Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbatii, femeile si copiii traficati in special in scopul muncii fortate, precum si pentru femei si copii traficati in scopul exploatarii sexuale, arata Raportul privind traficul de persoane in anul 2009, dat publicitatii luni de Departamentul de Stat al SUA. Documentul mai arata ca Executivul de la Bucuresti nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, dar totusi, depune eforturi semnificative in acest sens.

Potrivit documentului, barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre Spania, Italia, Republica Ceha, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta si Statele Unite ale Americii in scopuri de munca fortata si de cersetorie fortata. In plus, femei si copii romani sunt traficati catre Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria si Franta, in scopuri de exploatare sexuala.

In plus, barbati, femei si copii romani sunt traficati si pe teritoriul tarii, in scopuri de exploatare sexuala si munca fortata, inclusiv cersetorie fortata si furturi marunte. Majoritatea victimelor identificate in 2009 au fost traficate in scopuri de munca fortata.

Romania este tara de destinatie pentru un numar mic de femei din Moldova, Columbia si Franta, traficate in scopuri de prostitutie fortata.

Desi peste jumatate dintre victimele identificate in 2009 au fost traficate in scopuri de munca fortata, Guvernul nu a reusit nici acum sa raporteze luarea unor masuri ample in aceasta directie; mai exact, Executivul nu a elaborat statistici separate ale cazurilor de trafic in scopuri de munca fortata si ale cazurilor de trafic in scopuri de exploatare sexuala, nereusind astfel sa stabileasca numarul de anchete, puneri sub urmarire si condamnari pentru trafic in scopuri de munca fortata, ori numarul de victime asistate de catre guvern in perioada de referinta.

In martie 2009, Guvernul a reorganizat principala agentie de lupta impotriva traficului de persoane, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, ceea ce a facut ca agentia, care are ca sarcina sa administreze fondurile dedicate proiectelor de lupta impotriva traficului de persoane, sa treaca in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, din cadrul MAI. Expertii Departamentului de stat american sustin, insa, ca reorganizarea Agentiei ar fi avut un impact negativ asupra asistentei acordate victimelor. Mai exact, Guvernul a colaborat mult mai putin cu ONG-urile ce lupta impotriva traficului de persoane si nu a alocat fonduri ONG-urilor pentru asistenta victimelor si pentru programe de prevenire a traficului de persoane. Drept urmare, circa 30 de ONG-uri ce lupta impotriva traficului de persoane si-au oprit activitatea ori si-au indreptat eforturile spre alte domenii decat lupta impotriva traficului de persoane, pentru a putea beneficia in continuare de fonduri de la buget.

  • Recomandari pentru Romania

Expertii americani recomanda tarii noastre cresterea fondurilor dedicate programelor de asistenta a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care ofera diferite servicii victimelor; imbunatatirea eforturilor de strangere a informatiilor referitoare la infractiunile de trafic de fiinte umane pedepsite prin Legea nr. 678/2001 si alte legi, prin elaborarea de statistici diferite pentru traficul de fiinte umane in scopuri de exploatare sexuala si pentru traficul de fiinte umane in scopuri de munca fortata.

De asemenea, sunt recomandate luarea de masuri in vederea anchetarii si pedepsirii actelor de traficare in scopuri de munca fortata si oferirea de asistenta victimelor traficului in scopuri de munca fortata, imbunatatirea eforturilor de identificare a potentialelor victime in randul categoriilor vulnerabile de populatie, precum imigrantii fara documente de identitate, continuarea organizarii de pregatire pentru judecatori pe tema sensibilitatii victimelor, cresterea numarului de victime trimise catre ONG-uri de catre oficialii guvernamentali, imbunatatirea comunicarii interministeriale si a coordonarii activitatilor de lupta impotriva traficului de fiinte umane si sporirea capacitatii autoritatilor locale de a oferi asistenta victimelor (prin organizarea de cursuri de pregatire pentru autoritatile locale, imbunatatirea comunicarii si a conducerii ANITP si alocarea de fonduri de la buget pentru ca autoritatile locale sa-si poata indeplini responsabilitatile in domeniul luptei impotriva traficului de persoane).

  • Traficul de fiinte umane, in justitie

In 2009, autoritatile romane au anchetat 759 de cazuri de trafic de fiinte umane, inclusiv unele demarate in 2008, in comparatie cu 494 de cazuri anchetate in 2008.

In 2009, guvernul a trimis spre acuzare 303 persoane pentru trafic de fiinte umane, in comparatie cu 329 de persoane puse sub acuzare in 2008.

Anul trecut, Romania a inregistrat si 183 de condamnari pentru infractiuni implicand traficul de persoane, numar in crestere in comparatie cu 125 de persoane condamnate in 2008. Doar 39% (72 din cele 183) de persoane condamnate pentru trafic de persoane au executat insa pedepse cu inchisoarea.

  • Eforturile privind protectia victimelor traficului de fiinte umane, in scadere in Romania

In perioada care face obiectul acestui raport (anul 2009), Guvernul roman si-a redus semnificativ eforturile de protejare si acordare de asistenta victimelor traficului de fiinte umane, se arata in raport. Spre deosebire de anul 2008, cand a acordat 270.000 de dolari unui numar de patru ONG-uri, in 2009, Guvernul nu a alocat fonduri ONG-urilor care lupta impotriva traficului de fiinte umane si ofera asistenta victimelor. Lipsa fondurilor de la buget a cauzat o scadere semnificativa a numarului de victime care au beneficiat de asistenta din partea agentiilor guvernamentale si a ONG-urilor.

In 2009, guvernul a identificat 780 de victime (inclusiv cel putin 416 victime ale traficului in scopuri de munca fortata si cel putin 320 de victime ale traficului in scopuri de exploatare sexuala), numar semnificativ mai mic comparativ cu numarul de 1.240 de victime identificate in 2008. 176 dintre victimele identificate in 2009 au fost copii, traficati atat in scopuri de munca fortata, cat si pentru prostitutie.

Conform informatiilor prezentate de Guvern, aproximativ 365 de victime au beneficiat de forme de asistenta platita de stat, in comparatie cu 306 victime care au beneficiat de asistenta platita de stat in 2008. Alte 32 de victime au beneficiat de asistenta prin intermediul unor programe platite de organizatii non-guvernamentale, in comparatie cu cele 234 de victime care au beneficiat de asistenta oferita de ONG-uri in 2008.

  • Prevenirea traficului de fiinte umane

Romania si-a mentinut eforturile de informare asupra traficului de fiinte umane si de prevenire a acestuia. Guvernul a desfasurat o campanie de constientizare a pericolului reprezentat de traficul de persoane in scop de exploatare sexuala, numita ¬Omul cu doua fete¬. Conform estimarilor, campania desfasurata pe o perioada de trei luni si constand in difuzarea de spoturi TV si radio, precum si plasarea de afise in mijloacele de transport public, a avut o audienta de 620.000 de persoane. Guvernul a desfasurat de asemenea o campanie de informare si constientizare, al carei public tinta a fost reprezentat de 30.000 de scolari si 530 de profesori.