O aeronava romaneasca a fost la un pas de a intra in coliziune cu un avion apartinand companiei turcesti Corendon Airlines, miercuri seara, pe pista aeroportului Ben-Gurion din Israel, anunta Ynetnews.com. In cele din urma, posibilul accident a fost evitat, gratie vigilentei controlorilor de trafic. Sursa citata a anuntat, initial, ca aeronava romaneasca ar fi apartinut Tarom. Dupa ce o reprezentanta a companiei aeriene a negat acest lucru, reprezentantii Tarom au revenit cu un comunicat de presa, anuntand ca aeronava implicata in incident era operata de companie.

UPDATE 1: Reprezentantii Tarom au declarat, pentru Mediafax, ca avionul romanesc aflat la un pas de coliziune cu o alta aeronava pe aeroportul din Israel nu apartine companiei. Ioana Boca, reprezentanta Tarom, a afirmat ca nu stie carei companii romanesti ii apartine avionul.

UPDATE 2: Reprezentantii Tarom au revenit asupra declaratiilor anterioare, anuntand ca aeronava implicata in incident era operata de companie.

  • Tarom: Situatia de pe aeroportul din Tel Aviv nu reprezinta un incident din punct de vedere al procedurilor de siguranta de zbor

"Cursa Tarom ROT 153, care a realizat, ieri seara (miercuri, n.r.), zborul pe relatia Bucuresti - Tel Aviv, a efectuat o procedura normala de survol al aeroportului, dupa ce turnul de control de pe aeroportul israelian i-a solicitat acest lucru intrucat pe pista pe care urma sa fie efectuata aterizarea se afla un avion turcesc in stationare", a anuntat Biroul de presa al Tarom, intr-un comunicat dat publicitatii joi dupa-amiaza si citat de Mediafax, la cateva ore dupa ce o reprezentanta a companiei, Ioana Boca, declarase pentru agentia de stiri ca aeronava in cauza nu apartine Tarom.

In comunicatul de presa al companiei se mai arata ca turnul de control israelian a cerut si altor doua avioane sa faca un survol similar: "Aeronava Tarom, de tip Boeing 737 - 300, cu 91 de pasageri la bord, a survolat aeroportul, respectand procedurile de zbor si solicitarea turnului de control si a aterizat, ulterior, in deplina siguranta", afirma, in comunicat, Biroul de presa al companiei, adaugand ca avionul a avut o intarziere de noua minute fata de ora la care era programat sa ajunga.

Reprezentantii Tarom mai spun ca procedura de survol facuta de avionul Tarom este una "standard", care "nu pune in pericol in niciun fel siguranta zborului". Mai mult, reprezentantii companiei sustin ca situatia de pe aeroportul din Tel Aviv nu este considerata un incident din punct de vedere al procedurilor de siguranta de zbor ale Tarom.

  • Ancheta in Israel, in urma incidentului

Din primele informatii, pilotul turc, al carui avion urma sa decoleze, a stationat pe pista mai mult decat ar fi trebuit, in ciuda recomandarilor primite, in vreme ce avionul romanesc era pe cale sa aterizeze.

Ministerul Transporturilor din Israel a demarat deja o ancheta in acest caz.