Magistratii Judecatoriei sectorului 1 motiveaza arestarea lui Dan Diaconescu si a realizatorului de emisiuni Doru Parv prin faptul ca lasarea in libertate a acestora reprezinta un pericol pentru ordinea publica si exista probe ca in cadrul televiziunii OTV au mai fost si alte cazuri de santaj, anunta Agerpres.

Dan Diaconescu, cu catuseFoto: NewsIn

"Instanta constata ca, in speta, existenta pericolului public rezulta din insusi pericolul social al infractiunilor pentru care sunt cercetati inculpatii, avandu-se in vedere reactia publica la comiterea unei astfel de infractiuni si posibilitatea comiterii unor fapte asemanatoare in lipsa unei reactii ferme fata de cei banuiti ca fiind autori", se arata in motivare.

"Cu privire la persoana inculpatului Dan Diaconescu, instanta mai retine si faptul ca acesta este o persoana publica care patroneaza doua posturi de televiziune si realizeaza emisiuni cu mare rezonanta asupra publicului, dezbatand subiecte de larg interes", se arata in documentul citat.

Judecatorii afirma ca "inculpatul, in loc sa-si exercite profesia de jurnalist in scopul informarii publicului, a inteles sa dobandeasca prin aceasta avantaje financiare in mod ilicit": "Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale, intelegand sa valorifice informatiile obtinute in aceasta calitate in interesul sau personal, ingradind libertatea psihica a altor persoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii in sensul ca aceasta conduita infractionala nu ar fi una izolata in cadrul postului de televiziune OTV", sustine judecatoarea Elena Zamfir.

In plus, instanta apreciaza ca Doru Parv, beneficiind de imaginea creata prin intermediul OTV, "a profitat de impactul deosebit pe care il poate avea asupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru desfasurarea unor activitati ce intra in sfera ilicitului penal".

"Riscul de a fi reluata de catre inculpat activitatea infractionala, odata pus in stare de libertate, rezulta din faptul ca acesta a suferit o condamnare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat", se arata in motivare.

Magistratii Judecatoriei sectorului 1 au decis, miercuri dimineata, arestarea preventiva pentru 29 de zile a patronului postului OTV, Dan Diaconescu, si a realizatorului de emisiuni Doru Parv, acuzati de santaj si, respectiv, complicitate la santaj.

Instanta a admis cerea procurorilor anticoruptie de emitere a unor mandate de arestare preventiva pe numele celor doi, insa decizia nu este definitiva, iar avocatii au declarat recurs ce se va judeca in termen de trei zile la Tribunalul Bucuresti.

Cei doi au fost retinuti marti dimineata, fiind acuzati ca au incercat sa-l santajeze pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot.

Argumentele procurorilor: Primarul a fost haituit sistematic de cei doi inculpati

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au argumentat in fata instantei ca, in cursul lunii iunie 2009, in comuna Zarand, din judetul Arad, a aparut o echipa de reporteri ai OTV, din care facea parte si Mihaela Moise, care la acea vreme era angajata a postului OTV. Echipa a filmat in curtile unor gospodarii ale locuitorilor comunei Zarand, pe care i-a intrebat despre averea primarului Ion Mot, potrivit Mediafax.

"Practic, tinta acestei echipe de reportaj era sa filmeze averile acestui primar (...) Acesta, disperat si panicat de interesul brusc al postului OTV cu privire la averea sa personala, si stim cu totii ca acest post de TV are o politica deosebit de agresiva, care poate fi un merit daca este legala si un defect daca este ilegala, ilicita, primarul respectiv a inceput sa se intereseze despre motivul prezentei acelei echipe OTV in comuna", a spus procurorul DNA in fata instantei Judecatoriei sectorului 1 care a judecat propunerea de arestare preventiva a lui Dan Diaconescu si Doru Parv.

Primarul din Zarand, care era client al firmei lui Doru Parv, societate ce desfasoara activitati paranormale, l-a contactat si i-a cerut sa se intereseze de ce reporterii OTV sunt interesati de averea lui. Procurorii si-au bazat teoria si pe o serie de inregistrari ale unor convorbiri.

Astfel, intr-o inregistrare din 10 iulie 2009 a unei convorbiri ambientale din Arad intre Parv si primarul Ion Mot se arata textual:

"Dorel Parv (D.P.): (...) Cine-o sti ce impresie are Diaconescu?! Ca eu i-am spus exact ce mi-ai spus ¬ ce mi-ai spus, cum mi-ai spus. (...) Pentru ca el la un moment dat, stii ca ti-o zis doua sute de mii de euro?

Ion Mot (I.M.): Doua sute de mii de euro a zis, da.

D.P.: (...) Eu am impresia ca el crede ca tu mi-ai dat mie aia cincizeci de mii de euro. Eu de aia am vrut sa vorbesti cu el".

Parv foloseste un limbaj codat precum "bani pe contract" sau "Dan Diaconescu a zis ca nu mai tine contractul", sau "cand vine omul cu banii pe contract", chiar si in discutiile cu administratorul firmei care detine OTV, Diana Voiculescu.

"Dan Diaconescu camufleaza de o maniera acceptabila un contract de publicitate sau de sponsorizare, sau a altui tip de contract pentru spalarea de bani negrii care intra in buzunarul celor care lucreaza la acest post de televiziune pentru a difuza sau a nu difuza anumite materiale compromitatoare pentru unii sau pentru altii in functie de diferitele tipuri de interese si jocuri economice pe care dumnealui le face", a mai sustinut procurorul.

Anchetatorii au interceptat si convorbiri telefonice in care Parv face presiuni directe asupra lui primarului Ion Mot, spunandu-i ca daca nu va da suma de bani care mai trebuie data, Dan Diaconescu va continua campania de denigrare a acestuia si va difuza pe post materiale compromitatoare la adresa sa.

Sub presiunea tuturor acestor evenimente, primarul Ion Mot a consimtit sa plateasca 30.000 de euro si 4.200 de lei lui Dorel Parv, ca o prima transa pentru cei 200.000 de euro ceruti initial, a mai sustinut procurorul.

"Pentru acesti bani a fost sistematic haituit de catre cei doi inculpati. Este adevarat ca o amenintare directa formulata de Dan Diaconescu impotriva partii vatamate Mot Ion este unica si s-a produs in seara zilei de 21 iulie 2009, mai exact in noaptea de 21 spre 22 iulie 2009, in jurul orelor 23:35, cand in timpul emisiunii Dan Diaconescu pe care acesta o are in fiecare seara la postul de televiziune OTV, discutandu-se despre cu totul alte subiecte, precum "serpi Anaconda, sinuciderea Zinei Dumitrescu sau tatal ofiterului SRI gasit mort in apartament", a fost facut urmatorul anunt: "De asemenea, o sa vorbim despre coruptie. Peste tot in tara. Dar vom vorbi despre primarul din comuna Zarand, judetul Arad, care a vandut peste 500 ha din terenul oamenilor din comuna unui italian. Dupa un timp, a luat inapoi de la italian¬ ma rog, terenul. Judecatorii de la Chisineu Cris au favorizat castigarea unor procese ¬ se zice¬ ca are niste vile¬ ma rog, in padure, baruri, mai multe locuinte pe care, de asemenea, le avem filmate. Multe voci care sustin ca domn' primar ar face chiar trafic de influenta cu anumiti ministri", a sustinut procurorul, potrivit motivarii instantei.

Amenintarea in direct a venit dupa ce, in seara de 21 iulie 2009, in jurul orelor 21.00, Dorel Parv i-a dat un mesaj SMS primarului din Zarand, transmitandu-i: "uita-te in seara asta la televizor, la OTV".

Primarul l-a contactat atunci pe Doru Parv si l-a intrebat de ce este "terfelit" din moment ce a platit, iar acesta i-a raspuns ca mai are de dat diferenta. Primanul a incercat sa vanda cele 2.000 de hectare de teren pentru a face rost de bani, insa din cauza crizei nu a reusit, astfel ca le-a propus sa le dea terenurile in contul diferentei de 110.000 de euro, dupa ce au mai scazut 50.000 din suma pretinsa, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au apreciat ca Dorel Parv a mintit ca nu are antecedente, in conditiile in care a avut doua condamnari pentru furt calificat.

"Dar surpriza a fost dupa prezentarea materialului de urmarire penala, cand a sosit certificatul de cazier judiciar, constatandu-se ca inculpatul a avut doua condamnari pentru furt calificat, care au fost executate efectiv in penitenciar, astfel incat inculpatul se regaseste intr-o situatie de recidiva post-executorie, lucru ascuns de catre inculpat. Desigur, procurorii nu au posibilitati de ascultare paranormala si de multe ori se bazeaza pe declaratiile inculpatului, pe care le considera sincere, dar nu era cazul si in prezenta cauza", potrivit documentului citat.

Procurorul a convins judecatorul sa emita mandat de arestare preventiva, aratand ca Dan Diaconescu, daca ar fi lasat sa plece liber din sala de judecata nu ar face decat sa continue.

"Se va duce la postul de televiziune pe care il patroneaza si, cu stilul cu care ne-a obisnuit, va denigra pe toata lumea, va aduce acuzatii la adresa tuturor, asa cum postul de televiziune a facut si in ultimele 24 ore de la declansarea prezentei anchete. Inculpatul, prin calitatile speciale pe care le are, are posibilitatea concreta de a deturna ideea de libertate a presei intr-un instrument profitabil financiar pentru acesta si pentru grupurile de interese economice pe care le reprezinta", a mai spus procurorul.

Procurorii anticoruptie detin date si indicii ca angajatii OTV continua extorcarea de diferite sume de bani a altor primari din judetul Arad si ca exista sesizari pe hotline DNA cu privire la savarsire de fapte similare de catre angajatii televiziunii, se mai arata in motivarea instantei.

"Lipsa totala de selectivitate a realizatorului de emisiuni in a alege indivizii carora le da dreptul de acces pe post, lasandu-i sa faca orice fel de afirmatii, unele calomnioase si denigratoare la adresa unor persoane, fara niciun control asupra veridicitatii acestora sau, cel putin, fara o preocupare responsabila in acest sens, constituie o alta trasatura importanta ce contureaza pericolul pentru ordinea publica prezentat de inculpat", potrivit documentului citat.