Reducerea pensiilor este neconstituționala deoarece priveste un fenomen trecut, avand in vedere ca actualii pensionari au platit cotizatii in timpul cand erau incadrati in munca, a declarat, vineri, judecatorul Ion Predescu de la Curtea Constitutionala.

"Pensia este fenomen trecut, pentru munca trecuta, e altfel stabilita. Nu poti umbla tu pentru viitor la ea, cand e stabilita inainte. Daca haina are doua maneci, tu ii lasi numai una? Pentru viitor poti umbla, ca activ asta inseamna, dar la pensie este pentru cei 30 - 35 - 40 de ani de munca si corespunzator cotizatiilor de atunci", a explicat Predescu, citat de Agerpres.

In opinia sa, pensionarul, care a platit timp de peste 30 de ani cotizatii, nu poate suporta vina ca statul nu le-a administrat cum trebuie.

"Dumneata poti sa treci peste faptul ca omul, timp de 30 de ani, a platit luna de luna cota de asigurare? Poti sa zici 'nu ai platit si daca ai platit nu ma intereseaza?'. Omul a platit timp de peste 30 de ani si a pus acolo. Ca tu i-ai administrat prost este treaba ta", a explicat Ion Predescu.