​Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca Guvernul are pregatit pachetul alternativ pentru reducerea deficitului bugetar, masurile prevazute de acesta urmand sa fie facute publice dupa negocierile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Emil Boc a mai anuntat ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu este afectata de decizia CCR si poate fi aplicata.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Am luat act de decizia CCR, pe care nu o comentez in niciun fel.
  • Solutia temporara propusa de Guvern, dar neacceptata de CCR, in legatura cu pensiile, era cea mai buna solutie pentru Romania.
  • Guvernul are pregatit pachetul alternativ pentru reducerea deficitului bugetar, ce se negociaza cu FMI, BM si CE. Pachetul de masuri va fi prezentat dupa negocierile cu FMI, CE si BM. Imediat ce vom avea finalizat acest pachet, in urma negocierilor, il vom prezenta opiniei publice.
  • Reducerea salariilor cu 25% nu e afectata si poate fi aplicata. CCR a validat aceasta masura.
  • Reducerea pensiilor cu 15% ar fi insemnat taierea cheltuielilor bugetare cu peste 1,3% din PIB.
  • In privinta pensiilor speciale, cu exceptia pensiilor magistratilor, celelalte masuri pot fi aplicate.

Juristii consultati de HotNews.ro au spus insa ca nici masurile declarate constitutionale nu pot fi aplicate atit timp cit cele doua legi au fost retrimise in Parlament. Pentru ca prevederile legate de scaderea salariilor sa intre in vigoare e nevoie fie ca Parlamentul sa modifice rapid legile austeritatii in sensul deciziei CCR, fie ca Executivul sa promoveze o Ordonanta de Urgenta.

Vezi declaratiile lui Emil Boc: