Intalnire online

(P) VIDEO Stelian Cojocaru, discutie online: Programul Colegiului Nautic Român este focalizat doar pe competentele de ofiter de punte si este eliberat de orice alte discipline de cultura generala

de HotNews.ro     HotNews.ro
Miercuri, 23 iunie 2010, 11:25 Actualitate | Esenţial


Stelian Cojocaru
Foto: HotNews.ro
Pe data de 2 iunie s-a deschis prima scoala privata de ofițeri de marina comerciala - Colegiul Nautic Român - care injumatațeste timpul de pregatire pentru brevetul international. Institutia deruleaza programe de formare profesionala, cu durata de 2 ani, ceea ce inseamna jumatate fata de programele oferite de institutiile de stat. Presedintele Asociatiei Colegiul Nautic Român, Stelian Cojocaru, a discutat online cu cititorii despre programele derulate, examenul de admitere, conditiile de obtinere a brevetului de ofiter de punte maritim si perspectivele de promovare in cariera.Despre Colegiul Nautic Român
Colegiul Nautic Român este prima institutie privata din România de formare a ofiterilor de marina comerciala. Aceasta are in vedere derularea a 9 programe de formare profesionala. Pentru primul an de functionare sunt disponibile 250 de locuri exclusiv in cadrul cursurilor de zi pentru programul Ofiter de punte maritim. Examenul de admitere consta intr-o vizita medicala, o proba eliminatorie de matematica si una non-eliminatorie la limba engleza. Inscrierile au loc in perioada 9-17 iulie, iar testarile vor avea loc in intervalul 19-22 iulie. Planul de învatamant a fost aprobat de Autoritatea Navala Romana, iar institutia se afla in procedura de acreditare, care se va finaliza cel mai probabil pe parcursul lunii august 2010. De asemenea, sistemul de management al calitatii poarta girul celei mai redutabile societati de clasificare din domeniul naval pe plan mondial, Lloyd’s Register, iar sistemul de instruire si evaluare a competentelor de limba engleza maritime este creat sub supervizarea Marlins.

Scurt CV
In prezent, Stelian Cojocaru este Presedintele Asociatiei Colegiului Nautic Român. De-a lungul carieriei sale a lucrat la Academia Navala „Mircea cel Batran” ca asistent si lector universitar , dupa care a fost conferentiar universitar si sef al catedrei de Navigatie. Apoi a ocupat functia de ofiter specialist in Biroul Politici si Strategii in cadrul Statului Major General si cea de Staff Officer - Education and Training Branch la Allied Maritime Component Command (CC-Mar) Naples Headquarter, Italia. Stelian Cojocaru este Doctor in Stiinte, in domeniile Matematica / Astronomie, are studii post-universitare in domeniul studiilor strategice si economia apararii si este licentiat al Institutului de Marina “Mircea cel Batran”, specializarea Navigatie maritima/ Navigatie.
 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 nu conteaza

  cu ce sunteti mai buni decat UMC ?

  • Stelian Cojocaru

   Nu suntem nici mai buni, nici mai rai. Suntem altceva. Respectam traditia formulei de educatie maritima pe care UMC o dezvolta, cu succes, de 20 de ani insa Conventia STCW, Directiva 2001/25/CE si Ordinul MTCT 1627/2006 ne da dreptul si libertatea de a initia si un altfel de program de educatie, focalizat doar pe competentele de ofiter de punte, eliberat de orice alte discipline de cultura generala. Rezulta, in mod natural, o durata mai scurta de studii teoretice (un an si 8 luni), care vor fi insa foarte dense in cunostinte de specialitate si in deprinderi practice de specialitate. Va dau un singur exemplu: in planul nostru de invatamant am inclus peste 1100 de ore de navigatie la nivel operational, in conditiile in care Cursul Model IMO 7.03 impune un minimum de 810 ore. Aceste programe, cunoscute sub denumirea de programe vocationale, sunt validate de faptul ca tarile Europei de vest le practica de cateva zeci de ani cu succes. Vrem doar sa oferim romanilor libertatea de a alege intre doua formule educationale. Cred ca timpul va raspunde la intrebarea pe care ati adresat-o.

 • Întrebarea nr. 2 Stefan

  Daca am absolvit cursurile unei facultati cu profil tehnic, se pot echivala materiile comune (analiza, algebra, ecuatii diferentiale, matematici speciale etc)

  • Stelian Cojocaru

   Din pacate nu. Programul de Ofiter de punte maritim pe care il vom derula incepand cu luna septembrie este de nivel pre-universitar iar planul de invatamant contine doar un scurt modul (42 de ore) de matematica, axat pe calculul logaritmic, pe aplicatii de algebra vectoriala si pe aplicatii de geometrie si trigonometrie sferica. Este esential sa parcurgeti cu noi acest modul, deoarece deprinderile pe care le urmarim sunt esentiale in studiul ulterior al metodelor de pozitionare din navigatia costiera, astronomica si radar. Totusi, faptul ca ati facut matematica in facultate va scuteste de a da examen de admitere, nota la acest examen fiind nota cea mai mare obtinuta de dumneavoastra la unul din cursurile pe care le-ati enumerat.

 • Întrebarea nr. 3 Cony

  Sper sa nu ajunga si ofiterii romani ca si filipinezii, au un brevet dar nu stiu ce este apa. daca cei ce sunt absolventi de studii superioare au probleme, oare cum o sa fie un cadet cu studiile astea scurte?
  Va spun din experienta, ofiter in companii straine si care a indrumat ceva cadeti ...de toate nationalitatile. Problema mare cu cei de la punte!

  • Stelian Cojocaru

   Este o temere intemeiata si ma bucur ca vine din partea unui ofiter roman cu experienta. Este si teama noastra, a celor care ne-am implicat in acest proiect, oameni cu experienta la catedra, sau pe mare. Convingerea noastra este ca un program sanatos naste ofiteri sanatosi. Din punctul nostru de vedere, un program sanatos este un program bazat pe Cursul Model 7.03 (Manualul ofiterului cu responsabilitatea cartului de navigatie) si pe Cursul Model 3.17 (Engleza Maritima) ale Organizatiei Maritime Internationale (IMO). Aceste cursuri model standardizeaza la nivel mondial pregatirea profesionala, cuprinzand disciplinele si numarul minim de ore necesare atingerii competentelor necesare indeplinirii primei functii la bordul navei. Am elaborat planul nostru de invatamant pe baza acestor cursuri model, evitand cu strictete sa introducem alte discipline care nu au impact pe competentele de ofiter de punte. Suntem convinsi ca un program sanatos este un program condus de cadre didactice cu experienta la catedra si ne mandrim cu faptul ca avem 4 sefi de catedra Navigatie, respectiv Transport Maritim din Academia Navala, plus un numar de tineri practicieni care sunt chiar acum pe mare. Din punctul nostru de vedere, un program sanatos este un program care sa permita cadetilor accesul la simulator intr-o rata rezonabila, adica 150-200 cadeti/simulator, si nu 5000-6000 de cadeti/simulator. De asemenea, credem ca un program sanatos este un program supervizat de Lloyd’s, in cadrul caruia sistemul de instruire lingvistica este elaborat in standardul Marlins. Noi indeplinim criteriile pe care le-am expus mai sus, am investit mult in ele tocmai pentru ca potentialii nostri absolventi vizeaza piata muncii internationale la care – in mod corect – s-a facut referire in comentariu.

 • Întrebarea nr. 4 marinarul

  Unde, in ce localitate, adresa? Dati detalii concrete. Va multumesc.

  • Stelian Cojocaru

   Ne puteti gasi in orice zi lucratoare intre orele 0900 si 1700 pe soseaua Chitila Padure nr. 2 bis, Mogosoaia, jud. Ilfov, cod postal 077135. Ajungeti usor la noi de la Gara de Nord pe calea Grivitei, apoi pe bd. Bucurestii Noi (drumul spre Targoviste), intrati in comuna Mogosoaia iar pe mana stanga, dupa 300 de metri veti vedea cladirea Nautic Life care gazduieste Colegiul Nautic Roman, pe malul lacului Mogosoaia. Va invitam sa ne vizitati, este important sa vedeti baza noastra materiala si sa cunoasteti oamenii.

 • Întrebarea nr. 5 inginer sarac

  Daca am terminat o facultate tehnica in politehnica bucuresti, cam cate examene s-ar putea echivala?

  Se poate absolvi facultatea si apoi voiajul de cadetie sa fie facut mai tarziu, daca nu se doreste obtinerea brevetului imediat dupa ce termini facultatea?

  Puteti asigura in vreun fel ca toti studentii de la punte pot gasi o companie cu care sa isi faca anul de cadetie?

  Cam cat de aglomerat este programul? Credeti ca pot face fata cei care doresc o reconversie profesionala si muncesc in acelasi timp?

  • Stelian Cojocaru

   - Din pacate nu echivalam examene sustinute in alte institutii, deoarece trebuie sa respectam cerintele Cursului Model 7.03 al Organizatiei Maritime Internationale. Din acelasi motiv excludem si formele FR si ID, care nu sunt in spiritul acestor documente (intrebare: ati accepta, ca proprietar de nava sau de marfa, sa dati nava pe mana cuiva care a ajuns ofiter fara sa participe la cursuri?). In situatia dumneavoastra putem doar sa va scutim de examenul de admitere la matematica, pe considerentul ca nivelul cursurilor de matematica din facultate excede fara echivoc nivelul cerut la admiterea in colegiul nostru (clasa a IX-a si a X-a).
   - Voiajele de practica se pot executa dupa finalizarea studiilor teoretice.
   - Colegiul Nautic Roman are in vedere un numar mic de cadeti (min.100-max.250) si de aceea isi poate asuma raspunderea de a asigura practica imbarcata, lucru care se va stipula si in contractul de scolarizare. Cadetii nostri nu vor alerga singuri, din usa in usa, dupa contracte de cadetie.
   - Programul se adreseaza in principal celor care doresc o reconversie profesionala. Nu acceptam sub nicio forma FF sau ID, insa organizam ore dupa amiaza, in oglinda cu cele desfasurate dimineata, pentru cei care trebuie sa mearga la serviciu dimineata. Acest program va fi solicitant pentru cadeti, insa nimic serios nu se poate realiza fara efort si sacrificii.

 • Întrebarea nr. 6 pollux

  sunteti autorizati sa faceti inscriereri?

  • Stelian Cojocaru

   Colegiul Nautic Roman este auditat de CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), Comisia judeteana Ilfov, inca din luna mai 2010. Aceste institutii va pot da confirmarile pe care le doriti . Autorizatia CNFPA este comuna Min.Educatiei-Min.Muncii si ne da dreptul de a organiza examenul de admitere incepand cu data de 22 iulie 2010. In plus, Colegiul Nautic Roman este in curs de autorizare la Lloyd's Register (putem prezenta 2 scrisori de incredere ale acestui organism), are planul de invatamant aprobat de Autoritatea Navala Romana inca din luna mai 2010, are sistemul de instruire in domeniul Limbii Engleze Maritime in curs de auditare de catre Marlins, urmand ca la finele lunii august 2010 toate aceste procese sa se incheie, inclusiv cel la Autoritatea Navala. Suntem o institutie noua iar procesul de autorizare multipla, care sa aiba ca efect recunoasterea internationala, nu se poate face peste noapte (sper ca nimeni nu doreste asta). Numarul mic de cadeti, nivelul dotarilor si al profesorilor ne dau garantia ca autorizatiile vor fi obtinute in mod natural si firesc. Un element important: certificatele Lloyd's si Marlins sunt seriose si scumpe, insa dau greutate absolventilor iar pana in prezent nicio alta institutie de educatie din tara noastra nu le poseda.

 • Întrebarea nr. 7 David

  V-as ruga sa ne spuneti cum este piata muncii in acest moment in acest domeniu fata de 2007-2008 si ce procent dintre absolventi se angajeaza la 12 luni dupa absolvire.Multumesc

  • Stelian Cojocaru

   Piata muncii internationale in domeniul maritim, comparativ cu perioada 2007-2008, este inca intr-o contractie destul de serioasa. In acest moment este inca foarte greu sa gasesti contract de cadet sau de ofiter, mai ales de ofiter de punte. Cunoastem si admitem aceasta realitate. In acest moment, apreciez ca doar doar 25% din absolventii romani de marina se pot angaja la 1 an dupa absolvire. Este trist. Nu este insa problema Colegiului Nautic Roman, este problema formatorilor cu cifre uriase de scolarizare. Noi ne vom pune problema intrarii pe piata peste 3 ani, cand - conform estimarilor - piata maritima va fi mai primitoare, iar in plus vizam cifre mici de scolarizare. Daca la asta adaugam si ambitia unor certificate de calitate recunoscute international si o pregatire temeinica, suntem optimisti in ceea ce priveste primele noastre promotii.

 • Întrebarea nr. 8 Andrei

  Ce sanse am sa imi gasesc un loc de munca intr-un port si nu pe mare dupa absolvire si cu cat % sunt aceste locuri la tarm mai prost platite?

  • Stelian Cojocaru

   Ma tem ca nu am competenta de a raspunde complet la aceasta intrebare. Colegiul Nautic Roman pregateste Ofiteri de punte maritimi. Vizam oamenii care doresc sa se dedice acestei meserii, nu putem sa le oferim back-up la uscat (in port). Un job in port poate fi de 5-7 ori mai mic decat unul pe mare, insa in zona off-shore poate fi chiar de 2 ori mai mare - depinde de sansa fiecaruia. Absolventii Colegiului Nautic Roman pot lucra pe nave angajate in operatiile off-shore, unde conditiile de salarizare si de timing sunt foarte bune, sau in pilotaj, sau pe navele portuare atunci cand nu mai vor sa navige.

 • Întrebarea nr. 9 Lucian

  Buna ziua
  Am absolvit ANMP promotia 1997, la UL4 cum se spune, radioelectronica navala. Asa cum se stie pe diploma noastra nu scrie nimic de navigatie, ce pot face cei ce au absolvit la alt profil decat la profilul Navigatie.
  2. Intra-devar in facultate se fac foarte multe materii care tin de cultura de inginer naval sau de ofiter de marina dar care nu prea ajuta strict in profesia de ofiter de punte. Sa intelegem ca in cei doi se fac doar materii strice de navigatie? Un ofiter absolvent de colegiu credeti ca poate fi mai bun decat un ofiter de punte de la Academie cu 4 sau 5 ani de scoala?
  Va multumesc

  • Stelian Cojocaru

   -Nu sunt persoana autorizata sa va lamuresc trebuie sa va adresati Autoritatii Navale Romane. Parere personala: din cate cunosc, absolventii aflati in postura dumneavoastra trebuie sa urmeze, din nou, cursurile unui formator profesional in domeniul maritim, in specializarea Ofiter de punte maritim (la colegiul nostru - 1 an si 8 luni) sau in specializarea Inginer navigatie si transport maritim si fluvial (la nivel universitar-4 ani).
   -Nu poate garanta nimeni ca in 4 ani de scoala cu discipline diverse iesi mai bun decat intr-un an si 8 luni de scoala focalizata pe discipline de specialitate. Si nici invers. Depinde de fiecare om in parte cat de mult doreste sa fie bun. Tot ce pot sa fac, in calitate de formator, este sa ii ajut pe cadetii care vor sa fie buni, sa fie buni. Mai discutam peste 3-4 ani, cand ne ies primele generatii.

 • Întrebarea nr. 10 Ciprian

  Buna ziua,

  Sunt interesat sa aflu mai multe detalii despre examenul medical.

  Personal am o afectiune medicala denumita "Platfus" si din acest motiv am fost respins in cadrul examenului medical sustinut pentru admiterea la "Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza" . Din aceeasi cauza nu mi-a fost permisa admiterea in cadrul "Armatei Romane".
  Neavand succes in cariera pe care mi-am dorit s-o urmez, am urmat si absolvit cursurile Facultatetii de Drept si in ultimii 5 ani am activat in sectorul Financiar-Bancar. Asi vrea sa stiu daca o astfel de experienta poate fi utilizata si in cadrul unei cariere de Ofiter in Marina Comerciala?

  De asemenea ar fi interesant sa aflam daca se vor tine anumite seminarii in care potentialii cursanti pot afla mai multe despre ce inseamna o cariera de Ofiter in Marina Comerciala.

  Va multumesc anticipat,
  Ciprian

  • Stelian Cojocaru

   -Platfus: nu va pot raspunde, trebuie sa ma informez si va voi ruga sa imi trimiteti un scurt e-mail pe secretariat@colegiulnautic.ro pentru a va putea da un raspuns avizat.
   -Va invitam la sediul nostru pentru a putea discuta cu colegii mei a caror experienta pe mare este relevanta. Va putem oferi, cu aceasta ocazie, mai multe detalii referitoare la programul de formare si potentialul/restrictiile unei astfel de cariere. Multumesc pentru ideea cu seminarul pe cariera maritima, o voi aplica !

 • Întrebarea nr. 11 Flenchia Ana-Geanina

  Bina ziua,
  sunt o mama si daca fetita mea ar fi tentata, va intreb intr-o perspectiva viitoare, primiti si fete?
  Va multumesc,
  Geanina

  • Stelian Cojocaru

   Da, fara indoiala, fetele au sanse egale cu baietii.

 • Întrebarea nr. 12 iulian

  Care sunt actele pe care trebuie sa le prezint, daca vreau sa ma inscriu? Am terminat facultatea de Constructii si ma gandesc sa ma reprofilez. Firma la care am lucrat pana acum a dat faliment, asa ca trebuie sa fac ceva. Credeti ca as avea sanse la aceasta scoala. Care ar fi perspectivele unui tanar de 26 de ani, dupa terminarea acestor studii?

  • Stelian Cojocaru

   - gasiti lista actelor de inscriere pe pagina noastra de internet: www.colegiulnautic.ro (copie simpla dupa certificatul de nastere, dupa cartea de identitate, dupa diploma de bacalaureat, 3 fotografii tip buletin, dovada platii taxei de examinare).
   - perspectiva unui tanar de 26 de ani este ca la 29 de ani sa fie pe mare. Incercam sa va ajutam cu conditia sa vreti cu adevarat.

5664 vizualizari

 • umc (Miercuri, 23 iunie 2010, 12:36)

  nu conteaza [anonim]

  cu ce sunteti mai buni decat UMC ?
  • raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 12:03)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui nu conteaza

   Nu suntem nici mai buni, nici mai rai. Suntem altceva. Respectam traditia formulei de educatie maritima pe care UMC o dezvolta, cu succes, de 20 de ani insa Conventia STCW, Directiva 2001/25/CE si Ordinul MTCT 1627/2006 ne da dreptul si libertatea de a initia si un altfel de program de educatie, focalizat doar pe competentele de ofiter de punte, eliberat de orice alte discipline de cultura generala. Rezulta, in mod natural, o durata mai scurta de studii teoretice (un an si 8 luni), care vor fi insa foarte dense in cunostinte de specialitate si in deprinderi practice de specialitate. Va dau un singur exemplu: in planul nostru de invatamant am inclus peste 1100 de ore de navigatie la nivel operational, in conditiile in care Cursul Model IMO 7.03 impune un minimum de 810 ore. Aceste programe, cunoscute sub denumirea de programe vocationale, sunt validate de faptul ca tarile Europei de vest le practica de cateva zeci de ani cu succes. Vrem doar sa oferim romanilor libertatea de a alege intre doua formule educationale. Cred ca timpul va raspunde la intrebarea pe care ati adresat-o.
 • Echivalare (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:48)

  Stefan [anonim]

  Daca am absolvit cursurile unei facultati cu profil tehnic, se pot echivala materiile comune (analiza, algebra, ecuatii diferentiale, matematici speciale etc)
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 12:05)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Din pacate nu. Programul de Ofiter de punte maritim pe care il vom derula incepand cu luna septembrie este de nivel pre-universitar iar planul de invatamant contine doar un scurt modul (42 de ore) de matematica, axat pe calculul logaritmic, pe aplicatii de algebra vectoriala si pe aplicatii de geometrie si trigonometrie sferica. Este esential sa parcurgeti cu noi acest modul, deoarece deprinderile pe care le urmarim sunt esentiale in studiul ulterior al metodelor de pozitionare din navigatia costiera, astronomica si radar. Totusi, faptul ca ati facut matematica in facultate va scuteste de a da examen de admitere, nota la acest examen fiind nota cea mai mare obtinuta de dumneavoastra la unul din cursurile pe care le-ati enumerat.
 • Ca filipinezi? (Miercuri, 23 iunie 2010, 16:53)

  Cony [anonim]

  Sper sa nu ajunga si ofiterii romani ca si filipinezii, au un brevet dar nu stiu ce este apa. daca cei ce sunt absolventi de studii superioare au probleme, oare cum o sa fie un cadet cu studiile astea scurte?
  Va spun din experienta, ofiter in companii straine si care a indrumat ceva cadeti ...de toate nationalitatile. Problema mare cu cei de la punte!
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 12:21)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cony

   Este o temere intemeiata si ma bucur ca vine din partea unui ofiter roman cu experienta. Este si teama noastra, a celor care ne-am implicat in acest proiect, oameni cu experienta la catedra, sau pe mare. Convingerea noastra este ca un program sanatos naste ofiteri sanatosi. Din punctul nostru de vedere, un program sanatos este un program bazat pe Cursul Model 7.03 (Manualul ofiterului cu responsabilitatea cartului de navigatie) si pe Cursul Model 3.17 (Engleza Maritima) ale Organizatiei Maritime Internationale (IMO). Aceste cursuri model standardizeaza la nivel mondial pregatirea profesionala, cuprinzand disciplinele si numarul minim de ore necesare atingerii competentelor necesare indeplinirii primei functii la bordul navei. Am elaborat planul nostru de invatamant pe baza acestor cursuri model, evitand cu strictete sa introducem alte discipline care nu au impact pe competentele de ofiter de punte. Suntem convinsi ca un program sanatos este un program condus de cadre didactice cu experienta la catedra si ne mandrim cu faptul ca avem 4 sefi de catedra Navigatie, respectiv Transport Maritim din Academia Navala, plus un numar de tineri practicieni care sunt chiar acum pe mare. Din punctul nostru de vedere, un program sanatos este un program care sa permita cadetilor accesul la simulator intr-o rata rezonabila, adica 150-200 cadeti/simulator, si nu 5000-6000 de cadeti/simulator. De asemenea, credem ca un program sanatos este un program supervizat de Lloyd’s, in cadrul caruia sistemul de instruire lingvistica este elaborat in standardul Marlins. Noi indeplinim criteriile pe care le-am expus mai sus, am investit mult in ele tocmai pentru ca potentialii nostri absolventi vizeaza piata muncii internationale la care – in mod corect – s-a facut referire in comentariu.
 • curiozitate (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:41)

  marinarul [anonim]

  Unde, in ce localitate, adresa? Dati detalii concrete. Va multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 12:10)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui marinarul

   Ne puteti gasi in orice zi lucratoare intre orele 0900 si 1700 pe soseaua Chitila Padure nr. 2 bis, Mogosoaia, jud. Ilfov, cod postal 077135. Ajungeti usor la noi de la Gara de Nord pe calea Grivitei, apoi pe bd. Bucurestii Noi (drumul spre Targoviste), intrati in comuna Mogosoaia iar pe mana stanga, dupa 300 de metri veti vedea cladirea Nautic Life care gazduieste Colegiul Nautic Roman, pe malul lacului Mogosoaia. Va invitam sa ne vizitati, este important sa vedeti baza noastra materiala si sa cunoasteti oamenii.
 • echivalare (Joi, 24 iunie 2010, 11:17)

  inginer sarac [anonim]

  Daca am terminat o facultate tehnica in politehnica bucuresti, cam cate examene s-ar putea echivala?

  Se poate absolvi facultatea si apoi voiajul de cadetie sa fie facut mai tarziu, daca nu se doreste obtinerea brevetului imediat dupa ce termini facultatea?

  Puteti asigura in vreun fel ca toti studentii de la punte pot gasi o companie cu care sa isi faca anul de cadetie?

  Cam cat de aglomerat este programul? Credeti ca pot face fata cei care doresc o reconversie profesionala si muncesc in acelasi timp?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 12:39)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui inginer sarac

   - Din pacate nu echivalam examene sustinute in alte institutii, deoarece trebuie sa respectam cerintele Cursului Model 7.03 al Organizatiei Maritime Internationale. Din acelasi motiv excludem si formele FR si ID, care nu sunt in spiritul acestor documente (intrebare: ati accepta, ca proprietar de nava sau de marfa, sa dati nava pe mana cuiva care a ajuns ofiter fara sa participe la cursuri?). In situatia dumneavoastra putem doar sa va scutim de examenul de admitere la matematica, pe considerentul ca nivelul cursurilor de matematica din facultate excede fara echivoc nivelul cerut la admiterea in colegiul nostru (clasa a IX-a si a X-a).
   - Voiajele de practica se pot executa dupa finalizarea studiilor teoretice.
   - Colegiul Nautic Roman are in vedere un numar mic de cadeti (min.100-max.250) si de aceea isi poate asuma raspunderea de a asigura practica imbarcata, lucru care se va stipula si in contractul de scolarizare. Cadetii nostri nu vor alerga singuri, din usa in usa, dupa contracte de cadetie.
   - Programul se adreseaza in principal celor care doresc o reconversie profesionala. Nu acceptam sub nicio forma FF sau ID, insa organizam ore dupa amiaza, in oglinda cu cele desfasurate dimineata, pentru cei care trebuie sa mearga la serviciu dimineata. Acest program va fi solicitant pentru cadeti, insa nimic serios nu se poate realiza fara efort si sacrificii.
 • nedumerire (Joi, 24 iunie 2010, 14:22)

  pollux [anonim]

  sunteti autorizati sa faceti inscriereri?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:02)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui pollux

   Colegiul Nautic Roman este auditat de CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), Comisia judeteana Ilfov, inca din luna mai 2010. Aceste institutii va pot da confirmarile pe care le doriti . Autorizatia CNFPA este comuna Min.Educatiei-Min.Muncii si ne da dreptul de a organiza examenul de admitere incepand cu data de 22 iulie 2010. In plus, Colegiul Nautic Roman este in curs de autorizare la Lloyd's Register (putem prezenta 2 scrisori de incredere ale acestui organism), are planul de invatamant aprobat de Autoritatea Navala Romana inca din luna mai 2010, are sistemul de instruire in domeniul Limbii Engleze Maritime in curs de auditare de catre Marlins, urmand ca la finele lunii august 2010 toate aceste procese sa se incheie, inclusiv cel la Autoritatea Navala. Suntem o institutie noua iar procesul de autorizare multipla, care sa aiba ca efect recunoasterea internationala, nu se poate face peste noapte (sper ca nimeni nu doreste asta). Numarul mic de cadeti, nivelul dotarilor si al profesorilor ne dau garantia ca autorizatiile vor fi obtinute in mod natural si firesc. Un element important: certificatele Lloyd's si Marlins sunt seriose si scumpe, insa dau greutate absolventilor iar pana in prezent nicio alta institutie de educatie din tara noastra nu le poseda.
 • Piata muncii in acest moment (Vineri, 25 iunie 2010, 0:06)

  David [anonim]

  V-as ruga sa ne spuneti cum este piata muncii in acest moment in acest domeniu fata de 2007-2008 si ce procent dintre absolventi se angajeaza la 12 luni dupa absolvire.Multumesc
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:10)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui David

   Piata muncii internationale in domeniul maritim, comparativ cu perioada 2007-2008, este inca intr-o contractie destul de serioasa. In acest moment este inca foarte greu sa gasesti contract de cadet sau de ofiter, mai ales de ofiter de punte. Cunoastem si admitem aceasta realitate. In acest moment, apreciez ca doar doar 25% din absolventii romani de marina se pot angaja la 1 an dupa absolvire. Este trist. Nu este insa problema Colegiului Nautic Roman, este problema formatorilor cu cifre uriase de scolarizare. Noi ne vom pune problema intrarii pe piata peste 3 ani, cand - conform estimarilor - piata maritima va fi mai primitoare, iar in plus vizam cifre mici de scolarizare. Daca la asta adaugam si ambitia unor certificate de calitate recunoscute international si o pregatire temeinica, suntem optimisti in ceea ce priveste primele noastre promotii.
 • Locuri de munca (Vineri, 25 iunie 2010, 0:07)

  Andrei [anonim]

  Ce sanse am sa imi gasesc un loc de munca intr-un port si nu pe mare dupa absolvire si cu cat % sunt aceste locuri la tarm mai prost platite?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:15)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Ma tem ca nu am competenta de a raspunde complet la aceasta intrebare. Colegiul Nautic Roman pregateste Ofiteri de punte maritimi. Vizam oamenii care doresc sa se dedice acestei meserii, nu putem sa le oferim back-up la uscat (in port). Un job in port poate fi de 5-7 ori mai mic decat unul pe mare, insa in zona off-shore poate fi chiar de 2 ori mai mare - depinde de sansa fiecaruia. Absolventii Colegiului Nautic Roman pot lucra pe nave angajate in operatiile off-shore, unde conditiile de salarizare si de timing sunt foarte bune, sau in pilotaj, sau pe navele portuare atunci cand nu mai vor sa navige.
 • Absolventii de ANMB (Vineri, 25 iunie 2010, 7:38)

  Lucian [anonim]

  Buna ziua
  Am absolvit ANMP promotia 1997, la UL4 cum se spune, radioelectronica navala. Asa cum se stie pe diploma noastra nu scrie nimic de navigatie, ce pot face cei ce au absolvit la alt profil decat la profilul Navigatie.
  2. Intra-devar in facultate se fac foarte multe materii care tin de cultura de inginer naval sau de ofiter de marina dar care nu prea ajuta strict in profesia de ofiter de punte. Sa intelegem ca in cei doi se fac doar materii strice de navigatie? Un ofiter absolvent de colegiu credeti ca poate fi mai bun decat un ofiter de punte de la Academie cu 4 sau 5 ani de scoala?
  Va multumesc
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:26)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian

   -Nu sunt persoana autorizata sa va lamuresc trebuie sa va adresati Autoritatii Navale Romane. Parere personala: din cate cunosc, absolventii aflati in postura dumneavoastra trebuie sa urmeze, din nou, cursurile unui formator profesional in domeniul maritim, in specializarea Ofiter de punte maritim (la colegiul nostru - 1 an si 8 luni) sau in specializarea Inginer navigatie si transport maritim si fluvial (la nivel universitar-4 ani).
   -Nu poate garanta nimeni ca in 4 ani de scoala cu discipline diverse iesi mai bun decat intr-un an si 8 luni de scoala focalizata pe discipline de specialitate. Si nici invers. Depinde de fiecare om in parte cat de mult doreste sa fie bun. Tot ce pot sa fac, in calitate de formator, este sa ii ajut pe cadetii care vor sa fie buni, sa fie buni. Mai discutam peste 3-4 ani, cand ne ies primele generatii.
 • Examenul medical (Vineri, 25 iunie 2010, 9:58)

  Ciprian [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt interesat sa aflu mai multe detalii despre examenul medical.

  Personal am o afectiune medicala denumita "Platfus" si din acest motiv am fost respins in cadrul examenului medical sustinut pentru admiterea la "Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza" . Din aceeasi cauza nu mi-a fost permisa admiterea in cadrul "Armatei Romane".
  Neavand succes in cariera pe care mi-am dorit s-o urmez, am urmat si absolvit cursurile Facultatetii de Drept si in ultimii 5 ani am activat in sectorul Financiar-Bancar. Asi vrea sa stiu daca o astfel de experienta poate fi utilizata si in cadrul unei cariere de Ofiter in Marina Comerciala?

  De asemenea ar fi interesant sa aflam daca se vor tine anumite seminarii in care potentialii cursanti pot afla mai multe despre ce inseamna o cariera de Ofiter in Marina Comerciala.

  Va multumesc anticipat,
  Ciprian
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:34)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   -Platfus: nu va pot raspunde, trebuie sa ma informez si va voi ruga sa imi trimiteti un scurt e-mail pe secretariat@colegiulnautic.ro pentru a va putea da un raspuns avizat.
   -Va invitam la sediul nostru pentru a putea discuta cu colegii mei a caror experienta pe mare este relevanta. Va putem oferi, cu aceasta ocazie, mai multe detalii referitoare la programul de formare si potentialul/restrictiile unei astfel de cariere. Multumesc pentru ideea cu seminarul pe cariera maritima, o voi aplica !
 • primiti si fete? (Vineri, 25 iunie 2010, 10:10)

  Flenchia Ana-Geanina [anonim]

  Bina ziua,
  sunt o mama si daca fetita mea ar fi tentata, va intreb intr-o perspectiva viitoare, primiti si fete?
  Va multumesc,
  Geanina
  • raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:35)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flenchia Ana-Geanina

   Da, fara indoiala, fetele au sanse egale cu baietii.
 • intrebare (Vineri, 25 iunie 2010, 10:24)

  iulian [anonim]

  Care sunt actele pe care trebuie sa le prezint, daca vreau sa ma inscriu? Am terminat facultatea de Constructii si ma gandesc sa ma reprofilez. Firma la care am lucrat pana acum a dat faliment, asa ca trebuie sa fac ceva. Credeti ca as avea sanse la aceasta scoala. Care ar fi perspectivele unui tanar de 26 de ani, dupa terminarea acestor studii?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:40)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulian

   - gasiti lista actelor de inscriere pe pagina noastra de internet: www.colegiulnautic.ro (copie simpla dupa certificatul de nastere, dupa cartea de identitate, dupa diploma de bacalaureat, 3 fotografii tip buletin, dovada platii taxei de examinare).
   - perspectiva unui tanar de 26 de ani este ca la 29 de ani sa fie pe mare. Incercam sa va ajutam cu conditia sa vreti cu adevarat.
 • Practica (Vineri, 25 iunie 2010, 10:25)

  Ioan [anonim]

  Cate ore de practica efectiva, de mers pe mare si navigat, fac studentii in fiecare an de cursuri? La noi in Romania studentii invata tomuri de teorie, dar cand ies din scoala si se angajeaza nu stiu sa faca nimic.

  Si cata nevoie are Romania de ofiteri de navigatie - avem chiar asa multe nave?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:52)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan

   Este adevarat, studentii nostri invata tomuri de teorie. Mai grav este ca Romania nu mai are nave sub pavilion national, astfel ca absolventii romani trebuie sa lucreze pe nave straine, unde chiar trebuie sa stii.
   Planul de pregatire al unui ofiter de punte maritim este divizat intr-o perioada de 20 de luni de studii teoretice (5 semestre a cate 14 saptamani, cu vacantele legale intre ele) si o perioada de practica imbarcata de minimum 12 luni. In cadrul studiilor teoretice am inclus o pondere foarte mare de ore practice: marinarie, lucrul pe echipamente, lucrul la simulatorul de navigatie, lucrul pe harta, executarea de masuratori. Numarul mic al cadetilor nostri asigura o rata foarte mare de acces la simulator, de cel putin 20 de ori mai mare decat la alte institutii similare.
   -Colegiul Nautic Roman este o institutie privata care va functiona sub egida unei asociatii profesionale, Asociatia Colegiul Nautic Roman, incepand cu data de 13 septembrie. Cadetii nostri vor lucra pe nave straine pentru ca, asa cum s-a mai spus aici, nu mai exista nave sub pavilion roman (in acest sens cred ca institutiile de stat, finantate de la buget, au o problema).
 • taxe de studiu (Vineri, 25 iunie 2010, 11:12)

  Ana [anonim]

  Cat costa taxa pentru cei doi ani de studii? Apar costuri aditionale pentru perioada de practica? In cat timp se poate amortiza "investitia" celor interesati cu banii castigati ca angajati ulterior? Multumesc
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 14:01)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Taxa de scolarizare pentru absolut tot programul de instruire este de 3000 de euro. Aceasta include, pe langa cei 1 an si 8 luni de studii teoretice, practica imbarcata, utilizarea bazei materiale, suportul de curs, hartile si instrumentele (cu acces gratuit si nelimitat).
   Investitia, care in opinia mea este una foarte buna, se amortizeaza in primul voiaj pe functie.
 • IMO (Vineri, 25 iunie 2010, 12:25)

  Costea [anonim]

  In viitor veti organiza si cursuri IMO?
  • Raspuns (Vineri, 25 iunie 2010, 13:58)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costea

   Nu. Cursurile din zona sigurantei vietii pe mare si cele de comunicatii sunt cursuri speciale si Guvernul Romaniei a desemnat institutii abilitate sa conduca aceste cursuri, sa evalueze si sa certifice personalul care a urmat aceste cursuri. Pentru cursurile IMO, colegiul nostru va incheia protocoale de colaborare cu aceste institutii, dupa modelul practicat de foarte multi ani in sistemul romanesc de educatie maritima.
 • acreditare ocupationala (Vineri, 25 iunie 2010, 12:46)

  Ciucur Violeta [anonim]

  Domnule Cojocaru

  Universitatea Maritima din Constanta este pregatita sa depuna dosar de acreditare la CNFPA Constanta pentru desfasurarea programului de pregatire ofiter de punte maritim cu codul 314211 în grupa de bază 3142”Ofiţeri de punte şi pilotaj nave”.
  Conform legii 200/2004 profesia ofiter de punte maritim implica pregatirea in cel putin 3 ani de studii superioare.
  Va rugam sa ne spuneti, avand in vedere implicarea dumneavoastra din ultima perioada de timp, daca introducerea ocupatiei de ofiter de punte maritim in codul 3142 la 314211, cod care necesita o pregatire de studii medii sau postliceale s-a facut anterior modificarii legii amintite mai sus sau legea urmeaza sa se modifice ulterior.

  Va multumim!
  • Raspuns (Sâmbătă, 26 iunie 2010, 0:15)

   Stelian Cojocaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciucur Violeta

   Stimata doamna,
   Asociatia Colegiul Nautic Roman, organizatie non-guvernamentala care are ca obiectiv formarea profesionala in domeniul naval, maritim si fluvial, si-a asumat raspunderea demersurilor de reglementare a ocupatiilor navale (discutam deocamdata doar de Ofiter de punte maritim), in acord strict cu cerintele Conventiei STCW.

   Pentru informarea corecta a cititorilor trebuie sa precizam ca in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) exista pana in luna Aprilie 2010 ocupatia Ofiter de punte maritim (cod vechi 214423), incadrata la grupa majora 2144-INGINERI ELECTRONIŞTI ÎN TRANSPORTURI, POŞTĂ ŞI TELECOMUNICAŢII (nu suna prea bine, nu-i asa?).

   Asa cum precizam, Asociatia Colegiul Nautic Roman a avut initiativa, sustinuta de mai multe institutii abilitate ale statului, de asociatii profesionale si de agenti economici relevanti din domeniul maritim din Romania, de a transfera aceasta ocupatie acolo unde ii era locul, adica la grupa de baza pe care ati precizat-o chiar dumneavoastra, 3142 ”Ofiţeri de punte şi pilotaj nave” (parca suna mai bine, nu-i asa?).

   Colegiul Nautic Roman saluta initiativa Universitatii Maritime de a acorda, dupa 20 de ani, atentie ocupatiei de Ofiter de punte maritim (codul COR nou 314211) si invita (nu numai Universitatea Maritima) la gasirea solutiilor de reglementare a legislatiei nationale pe care, in mod just de altfel, o invocati.
 • Ofiteri mecanici ... (Vineri, 25 iunie 2010, 12:56)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,
  Nu credeti ca trebuiesc si ofiteri mecanici pe nave? Sau s-a revenit la navigatia cu vele?
  Deja numarul locurilor de la celelalte facultati de profil pentru ofiteri de punte este mult mai mare decat cel pentru ofiteri mecanici ....

  O zi buna.
 • Ingrijorare (Vineri, 25 iunie 2010, 13:25)

  laur [anonim]

  Am intalnit pe o nava sub pavilion japonez un Chief Officer care era sa isi inunde una din magaziile de marfa fara sa isi dea seama. Facuse un asemenea curs intensiv la el acasa. A facut praf marfa de cateva sute de miii de euro. Nici la momentul cand i-am spus ce facuse nu ii era clar. Si era japonez. Nu intelegea ce se intampla.
  Nici nu vreau sa comentez ce se intampla cu chinezii si arabii pentru care stabilitatea navei e o poveste de groaza, iar limba engleza o limba cu adevarat straina.
  Puteti sa dati o garantie ca asa ceva nu se va intampla cu absolventii dumneavoastra.
 • Succes! (Vineri, 25 iunie 2010, 16:50)

  Cony [anonim]

  Eu va doresc sa aveti suces si sa formati ofiteri cat mai competenti. Piata asta "inghite" mult personal, se castiga bine, banii vin in tara, etc. Poate asa ajutati si Romania. Sigur ajutati Romania. Competenta pe primul plan!
  Mult succes!
  Nicu Coanda
  Craiova
 • Promovare (Vineri, 25 iunie 2010, 19:49)

  Andrei CT [anonim]

  Sa inteleg ca absolventii acestui colegiu vor fi limitati in avansare de nivelul operational (3off si 2off), fara a putea promova Chief Officer sau Captain?

  De ce pregatirea se limiteaza la ofiterii puntisti? Tinand cont ca, mai ales la UMC, raportul punte/ electromecanica este f mare (la un moment dat stiu ca erau 14 grupe la navigatie si doar 2 la mecanica si 2 la electricieni), nu considerati ca sansele de a gasi de munca dupa absolvirea cursurilor ar fi mai mari pentru un mecanic/electrician?
 • practica la nave (Duminică, 27 iunie 2010, 0:29)

  bebe [anonim]

  cum puteti garanta efectuarea stagiului de ambarcare in vederea obtinerii brevetului de ofiter ?
  majoritatea armatorilor straini nu au cadeti la bordul navelor sau au cadeti formati in tarile de unde sunt. este incorect sa afirmati garantarea efectuarii stagiului de practica pentru ca nu-l puteti garanta.
  o stiu miile de ofiteri romani care cu greu au reusit in ultimii ani sa-si faca stagiul
  cursurile imo se tin la c-ta , dvs. aveti sediul la pocreaca , avantaj incubatorul dvs.?
  argumentul ca la primul voiaj pe functie iti scoti "investitia" da dovada unei afaceri care miroase ...
  pentru ca sunt in "zona" am sa urmaresc rezultatele primei promotii la ex de brevet. una peste alta totul miroase a "bisnis" nu prea curat......
  dupa atatea caritasuri si fni-uri ce mai conteaza unul in plus ?
 • marinaria meserie interzisa (Duminică, 27 iunie 2010, 18:38)

  stelica si bese [anonim]

  Propun interzicerea practicarii acestei meserii in romania deoarece absolventii de la institutul de marina sunt cu capul... Acolo se intampla ceva care nu e bine deloc. Ce le baga acestor oamei in ap cei care ii instruiesc de ajung sa urasca aceasta tara in asemena hal nu stiu...ORICUM m-am convins ca acest lucru nnu mai poate continua. Am vazut CV-ul lui nea stelica si mi s-a confirmat inca odata opinia ca unii nu muncesc mai nuimic pentru ca altfel nu se explica cum reusesc sa acumuleze la titluri si "ompetente" fara nicio valoare. La ce ne-ar trebui noua alti marinari care nu mai avemflota,mltumita lui bese ? Sunt absolut convins ca bese nu e strain de chestia asta. Urzeste un plan diabolic sa ne faca sa concluzionam ca romanii sunt primii marinari din lume si ca toti trebuie sa invatatm acessdta meserie blestemata...
 • acreditare ocupationala (Luni, 28 iunie 2010, 11:47)

  Ciucur Violeta [anonim]

  Domnule presedinte,

  Va multumesc pentru amabilitatea de a ne raspunde la intrebare.
  Initiativa UMC la care va referiti in ultimul paragraf reprezinta fie o abordare ironica fie una gresita.
  UMC si-a trecut in categoria obiectivelor esentiale gasirea de solutii pentru pregatirea cat mai buna a absolventilor ce vor lucra in domeniul maritim.
  In cei 20 de ani invocati de dumneavoastra UMC a parcurs un drum lung si evolutia acestei institutii a insemnat trecerea de la o universitate fara baza materiala la stadiul celei mai moderne universitati de marina din Europa. Este adevarat ca nu am fost preocupati de o analiza speculativa si personala a legislatiei in dezvoltarea universitatii. Demersul nostru al infiintarii unei forme vocationale este un demers normal avand in vedere conditiile pe care universitatea le poate oferi dar dorim sa facem aceasta in conditiile respectarii stricte a legii asa cum am facut in intreaga noastra evolutie.
  Intrebarea pe care v-am adresat-o a fost una necesara pentru incadrarea intr-o forma juridica a demersului nostru si nu s-a dorit inceputul unei polemici cu institutia pe care o conduceti sau cu dumneavoastra personal.
  In speranta gasirii unor solutii constructive pentru ambele parti va multumesc inca o data.

  Cu stima,
  conf.dr.ing. Ciucur Violeta
  Secretar Stiintific al Senatului UMC
 • intrebari (Joi, 1 iulie 2010, 11:37)

  varneanu eugen [anonim]

  sint absolvent al liceului de marina constanta din1986 acum sint sef de echipaj , cunosc si detin cunostinte despre navigatie si lucru pe harta si la radar as dorii sa
  intreb daca plec in voiaj se recunoaste ca cadetie si cit sint plecat cursul continua sau este intrerupt ,Capitania accepta licenta asta pentru examenul de brevet ? Cit este taxa doar pentru eamen de admitere
 • Raspuns dlui Varneanu (Miercuri, 4 august 2010, 1:05)

  Stelian Cojocaru [anonim]

  Stimate domnule Varneanu,
  Experienta dvs ca sef de echipaj este recunoscuta ca stagiu de practica in calitate de cadet (cadetie), conf. Ordinului 1627/2006, anexa 1, cap.II, regula II/1, pct. 2.2.2. care spune ca pentru a deveni ofiter trebuie sa dovediti ca aveti "un stagiu de îmbarcare aprobat la bordul navelor maritime de minimum 36 luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani". In cazul celor care naviga, asa cum sunteti si dvs., cand reveniti din voiaj veti fi incadrat intr-o alta grupa, astfel incat sa puteti continua de unde ati ramas atunci cand ati plecat in voiaj. Colegiul Nautic Roman exclude formele FF, FR sau ID, iar faptul ca navigati si ca aveti deja cunostinte temeinice de navigatie reprezinta un mare avantaj. Intrati pe www.colegiulnautic.ro pentru a va informa in amanunt si, de ce nu, va asteptam la noi sa vedeti cu ochii dumneavoastra cine suntem - astfel veti putea lua o hotarare in cunostinta de cauza in ceea ce priveste dezvoltarea carierei dvs.
 • intrebare (Miercuri, 18 mai 2011, 8:59)

  adrian [anonim]

  Buna ziua domnule Cojocaru
  Sunt unul din fostii studenti ai dv. de la Academia Navala din prima promotie cu taxa(PONTICA) de dupa revolutie.Din pacate eu nu mi-am terminat studiile datorita unei situatii financiare precare prin care parintii mei treceau atunci.Am absolvit doar primul an,iar in al doilea cu toate ca am frecventat cursurile(faceam cu dv.seminariile de la Navigatie),nu mi s-a permis sustinerea examenelor din sesiunea de vara datorita imposibilitatii plattirii celei de a doua parti a taxei de scolarizare obligat fiind sa abandonez..Si acum dupa 20 de ani regret acest lucru.Era visul meu de a deveni ofiter de navigatie.Dar lasind in urma trecutul doresc sa va adresez doua intrebari si anume:
  1 Absolvind primul an la ANMB pot fi scutit de examenul de admitere la Colegiul Nautic Roman?
  2.Credeti ca la virsta de 45-46 de ani dupa terminarea colegiului mai am sanse reale de a pleca pe mare?Va multumesc si mult succes in continuare in formarea viitorilor ofiteri navigatori.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by