Stationarea trupelor rusesti in Republica Moldova, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenitare la adresa securitatii nationale, se arata in Strategia nationala de aparare a tarii, propusa de presedintele Traian Basescu si inaintata de CSAT Parlamentului.

Documentul, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, nu mentioneaza explicit trupele rusesti, despre care Moscova sustine ca au rolul de a mentine pacea in Transnistria, dar spune ca "stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale" si "din acest motiv tara noastra intelege sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentelor stationate ilegal".

In Strategia nationala de aparare a tarii se prevede, la capitolul "Actiunea externe", ca Moldova reprezinta "un caz aparte, ce beneficiaza de un interes special din partea Romaniei si de sustinere in vederea integrarii in familia europeana".

"Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune", noteaza documentul inaintat Parlamentului.

Noua putere de la Chisinau a cerut in mai multe randuri Rusiei sa-si retraga armata si echipamentele militare din Transnistria, considerand ca aceasta este una dintre masurile-cheie pentru rezolvarea conflictului cu separatistii condusi de Igor Smirnov.