Asociatia 21 Decembrie 1989 si Grupul de actiune "Noii Golani" au organizat, duminica, un mars de comemorare a victimelor mineriadelor, pe traseul Piata Universitatii - Piata Romana - Calea Dorobanti - strada Jean Monet - Bulevardul Primaverii din Bucuresti, transmite Agerpres. Demonstrantii au lasat in fata casei fostului presedinte Ion Iliescu cravate rosii de pionieri, o mapa rosie cu "marturii ale celor batuti si arestati pe 13 - 15 iunie 1990", un borcan cu dulceata si panselute, "florile plantate de mineri in Piata Universitatii, dupa ce au curatat piata de elemente extremiste".

20 de ani de la Mineriada din iunie 1990Foto: Hotnews

"Dupa 20 de ani, aducerea aminte a atrocitatilor din 13 - 15 iunie 1990 e binevenita pentru noua generatie. Acesta este scopul marsului de astazi - sa readucem aminte bucurestenilor despre ce au trait, ce au patimit unii dintre ei, in perioada 13 - 15 iunie 1990", a declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries.

Participantii la marsul de duminica, circa 200 de persoane dupa estimarile Jandarmeriei, au scandat "Vrem dreptate!", "Pacat, pacat, de sangele varsat!" si au purtat bannere cu mesaje precum "Cine a chemat minerii?", "Iliescu, criminal, judecat", "13-15 iunie, Nu uitam, nu iertam".

Mai multi "pionieri", reprezentanti ai grupului "Noii Golani", au ars un steag cu insemnele comunismului pe platoul de la Televiziune. Ulterior, ei au lasat in fata casei fostului presedinte Ion Iliescu cravate rosii de pionieri, o mapa rosie cu "marturii ale celor batuti si arestati pe 13 - 15 iunie 1990", un borcan cu dulceata si panselute, "florile plantate de mineri in Piata Universitatii, dupa ce au curatat piata de elemente extremiste".

George Simion, unul dintre coordonatorii Grupului "Noii Golani", a spus ca scopul marsului este acela de a arata ca tinerii nu au uitat de victimele mineriadelor si ca Ion Iliescu "trebuie sa fie dus in judecata si sa fie condamnat, daca instanta considera acest lucru".

Marsul s-a desfasurat fara incidente. Potrivit lt. Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, protestatarii au respectat avizul dat de Primaria Municipiului Bucuresti si nu au stationat pe strada Moliere unde locuieste Iliescu, ci "au fost doar in trecere si foarte cooperanti".

Marsul a fost urmat de masa rotunda cu titlul "Fenomenul Piata Universitatii in contextul luptei anticomuniste", in timp ce Cristian Paturca va sustine un concert aniversar si isi va lansa cartea "Mi-e greu titlul de erou...".

Sorin Oprescu, acuzat ca s-a razgandit in privinta traseului marsului

Sambata, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost acuzat ca s-ar fi razgandit in privinta traseului marsului autorizat in care s-au comemorat victimele mineriadei din iunie 1990.

"Intr-o prima faza, reprezentantii municipalitatii au avizat protocolul, iar primarul l-a semnat. Insa, cand am primit documentul, pe el apare, sub semnatura initiala a domnului Oprescu, mentiunea "FARA JEAN MONET", dupa care apare o noua semnatura a primarului general. Noi nu putem sa intelegem de-aici altceva decat faptul ca telefoanele de noapte inca functioneaza, iar domnul primar respecta ordinele de a-l proteja pe Iliescu, vinovatul pentru mortii si ranitii din acele zile", a afirmat presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, organizatorul marsului de duminica.

Joi, cu ocazia lansarii cartii lui Ion Iliescu in cadrul Bookfest, mai multi tineri reprezentand grupul "Noii Golani" au afisat mesaje impotriva acestuia. Ei au fost indepartati de fortele de ordine ale complexului Romexpo.