Germania este primul partener comercial al Romaniei, chiar in conditiile de criza economica schimburile comerciale de pana acum, in 2010, crescand cu 17% fata de perioada similara a anului trecut. Totusi, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a spus - intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau german, Guido Westerwelle, aflat in vizita la Bucuresti - ca Romania asteapta noi investitii germane si prezenta unor banci precum Deutsche Bank si Commerzbank. La randul sau, ministrul german a apreciat masurile de consolidare fiscala pe care le ia guvernul roman.

"Am dori sa primim mai multe investitii in infrastructura, domeniul energetic, infrastructura rutiera, educatie, justitie si afaceri interne", a spus ministrul roman. El crede ca o contributie in acest sens ar putea-o avea svabii si sasii nascuti in Romania, care au plecat in Germania. Toti svabii si sasii nascuti in Romania "sunt bineveniti oricand", nu numai pentru a reabilita patrimoniul lor, ci si pentru a se manifesta ca oameni de afaceri dispusi sa investeasca aici.

Guido Wersterwelle a spus, la randul sau, ca un "pion central al relatiei bilaterale" il reprezinta schimburile economice. "In inteaga Europa se discuta acum cum putem realiza si promova o politica ce duce la niste bugete stabile. Guvernul Federal a hotarat o politica de consolidare a finantelor publice si salutam politica Romaniei de a aduce o contributie la aceasta consolidare in context european. Daca vrem o Europa puternica, statele membre trebuie sa promoveze o politica de consolidare bugetara si apreciem ca Romania a pornit pe acest drum", a spus ministrul german.

O declaratie facuta, din coincidenta, intr-o zi cu proteste sindicale in fata Palatului Cotroceni, cu decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale articole din legile austeritatii si cu o posibila decizie guvernamentala de majorare a taxelor.​