Vicepremierul ungar Semjen Zsolt, aflat intr-o vizita oficiala in Romania, a declarat vineri seara, la Sfantu Gheorghe, ca Guvernul Ungariei sprijina dezideratul autonomiei teritoriale al comunitatii maghiare din Secuime, insa in limitele prevederilor constitutionale si europene, relateaza Agerpres.

Semjen Zsolt, care s-a intalnit in cursul diminetii de vineri la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu si membri ai Guvernului Romaniei, a declarat ca subiectul autonomiei teritoriale a ''Tinutului Secuiesc'' nu a fost pus in discutie, dar ca afirma in numele Guvernului Ungariei ca sprijina acest deziderat.

''Niciodata nu am dorit mai mult decat ce exista in multe tari din Europa, ce s-a realizat deja. (...) Noi nu spunem nimic altceva decat ce e natural in Europa, nu cerem extreme. Intotdeauna am spus ca cerem doar ceea ce este probat de Constitutie si ceea ce in Uniunea Europeana este posibil trebuie sa fie posibil si in aceasta zona'', a spus vicepremierul ungar.

In opinia acestuia, daca se va pune problema regionalizarii in Romania, atunci o varianta acceptabila ar fi formarea unei regiuni din judetele Covasna, Harghita si Mures, care sa acorde sprijinul necesar maghiarilor din afara acesteia pentru a-si pastra identitatea nationala.

Intrebat daca viziunile diferite in problema autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc nu vor conduce la disensiuni intre autoritatile de la Bucuresti si cele de la Budapesta, vicepremierul ungar a declarat ca ''acest lucru nu inseamna ca nu putem colabora in alte domenii, pe probleme strategice importante'', cum ar fi cel energetic sau schimburile economice.

In acest context, demnitarul ungar a amintit ca tara vecina va prelua viitoarea presedintie a Uniunii Europene si considera deosebit de importanta colaborarea cu tara noastra. Totodata, a amintit ca Ungaria va sprijini Romania pentru a deveni hotar al zonei Schengen.

Vineri seara, premierul Ungariei a avut o intalnire la Castelul de la Arcus cu politicieni maghiari si autoritati locale din judetele Covasna si Harghita, iar sambata si duminica va fi prezent la Cluj, respectiv Alba Iulia.