Joi, 1 iulie 2010, 21:56)

  ion [anonim]

  domnule ministru specialistii din directiile agricole sint cei mai capabili si ei au adus apia pe linia de plutire.de ce vreti sa-i trimiteti vinzatori de legume in piata/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by