UPDATE (miercuri, ora 5.00) Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au decis miercuri dimineata ca Dan Diaconescu si Doru Parv sa ramana in arest pentru 29 de zile, acestia fiind acuzati de santaj si, respectiv, complicitate la santaj. Avocatii celor doi au declarat recurs la sentinta data, recurs ce se va judeca in 3 zile. Sedinta de judecata, inceputa marti seara (ora 21.30), s-a prelungit pana miercuri dimineata dupa ce avocatii celor doi l-au recuzat pe judecatorul Elena Zamfir pe motiv ca si-ar fi format deja opinia cu privire la vinovatia acuzatilor, ca nu ar fi avut timp sa studieze dosarul, precum si ca tot acest magistrat a semnat autorizatiile de perchezitie in cazul lui Dan Diaconescu. Cererea de recuzare a fost respinsa insa.

Dan Diaconescu, cu catuseFoto: NewsIn

UPDATE ora 04.30 - Dan Diaconescu si Doru Parv raman in arest pentru 29 de zile

UPDATE ora 01.40 - Cererea de recuzare a fost respinsa

UPDATE ora 00.15 - Judecatorul in cazul lui Dan Diaconescu si Doru Parv, recuzat. Judecatorul investit cu solutionarea cererii de arestare preventiva a lui Dan Diaconescu si Doru Parv, de la OTV, a fost recuzat de avocatii celor doi pe motiv ca magistratul, din modul in care conduce sedinta de judecata, reiese ca si-ar fi format deja opinia cu privire la vinovatia acuzatilor, informeaza Mediafax. Avocatii celor doi acuzati au spus, totodata, ca judecatoarea Elena Zamfir nu ar fi avut timp sa studieze dosarul, precum si ca tot acest magistrat a semnat autorizatiile de perchezitie in cazul lui Dan Diaconescu.

UPDATE ora 20.50 - Dan Diaconescu a fost adus la Judecatoria Sectorului 1. La intrarea in sediul judecatoriei, Diaconescu a ridicat mainile pentru a i se vedea catusele, in aplauzele a catorva sustinatori, care au protestat fata de retinerea prezentatorului tv si au cerut "eliberarea liderului poporului". Acestia au lovit cu picioarele duba politiei cu care a fost adus patronul OTV.

Aproximativ 30 de persoane stau in fata Judecatoriei Sectorului 1, scandand lozinci de sustinere a lui Diaconescu. Acestia au fost organizati de aceeasi persoana care a condus protestul si la arestarea lui George Becali, potrivit Mediafax. Baiatul a strans bani, a multiplicat poza lui Diaconescu, a cumparat cartoane, carioci si recuzita necesara pentru protestul spontan. In maxim zece minute, fiecare protestatar avea cauza sa lipita pe piept: poza lui Diaconescu alb-negru. Si sub chipul sau scris de mana "Liber".

Liderul galeriei organiza oamenii in asa fel incat sa nu se oboseasca degeaba, sa strige doar in momentele in care erau filmati, insa a fost certat de una dintre primele protestatare venite cu mult inaintea lui.

* Sustinatorii agita portrete ale lui Dan Diaconescu printate pe coli A4, deasupra carora scrie "Votati", si flutura pancarte inscriptionate cu texte precum "De ce? Dan Diaconescu, victima justitiei cioare?", "Eliberati liderul poporului", "Libertate pentru Dan", "OTV - Oglinda Poporului", "Votati Dan Diaconescu!" sau "Free DD".

* "Am venit sa-l sustin pe Diaconescu pentru ca dreptatea si cinstea in Romania nu e respectata", declara o sustinatoare reporterilor.

* "Eu cred ca este nevinovat, eu cred ca este un inger al poporului", spune o alta sustinatoare a lui Diaconescu.

* "De ce i-au pus catusele? Care este scopul lor?", intreaba alt sustinator.

* Mai multi dintre acestia au declarat ca au fost invitati in emisiunile lui Dan Diaconescu, el fiind "singurul care le-a facut dreptate".

UPDATE ora 21.45 - Instanta a inceput, in jurul orei 21.40, audierile in cazul patronului postului OTV, Dan Diaconescu, si realizatorului TV Doru Parv, dupa ce judecatorii au studiat materialul de urmarire penala pus la dispozitie de procurorii DNA.

Sedinta de judecata este condusa de judecatoarea Elena Zamfir, informeaza Mediafax. Avocatilor celor doi acuzati s-a alaturat echipa de aparatori Ovidiu Budusan si Gheorghita Mateut, dar si altii.

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost retinuti marti dimineata, fiind acuzati ca au incercat sa-l santajeze pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot.

Dupa 15 ore de audieri, Dan Diaconescu a iesit din sediul DNA cu catuse la maini. "Am fost tras pe sfoara. Sunt primul ziarist din Romania arestat pentru un promo", le-a spus el ziaristilor.

In rezolutia de urmarire penala intocmita de procurori se arata ca, in calitate de actionar si administrator la SC Oglinda Television SA, asociat la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, Dan Diaconescu a exercitat acte de amenintare atat in mod direct, cat si prin intermediul lui Doru Parv, in scopul de a determina pe persoana vatamata Ion Mot, primar al comunei Zarand, judetul Arad, sa dea o suma totala de 200.000 euro.

Dan Diaconescu si Doru Parv sunt acuzati ca ar fi cerut cei 200.000 de euro primarului pentru a nu difuza pe OTV un film cu averea presupus ilicita a edilului. Potrivit DNA, sub presiunea acestor amenintari, din suma pretinsa initial, primarul a platit efectiv 30.000 de euro si 4.200 lei.

Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat ca acesta este un dosar politic, iar retinerea realizatorului tv este un lucru suspect. El a dezvaluit ca procurorii au urmarit de la inceput sa-l retina pe patronul OTV, deoarece nu l-au lasat sa plece de la DNA in noaptea de luni spre marti, pana la sosirea lui Doru Parv.

Procurorii DNA au perchezitionat luni sediul OTV din Capitala si locuinta realizatorului tv din cartierul Primaverii, in timp ce acesta se afla in vacanta la mare.

Initial, Diaconescu a avut calitatea de martor in acest dosar, el fiind audiat la DNA in februarie 2010. Pe baza unor noi probe, procurorii au decis ca se impune deschiderea unui dosar penal pe numele sau si retinerea lui.

Doru Parv este realizatorul unei emisiuni de paranormal la OTV, la el apeland si primarul Ion Mot.

In noaptea de 21 spre 22 iulie 2009, OTV anunta ca va difuza un material in care promitea ca va dezvalui modul ilicit in care primarul si-a dobandit averea. Potrivit unor surse judiciare, inregistrarea nu a mai fost data pe post, dupa ce Dan Diaconescu i-a cerut primarului bani pentru a nu o difuza.

Dan Diaconescu este unul dintre cei mai bogati ziaristi din Romania, averea sa fiind estimata la 33 milioane de euro.