Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat, marti, ca 32 de localitati din zece judete ale tarii au fost afectate de inundatii si furtuni in ultimele doua zile, fiind afectate terenuri agricole, institutii publice, drumuri, poduri, portiuni de cale ferata si gospodarii, transmite Mediafax.

Fenomenele meteorologice din ultimele doua zile au afectat locuinte, curti, gospodarii, institutii publice, firme, terenuri agricole, strazi, un drum european, doua nationale, un drum judetean, portiuni de cale ferata, poduri, podete si punti din 32 de localitati de pe raza a zece judete (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mehedinti, Mures, Neamt, Salaj, Suceava si Timis).

Concret, in judetul Alba, in urma furtunii puternice din Alba Iulia, au fost inundate sapte institutii publice, 60 de strazi, subsolurile, curtile si pivnitele a peste 110 imobile, trei acoperisuri au fost deteriorate, iar mai multi copaci au cazut pe masini.

In judetul Arad au fost afectate sase cartiere din municipiu, trei orase (Ineu, Pancota si Chisineu-Cris), precum si comunele Sicula si Zarand, echipaje ale IJSU Arad, ale serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta si ale comitetelor locale pentru situatii de urgenta intervenind pentru evacuarea apei din 40 de case, 42 pivnite, curti si gospodarii, patru hale industriale, precum si pentru decolmatarea santurilor de scurgere.

Pericolul de inundatii de pe Crisul Repede, din judetul Bihor, a dus la evacuarea preventiva a 280 de persoane din localitatea Balnaca, acestea fiind cazate la caminul cultural si scoala din localitate. Totodata, 15 turisti care aveau amplasate corturile in zona pesterii Ungurului au fost sfatuiti de serviciile de interventie sa se mute intr-o zona mai inalta. Odata cu revarsarea apelor au fost inundate 16 hectare de teren agricol si fanete din Vadu Crisului si Grosi, iar DJ 108I din localitatea Lorau a fost inundat pe aproximativ 500 de metri.

La aceasta ora apele sunt in retragere, in Bihor, pericolul unor noi inundatii fiind redus, iar cele 280 de persoane evacuate preventiv s-au intors la casele lor.

In judetul Cluj, trei persoane au fost surprinse de ape la cariera Morlaca din comuna Poieni. Doua dintre acestea au fost recuperate de pompieri in siguranta, una fiind dusa de curentii puternici. De asemenea, angajati ai primariei Poieni au salvat trei copii ramasi izolati pe un pod la cariera Poieni.

In urma iesirii raurilor din matca au fost afectate 250 de locuinte, precum si cinci poduri si podete din orasul Huedin. Patru autoturisme au fost luate de viitura, au fost inundate aproximativ 200 de hectare fanete, livezi si gradini, internatul unui liceu si doua societati comerciale, fiind evacuate 30 persoane (din care zece copii). Din cauza inundatiilor, la iesirea din oras, pe DE-60, este blocata circulatia.

In comuna Sancraiu din judet sunt afectate 68 de case si anexe, 120 hectare teren arabil si fanete, un pod si o punte de trecere pietonala, iar pompierii profesionisti, impreuna cu cei voluntari, au evacuat 24 de persoane din localitatea Braisor. Pe Valea Domosului, au avut loc doua alunecari de teren, iar localitatile Domosu si Horlacea au fost temporar izolate, pompierii voluntari din Sancraiu reusind sa deblocheze drumul.

Podul de legatura intre localitatile Calata si Manastireni a fost distrus, circulatia fiind blocata, iar un pod s-a surpat peste paraul Domos, fiind afectate 20 de case. Paisprezece familii din satul Cerbesti, comuna Poieni au fost izolate in urma distrugerii unui podet de legatura. Echipaje ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj si ale serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta actioneaza in continuare pentru limitarea efectelor inundatiilor.

In judetul Mehedinti, precipitatiile abundente au afectat 17 locuinte si gospodarii, doi agenti economici din trei comune si municipiul Drobeta Turnu Severin, precum si pasajul de trecere a frontierei Gura Vaii.

In judetul Mures, pompierii profesionisti au intervenit pentru evacuarea apei din trei locuinte si o pivnita din municipiul Tarnaveni.

La nivelul judetului Neamt au fost inundate 15 case si anexe gospodaresti din comuna Pipirig si municipiul Piatra Neamt iar, din cauza scurgerilor de pe versanti, pe DN 15 si DN 15B s-au depus aluviuni.

In judetul Salaj, au fost inundate, in Zalau, subsolurile si curtile a peste 50 de case si blocuri si a sase agenti economici, iar in orasul Jibou subsolurile a doua case.

In judetul Suceava, au fost inundate, in Suceava, subsolurile a 17 locuinte si a patru agenti economici, iar in orasul Frasin zece locuinte. De asemenea, pe raza comunei Prisaca Dornei, din cauza deteriorarii caii ferate pe o lungime de circa 50 de metri, au fost blocate trei trenuri.

La nivelul judetului Timis, ploaia torentiala a inundat majoritatea pasajelor din Timisoara si pompierii au intervenit in 52 de cazuri pentru evacuarea apei din subsolurile gospodariilor, spitalelor, scolilor, caminelor si agentilor economici si pentru indepartarea copacilor cazuti de pe strazi.