Batalia decisiva pentru ultimii doi judecatori din cei noua de la Curtea Constitutionala: Melescanu si Dorneanu sau Motoc si Minea?

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Duminică, 13 iunie 2010, 17:47 Actualitate | Esenţial


Melescanu, Dorneanu vs. Minea, Motoc
Foto: Colaj foto
Lupta pentru nominalizarea celor doi judecatori la CCR se va da la inceputul saptamanii. Atat Senatul cat si Camera Deputatilor vor valida, la inceputul saptamanii, cele doua mandate restante de la Curtea Constitutionala. Daca  opozitia reuseste sa-i impuna pe Teodor Mlescanu si Valer Dorneanu isi va mentine controlul asupra Curtii Constitutionale. De cealata parte, daca PDL reuseste sa-i impuna pe Stefan Mircea Minea si Iulia Antoanella Motoc, isi poate usura activitatea legislativa si cea guvernamentala.

Luni, ar urma sa se voteze in plen propunerea care revine Senatului pentru Curtea Constitutionala. La Senat, sunt in cursa doua candidaturi: Iulia Motoc (PDL) si Thedor Melescau (PNL). La Camera, e in disputa validarea lui Valer Dorneanu (PSD), care a fost deja votat, insa PDL a contestat rezultatul votului pe motiv ca n-a obtinut majoritatea calificata. La Camera, PDL mizeaza pe Stefan Minea.

Dupa ce ani de zile PSD a dominat Curtea Constitutionala prin impunerea propriilor oameni, PDL incearca sa schimbe configuratia politica a institutiei, care a dovedit ca joaca un rol cheie in actul de guvernare, legi importante fiind validate sau invalidate de judecatorii curtii. In prezent, din cei sapte judecatori cu mandat plin, trei au fost nominalizati de PSD, unul de catre PNL si trei numiti de actuala Coalitie. Cele doua posturi vacante au o miza foarte mare pentru ca inclina balanta in ceea ce priveste controlul institutiei.

Daca PSD si PNL prin candidatii Valer Dorneanu si Teodor Melescanu castiga la vot in Parlament, controlul Curtii ramane in continuare la PSD. De cealalta parte, PDL daca reuseste sa-i impuna pe cei doi candidati - Stefan Minea si respectiv Iulia Antoanella Motoc - poate rasturna actuala majoritate de la Curtea Constitutionala, majoritate care a invalidat mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc.

Legile pe care Guvernul s-a asumat raspunderea in Parlament cu o zi in urma vor ajunge si pe masa Curtii. De aprobarea sau respingerea lor ar putea depinde si urmatoarea transa de la FMI. 
Pentru a-si valida candidatii, PDL are nevoie, la Senat, de 69 de voturi,  iar la Camera Deputatilor 168 (jumatate plus un din numarul de senatori, respectiv deputati). Teoretic, PDL cumuleaza, la Senat, impreuna cu UDMR si cu Independentii,  71 de mandate dar, in practica, nu se intampla asa din cauza tradatorilor.

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca, pentru validarea judecatorului la CCR, in Senat au reusit sa-si mobilizeze toti parlamentari, insa probleama pare fi la anumiti membrii UDMR. "Avem doi senatori UDMR care nu sunt de acord cu propunerea lui Motoc. Incercam sa rezolvam problema."

De partea cealalta la Camera Deputatilor, candidatul PDL, Stefan Mircea Minea are nevoie de 168 de voturi pentru a fi validat. Teoretic cele 168 de voturi nar trebui sa fie o problema, reprezenantii Coalitiei avand 182 de mandate. Problema cu care se confrunta democrat liberalii la Camera este lipsa sprijinului din parte deputatilor independneti si cei ai minoritatilor. Candidatul PSD, Valer Dorneanu a obtinut la primul vot sustinerea celor doua grupuri parlamentare.

Cine sunt si ce au spus candidatii la audieri:
 • SENAT Teodor Melescanu, candidatul PNL: "Primul lucru care ar trebui făcut în privinţa Curţii Constituţionale este punerea în acord a legii de organizare şi funcţionare a acesteia cu Constituţia, deoarece există o serie de neconcordanţe, unele de detaliu, dar si altele de substanţă. Deasemenea cred ca trebuie rezolvată problema legată de faptul că nu există nicio instanţă de recurs la deciziile Curţii şi că trebuie îmbunătăţită comunicarea instituţiei cu Parlamentul şi cu societatea civilă, inclusiv cu presa. Teodor Melescanu este diplomat de cariera si un politician.  In perioada 1992-1996 a fost ministru de externe in Guvernul Vacaroiu si ministrul al apararii in Guvernul Tariceanu in perioada 2007-2008. In 1997 a parasit partidul in care a activat PDSR si in iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania care in 2002, fuzioneaza cu Partidul National Liberal.  Melescanu devineprim-vicepresedinte al PNL. Din 1996 este senator. Intre 2002 - 2004 a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol, detinuta atunci de omul de afaceri Dinu Patriciu.
 • Iulia Antoanella Motoc, candidatul PDL: Principalul meu obiectiv este de a moderniza Curtea Constituţională pentru o mai bună integrare a Curţii Constituţionale a României în rândul organismelor similare din alte state". Iulia Antoanella Motoc este doctor în etica si doctor în drept international, avocat, membru în Baroul Bucuresti si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Motoc si-a început activitatea profesionala ca procuror în 1989, iar perioada 1990 – 1995 a fost judecator la Judecatoria Sectorului 2.
 • CAMERA DEPUTATILOR. Stefan Mircea Minea, candidatul PDL: Cunosc legea după care funcţionează Curtea şi, în mare, cunosc şi tipicul după care se desfăşoară un proces. Am nevoie de o periodă de timp ca să văd cum stă treaba acolo. Stefan Mircea Minea a detinut in perioada 1969-1970 functia de pirotehnician la Uzina 6 martie din Zarnesti apoi din 1973 si-a inceput stagiul de notar la Notariatul de Stat Judetean din Mures. Potrivit propriului CV depus la Camera Deputatilor, in perioada 1979-1991 a fost cercetator stiintific succesiv la Intreprinderea de Transporturi Auto Cluj, Universitatea Babes Bolyai si Academia Romana, filiala Cluj. Din 1991-2010 a predat dreptul la Universitatea Babes Bolyai iar din 2002 a devenit profesor universitar doctor. De asemenea, Minea este sef de Catedrei de Drept public la facultatea unde a predat dreptul constitutional si premierul Emil Boc.
 • Valer Dorneanu, candidatul PSD : Consider ca sunt potrivit pentru aceasta functie pentru ca am o experienta de jurist si o experienta acumulata in 20 de ani de activiate . Am facut parte inca din anii '90 din Comisia constitutionala a Parlamentului, am fost presedinte de Camera, si  consilier prezidential si am coordonat compartimentul juridic, deci am o experienta mare in acest domeniu. Dorneanu a fost propus de grupul PSD+PC de la Camera Deputatilor. Conform CV-ului depus la comisia juridica, Dorneanu este doctor in drept si profesor la Universitatea Bucuresti. Din 1967 pana in 1990 a fot procuror succesiv la procuraturile sectorului 5 si 6 din Bucuresti, consilier in Consiliul Legislativ . Dupa revolutie pana in 1992 a fost consilier prezidential pe probleme legislative al lui Ion Iliescu. In perioada 2000-2004 a fost deputat si presedinte al Camerei Deputatilor, iar in perioada 2006-2008 vicepresedinte al Camerei. Din 1998 pana in 2008 a predat la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.
Cine sunt ceilalti sapte judecatori de la Curtea Constitutionala

 • 1. Ion Predescu a fost numit, din 2004, de către Senatul României, la propunerea PSD, pentru demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, pentru un mandat de 9 ani. Predescu fost timp de 14 ani senator PSD si a detinut functia de ministru al justitiei in guvernul Vacaroiu in perioada 2 septembrie 1996 - 12 decembrie 1996. Conform CV-ului sau, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti si a profesat avocatura în Craiova, la Baroul judeţean Dolj.Între anii 1990-2004, Ion Predescu a fost senator de Dolj, fiind ales pe listele PSD  în patru legislaturi consecutive. In 1996 , timp de trei luni in perioada 3 septembrie - 11 decembrie 1996, Ion Predescu a deţinut funcţia de ministru al justiţiei în  Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu.In cea mai recenta declaratie de avere, scrie ca are in proprietate un teren, nu detine nicio casa, niciun fel de conturi bancare ci doar un Oltcit si certificate la SIF Oltenia. La rubrica venituri, judecatorul nu a completat nicio suma. Ion Predescu cumuleaza venituri din salariul de judecator si din pensie. In declaratiie anterioare celei din 2009, adica o declaratie din 2005 si una in 2008 Ion Predescu a mentionat ca are in proprietate o casa de locuit in Craiova mostenita de sotia sa. In declaratia din 2009, aceasta casa insa nu mai este mentionata si nici nu se mentioneaza instrainarea imobilului
 • 2. Augustin Zegrean este judecator la CCR din iulie 2007, fiind numit în această funcţie la propunerea Preşedinţiei, pentru un mandat de 9 ani. Zegrean  a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca si a lucrat pe postul de consilier juridic la BJATM Bistriţa (COMAT) in perioada 1980-1984 şi apoi la ELECTRICA Bistriţa 1984-1988. Din  1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializându-se în drept civil şi comercial şi având preocupări în domeniul privatizări societăţilor comerciale şi în insolvenţă. În legislatura 1990-1992 a fost ales senator pe lista FSN. În aceasta perioada a fost vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României. Ulterior s-a inscris in PD. In legislatura 2004 a fost ales ca deputat de Bistriţa-Năsăud pe lista PD. În anul 2007 a devenit arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrii a României iar din iulie a fost numit juecator la CCR de catre Presedintie. Conform ultimei declaratii de avere detine doua terenuri si patru imobile. Mai detine un autoturism si patru depozite bancare in lei (60.000) si euro (40.000). Mai are datorii la banci de 10.000 de euro si 60.000 de lei. Judecatorul Zegren mai declara si ca este actionar RAAL SA de unde in 2008 a primit dividende in valoare de 9.200 de lei. A fost parlamentar al FSN 90-92 si intre 2004-2007 deputat ales pe listele PD.
 • 3. Petre Lazaroiu a fost numit judecator la CCR in 2008 la propunerea presedintelui Traian Basescu  în locul  judecatorului Petre Ninosu care a decedat si reconfirmat recent in functie pentru mandatul de noua ani. Presa a scris la vremea respectiva ca numirea sa la CCR a fost o rasplata din partea sefului statului ca acesta l-ar fi ajutat in dosarul "Pasajul Basarab". Evenimentul Zilei relata ca in "2004, Petre Lazaroiu l-a scos basma curata pe Traian Basescu in dosarul „Pasajul Basarab”. In perioada 2001-2002, Basescu ar fi platit, in calitate de primar al Capitalei, aproximativ 1 milion de euro din banii bucurestenilor, unei firme de casa, pentru un proiect al pasajului Basarab, pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul”. Lazaroiu a absolvit Facultatea de Drept Universitatea Bucureşti in 1978 si a devenit jurisconsult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc - Jilava. In perioada 1980 - 1993  a fost jurisconsult şi consilier juridic la Întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic Bucureşti. In perioada 1993 - 2003 a detinut functiile de  judecător financiar la  Curtea de Conturi a României şi preşedinte al Colegiului Jurisdicţional Bucureşti iar din 2004 a fost avocat la baroul Bucureşti
. Potrivit declaratiei de avere, are doua terenuri, doua case si doua masini. Mai detine si tablouri si bijuterii in valoare de 125.000 de euro si in 2008 a facut o donatie catre Arhiepiscopia Bucurestiului in valoare de 220.000 lei. Mai detine si doua depozite bancare de 177.000 de lei in total. Doua aspecte din declaratia de avere a judecatorului ridica semne de intrebare. Primul este acela ca detine actiuni la compania Nufarul SA. Al doilea fiind faptul ca pe langa leafa de judecator al CCR 37.000 lei, mai cumuleaza si salariul de profesor universitar 23.000 de lei si veniturile de la un cabinet de avocatura- 199.000 lei.
 • 4.Aspazia Cojocaru a fost numită, de către Camera Deputaţilor la propunerea PSD in 2004 în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, pentru un mandat de 9 ani. Presa a relatat ca Aspazia Cojocaru a fost turnatoare la Securitate si ar fi avut nume de cod Ana. Potrivit presei, CNSAS a confirmat prima data dosarul de turnator al Aspaziei, ulterior infirmadu-l. Cotidianul.ro a publicat o dezvaluire potrivit carei Aspazia Cojocaru a fost implicata in anii ’70, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucuresti. Aspazia Cojocaru a fost colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Cojocaru a absolvit cursurile Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bucureşti în perioada 1972-2004  a lucrat apoi ca cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, fiind colegă cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. A fost membră în Comisia Institutului de Cercetări Juridice pentru evaluarea Granturilor Academiei Române. Pentru activitatea sa ştiinţifică, a obţinut în anul 1991 Premiul Academiei Române “Nicolae Titulescu”. In perioada 1993-2009 a fost profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”. Conform declaratiei de avere, detine doua terenuri  si are in proprietate un apartament cu 4 camere, o garsoniera, doua case si o casa de vacanta. Totodata detine un autoturism si bijuterii in valoare de 11.000 de euro si un depozit de 55.000 de lei din 2009.
 • 5. Acsinte Gaspar a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani in iunie 2004, in perioada guvernului Nastase renunţând atât la funcţia de ministru pentru relatia cu Parlamentul cât şi la cea de deputat în Parlamentul României.In perioada comunismului, Acsinte Gaspar a detinut o functie importanta chiar in aparatul de conducere al lui Nicolae Ceausescu: a fost seful sectorului juridic al Consiliului de Stat (1965-1989) care pregatea decretele lui Ceausescu. Dupa revolutie intre '96 si 2004 este parlamentar PSD. In guvernarea Nastase detine functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. De altfel el este cuscrul lui Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Adrian Nastase. Astfel, fiica lui Diaconescu este casatorita cu fiul lui Gaspar. In decembrie 2009, EVZ scria urmatoarele: “Acsinte Gaspar, alaturi de alte nume grele, precum: Ionel Blanculescu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, au fost audiati, ca martori, in dosarul Rompetrol. El a trebuit sa dea explicatii despre datoriile Petromidia. Printr-un act normativ emis de Guvern in octombrie 2003, datoria de 600 de milioane de dolari a rafinariei la bugetul de stat a fost transformata in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.” In 2005 presa a relatat ca Gaspar a incalcat statutul de magistrat CCR si a participat la o intalnire cu Adrian Nastase si Miron Mitrea. In declaratie de avere depusa in 2009 sustine ca are in proprietate o casa, o masina, bijuterii si tablouri in valoare de peste 10.000 de euro. Are patru depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 30.000 de euro. La fel ca si alti colegi de la CCR si el cumuleaza pensia de 87 mii de lei cu salariul de judecator 172.000 lei.
 • 6. Toader Tudorel a fost numit judecator la Curetea Constitutionala in 2006 de către Camera Deputaţilor la propunerea PNL. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" Iasi. In perioada 1986-1990 a fost procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea In perioada 1990- 2004 a predat  la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" Iaşi si a detinut functii de asistent, prodecan si decan. In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine sapte terenuri, sase imobile si doua autoturisme. Mai are un credit la banca de 125.000 de euro. Cumuleaza venituri din activitatea didactica 167 mii lei cu cea de judecator 99 de mii de lei. 

 • 7. Valentin-Zoltan Puscas a fost numit judecator la CCR in 2007 de catre Senatul Romaniei la propunerea UDMR. Absolvent al Facultăţii de Drept este de profesie jurist. Puscas si a fost senator UDMR in trei legislaturi in perioada 1996-2007. In calitate de parlamentar, a detinut functia de vicepresedinte si secretar al Senatului. In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine trei terenuri pentru care nu declara valoarea de impozit, doua case si doua autoturisme. In aceeasi declaratie mentioneaza ca, in 2009 a vandut un apartament si o casa, desi aceste imobile nu apar pe declaratia din 2008. Judecatorul a mentionat ca cele doua imobile au fost dobandite prin mostenire in 2008. Judecatorul mai declara si 11 depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 60.000 de lei. Judecatorul detine si aproape 20% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfantul Gheorghe de unde a primit in 2008 dividende in valoare de aproape 30.000 de le


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5338 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Melescanu sau Dorneanu dar !!! (Duminică, 13 iunie 2010, 18:44)

  geo [anonim]

  ar fi prin activitate profesinala,prestigiu ... etc ... dar cum toata treaba e politica ... cine stie ...
  • -2 (4 voturi)    
   Ar fi ce? (Luni, 14 iunie 2010, 8:01)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui geo

   Aserviti? Da!
   Competenti? Nu!
   Cel putin Melescanu e... vuvuzea!
   Nu ca Dorneanu ar fi mai sus! Dar macar e mai decent!
   • -1 (1 vot)    
    LISTA JUDECATORILOR SANTAJABILI (Luni, 14 iunie 2010, 10:30)

    cris [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Clanurile politice numesc membrii la CC numai daca au dosare si sunt santajabili.
    CC este o institutie politica si imparte dreptatea dupa bunul plac.
    Faptul ca se pronunta pe legi care au fost deja avizate de ei da nota ca legile in care si-au dat avizul sunt imperfecte.
    O intrebare persista: DE ce timp de 15 ani CC nu a intervenit cat a fost la guvernare PSD-ul? (spun 15 ani pentru ca inte 1996-2006 CDR a fost un fel de PNL 2007-2008)
    • -1 (1 vot)    
     Mare dreptate ai! (Luni, 14 iunie 2010, 10:43)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cris

     Cu ceva insa nu sunt de acord!
     Nu au fost 15 ani ci mai mult de 17!
  • 0 (2 voturi)    
   IIulia Motoc unul dintre cei mai juristi europeni (Luni, 14 iunie 2010, 12:39)

   georgiana [anonim] i-a raspuns lui geo

   Iulia Motoc unul dintre cei mai buni juristi europeni.
   Ceea ce nu mentioneaza acest articol. Iulia Motoc a spus si ea ca are toata experienta pentru Curte si chiar o are. Iulia Motoc a fost Presedintele Grupului de lucvru pentru administrarea justitiei de la ONU si acum lucreaza in Comitetul drepturilor Omului ONU denumita si Curtea Mondiala a Drepturilor Omului. unde solutioneaza spete mult mai dificile decat la Curte> Acest Comitet a solutionat in 2009 cazul Munaf contra Romania.
   • -1 (1 vot)    
    comitetul dar nu ea (Luni, 14 iunie 2010, 14:57)

    ilie [anonim] i-a raspuns lui georgiana

    Bravo pentru comitet dar nu inteleg de ce doamna aceasta este asociata cu munca acestui comitet
 • +5 (17 voturi)    
  Doamne fereste... (Duminică, 13 iunie 2010, 18:45)

  me [anonim]

  ... sa ajunga Dorneanu si Melescanu la CCR ... 2 dinozauri cu legaturi pesediste nu ne trebuie...
 • +3 (5 voturi)    
  oare ce ne rezerva astia? (Duminică, 13 iunie 2010, 18:49)

  johndoe [utilizator]

  care dintre ei are vreo problema ascunsa (de care vom afla foarte tarziu) cu ANI, DNA etc... ?
 • +5 (15 voturi)    
  Lupta intre reforma si antireforma (Duminică, 13 iunie 2010, 19:10)

  Rumburak [anonim]

  Sunt foarte clare efectele care vor deriva din numirile la CCR. Daca vor ajunge acolo vechii comunisti Dorneanu si Melescanu, putem sa ingropam pentru viitorul apropiat orice speranta de reforma in Romania. Orice lege care va afecta intr-un fel sau altul "vechea nomenclatura" va fi declarata pur si simplu neconstitutionala. Marii infractori postdecembristi vor fi spalati in continuare de pacate. Legile ANI, CNSAS, Legea lustratiei etc. daca ar fi existat acum 20 de ani, Romania ar fi aratat astazi complet altfel.
 • -4 (14 voturi)    
  eu zic (Duminică, 13 iunie 2010, 20:43)

  Mazeta [utilizator]

  ca domnul Lazaroiu ar trebui numit de presedintele Basescu pe toate locurile ramase libere la CC. Pentru ca merita!
  • 0 (6 voturi)    
   Lăzăroiu (Luni, 14 iunie 2010, 7:56)

   para [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   măcar nu e fost pecerist.
   • -1 (3 voturi)    
    haha (Luni, 14 iunie 2010, 10:13)

    sandraAAA [utilizator] i-a raspuns lui para

    bagi tu mana in foc pt asta?
 • -6 (12 voturi)    
  Da` de ce mai? (Duminică, 13 iunie 2010, 21:07)

  bibi in the sky with zorzonele [anonim]

  La Curtea Constitutionala sunt bisericute? Acolo nu se judeca strict litera Constitutiei? Adica ce vreti sa sugerati, ca Dictachiorul forteaza mana Justitiei, personificare a acestor "baieti buni" ce la CC? Hahahaha!! Bai dar sugubeti sunteti! Si eu care va credeam pupinbashitzi! Hahahaha!!!
  • 0 (2 voturi)    
   de ce? (Luni, 14 iunie 2010, 7:06)

   bula [anonim] i-a raspuns lui bibi in the sky with zorzonele

   o fi cazut ANI, lustratzia, si altele?
  • 0 (4 voturi)    
   educatie (Luni, 14 iunie 2010, 8:22)

   valentin [anonim] i-a raspuns lui bibi in the sky with zorzonele

   Mai baiatule, daca presedintele este ,,dictachior" tu esti ,,orb" de-a binelea.
   Dupa ce-ti vei termina studiile, vei constata de unde vine adevaratul pericol de dictatura in Romania.....pe fondul ignorantei si inculturii celor care-si dau cu parerea ,,aiurea-n tramvai".
 • +9 (17 voturi)    
  Cu ce oameni lupta cele 2 parti ! (Duminică, 13 iunie 2010, 21:10)

  martin [anonim]

  Este evident cat de importanta este aceasta batalie politica.
  Dar e foarte semnificativ ca PDL arunca in lupta 2 specialisti neinregimentati politic, care desigur ca nu ii sunt ostili, in timp ce monstruoasa alianta nescrisa dar foarte solida intre PDSR si PNL, propune pe dubiosul transfug multiplu Melescanu si pe credinciosul functionar de partid Dorneanu, care vor folosi in continuare Curtea Constitutionala, numai pentru politica partidelor lor !
 • +5 (13 voturi)    
  Nu mai inteleg nimic (Duminică, 13 iunie 2010, 21:42)

  Irina -jurist [anonim]

  Nu mai inteleg nimic. Am citit acum pe ziare.com ca Iulia Motoc a fost aleasa la Comitetul pentru minoritati cu toate voturile, insemna ca era si Ungaria care a votat pentru Iulia Motoc la Comitetul pentru minoritati. M-am uitat si am vazut ca Iulia Motoc, care este unul dintre singurii juristi din Romania care au publicat la Sorbona, Oxford si altele are o publicatie tradusa in maghiara scrisa impreuna cu juristul maghiar Gaspar Biro www.ajk.elte.hu/pol/.../Biro%20Gaspar/Publikációk%20Bíró%20Gáspár.DOC.
  Melescanu nu are lucrari juridice, domnul Tapalaga, au ajus ziare.com o sursa mai viabila ca dumneavostra, Mai cititi pe wiki, Iulia Motoc este unul dintre cei mai importanti juristi europeni. A obtinut doctoratul in Franta cu cel mai bun calificativ. si a publcat multe lucrari juridice in strainate. Poate ati uitat?
  Pe acesti doi senatori UDMR nu-i inteleg, decat prin cei care spun ca Ungaria s-a apropiat de Rusia si atunci traiasca Domnul Melescanu, nu-i asa. vine de unde trebuie.. din trecut.
  • -3 (7 voturi)    
   Irinooo, esti sub acoperire! (Luni, 14 iunie 2010, 1:35)

   Irinel [anonim] i-a raspuns lui Irina -jurist

   Ce fel de jurista esti tu Irinooo? cred ca minti!
  • +4 (4 voturi)    
   trist dar adevarat (Luni, 14 iunie 2010, 8:31)

   valentin [anonim] i-a raspuns lui Irina -jurist

   D-na, din pacate, traim o perioada in care competenta si educatia sunt considerate ,,vicii burgheze" si nu ,,atuuri"...exact ca in timpurile de trista amintire ale anilor '50.
   La aceasta perceptie contribuie (si) presa, unde au preponderenta afaceristii verosi, scandalagiii si ,,fatucile" obraznice, majoritatea cu atestate ID la universitati obscure..
  • 0 (0 voturi)    
   da da da nu este vorba de lucrari (Luni, 14 iunie 2010, 12:27)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui Irina -jurist

   nu as face nici un fel de comparatie intre Melescanu si cum o cheama
  • +1 (1 vot)    
   da da da nu este vorba de lucrari (Luni, 14 iunie 2010, 12:27)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui Irina -jurist

   nu as face nici un fel de comparatie intre Melescanu si cum o cheama
 • +9 (13 voturi)    
  Mele 2 stele (Duminică, 13 iunie 2010, 22:12)

  anaana [utilizator]

  Melescanu a fost ofiter de Securitate. A lucrat in Ministerul de Externe inainte de 1989. De ce nu-si publica CV-ul complet ? Toti angajatii TVR care au lucrat cu Felicia Melescanu stiu ca ea nu-si facea nici o problema sa povesteasca despre studiile sotului: scoala de ofiteri secu' + 2 ani de drept la f.f.
 • +10 (12 voturi)    
  CC independenta???? (Duminică, 13 iunie 2010, 23:17)

  Bluescent [utilizator]

  Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, independentă faţă de orice altă autoritate publică şi care are, conform Constituţiei României, rolul de garant al supremaţiei Constituţiei.

  CC INDEPENDENTA???????

  E o gluma.
  Miza numirilor politice a judecatorilor Curtii Constitutionale e dovada faptului ca actul de justitie exercitat de aceasta autoritate este la cheremul mai marilor zile.
  Ce cauta membri ai partidelor politice in CC? Unde e independenta????
  Si apropos, cum poate Constitutia Romaniei sa fie intratat de interpretativa incat sa poata servi interese conjuncturale????

  Politicul a devenit o plaga a acestei tari. Intruziunea lor in toate sferele de activitate, economice/juridice este sursa veniturilor ilicite ale politicienilor.
 • -5 (5 voturi)    
  iulia (Duminică, 13 iunie 2010, 23:17)

  MATEI [anonim]

  bai frate, judecatoarea sexy, antonela motoc e pe toate forum-urile! Numai pt asta si merita mai multa atentie. E si frumoasa si desteapta si sexy. Credeti-ma ca stiu. E mai desteapta decat Melescanu!
  • +6 (8 voturi)    
   O campanie murdara (Luni, 14 iunie 2010, 0:54)

   Luca [anonim] i-a raspuns lui MATEI

   S-a incercat mult denigrarea Iuliei Motoc de catre Melescanu si banii lui Dinu Patriciu. Mai citeste pe pagina de fani a Iuliei Motoc va ataca in justitie tot, inclusiv artticolele securistice de tip "sexy judecatoarea". Iulia Motoc nu este sexy, poate arata bine, cu siguranta nu are banii si afacerile lui Melescanu.
   • -5 (5 voturi)    
    iulia (Luni, 14 iunie 2010, 3:50)

    matei [anonim] i-a raspuns lui Luca

    ce rau in a fi sexy judecatoarea? se vede ca esti o apropriat/a, e adevarat ca au fost probleme psihice? daca da, de ce natura. cred ca trebuie lamurita si chestia asta.
    • 0 (0 voturi)    
     OLAF la FSPUB (Sâmbătă, 31 iulie 2010, 17:15)

     profesor FSPUB [anonim] i-a raspuns lui matei

     Acestea sunt niste inventii de ultima speta. In FSPUB a existat o ancheta OLAF impotriva lui Daniel Barbu, acuzat pentru deturnare de fonduri europene. Pur si simplu cred ca nu au mai stiut ce sa mai invetenze. Este simplu sa te citiesti ce a facut Iulia Motoc in anii acestia. Daca aceasta aberatia era adevarata cum ajungea judecator ad-hoc la CEDO inainte de numirea pentru CCR. Nu verifica nimeni?
  • +7 (9 voturi)    
   Jos securisti noi si vechii (Luni, 14 iunie 2010, 1:04)

   Irina -jurist [anonim] i-a raspuns lui MATEI

   Ma asteptam la altfel de reactii de la aliatii ofiterului Melescanu. Mai citeste putin, campania voastra impotriva Iuliei Motoc nu a functionat. Ii va actiona in justitie pe toti. Pe forumuri si in Libertatea au pus-o securistui lui Melescanu. El si Patriciu au avut banii sa plateasca.Iulia Motoc a anuntat ca ii va actiona in justitie pe toti. Daca era urata era rau, daca este frumoasa este rau. Iulia Motoc este unul dintre cei mai importanti juristi europeni si tu nu ai cunoscut-o niciodata, decat poate din dosarele platite.
 • +1 (3 voturi)    
  PROMOVAREA VALORILOR (Luni, 14 iunie 2010, 0:38)

  Mara [anonim]

  Pentru politicieni nu conteaza valoarea iar mass-media are propriile interese . Pregatirea profesionala,integritatea morala si experienta in domeniu trebuie sa stea la baza votului in Parlament si nu interesele politice Deciziile aberante ale parlamentarilor au generat un sistem institutional nefunctional. La Curtea Constitutionala trebuie alesi magistrati desemnati de totalitatea magistratilor din Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  o adunatura superba (Luni, 14 iunie 2010, 6:18)

  oilman [utilizator]

  Ce cauta acesti indivizi in curtea constitutionala ? Oare cei care ii voteaza acolo nu au nici o raspundere fata de contribuabilul roman care le plateste salariul ? Au falsificat examene de admitere (antecedent perfect pentru un judecator la CCR), au jucat un rol serios in nomenclatura comunista, sint implicati in continuare in relatiile mafiote ale elitei politice din romania. Care este oare solutia, cind vine vidanjorul sa curatam haznaua ?
 • +3 (5 voturi)    
  curtea constitutionala (Luni, 14 iunie 2010, 7:42)

  bc [anonim]

  e o rusine ca se mai vb dupa 20 ani despre apart polit a membrilor cc. deaceea se dau verdicte din cele mai ciudate. in primul rand, tre dati afara dinozauri din cc. acestia tin pe loc democratizarea. d-lor ziaristi, sunteti de vina. probabil ca va e frica sa comentati asa ceva. si iata cum se demonstreaza ca nu se pot schimba prea multe si repede in romania.
 • +3 (5 voturi)    
  primii doi sunt sigur securisti (Luni, 14 iunie 2010, 7:49)

  schmoukiz [utilizator]

  Melescanu si cu Dorneanu sunt sigur securisti. Ceilalti doi... nu stiu, dar ar fi macar sanse sa nu fie. Ceea ce ar fi chiar o schimbare, fata de actuala componenta regretabila a Curtii.
 • +4 (6 voturi)    
  Afara cu judecatorii ceausisti (Luni, 14 iunie 2010, 8:42)

  doru [anonim]

  Toti cei ce au fost pe vremea lui ceausescu si iliescu sa nu aiba acces la CC.
  E nevoie de oameni noi, cu viziuni moderne, nu de ciocoi comunisti si securisti.
  De CC depinde tot viitorul tarii.
 • -4 (4 voturi)    
  Hal de Curte Constitutionala (Luni, 14 iunie 2010, 8:44)

  neagoe [utilizator]

  Cum adica opozitia sau puterea sa aiba control asupra Curtii Constitionale? Halal Constitutie, Halal oameni politici!

  Dorim sa schimbam sistemul politic si sa avem un orizont cat de cat palpabil? Atunci sa facem alegeri generale sau locale pentru Curtea Constitutionala, pentru Procurorii sefi si sefii de Politie, etc. Fara implicatii si sutineri politice, cu sanctiuni penale in caz contrar.

  Apropo, ce se mai aude despre cazurile de fraude de la alegeri? Sunt procese in derulare? Unde sunt condamnatii? Hei, PRESA, ce faceti? De ce ii slabiti? S-a racit subiectul si nu mai produce senzatie? Hei, HOTNEWS !?!
 • +5 (7 voturi)    
  Dorneanu minte! (Luni, 14 iunie 2010, 8:56)

  neagoe [utilizator]

  Afirmatia lui Dorneanu:

  "...am o experienta de jurist si o experienta acumulata in 20 de ani de activitate."

  Din CV-ul lui Dorneanu:

  " [...] Din 1967 pana in 1990 a fost procuror succesiv la procuraturile sectorului 5 si 6 din Bucuresti."

  20 ani vs. 43 de ani

  ... si nu oricine a fost procuror 23 de ani in Bucuresti in perioada comunista! Foarte "calificat" pentru Curtea Constitutionala! Oare cum pot parlamentarii nemanjiti sa isi de votul pentru un astfel de personaj? Cum poate PNL sa trimita la Curte un astfel de personaj?
 • +1 (5 voturi)    
  Propunere (Luni, 14 iunie 2010, 9:19)

  Mihai [anonim]

  Ca CC sa fie alcatuita numai din: Base, Boc, Ilici si Nastase, asa sigur s-ar asigura independenta curtii. Poate ii gasesc un loc si lui Guta, asa, ca sa fie si pe placul romanilor.
  Adio nesimtitilor care vreti pensii, ha,ha ha.
 • +5 (7 voturi)    
  Procedura de numire gresita (Luni, 14 iunie 2010, 9:38)

  sorin [anonim]

  Eu nu inteleg cum pot fi numiti acesti oameni "judecatori", in conditiile in care nu sunt alesi din corpul magistratilor ci pe criterii politice...Cum poate sa faca controlul de constitutionalitate un corp de asa-zisi "judecatori" care poate nu au profesat in viata lor ca judecator si care mai sunt si subordonati politic...Nu e normal ce se intampla, ganditi-va ca la CCR se iau decizii majore care influenteaza bunul mers al societatii romanesti.Ar trebui ca la CCR, ca si la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti judecatoii dintre magistrati, in urma unui concurs, astfel putandu-se evita politizarea si subordonarea acestor institutii...
 • +1 (3 voturi)    
  desemnarea judecătorilor de la CCR (Luni, 14 iunie 2010, 9:46)

  guzganuvisiniu [anonim]

  Pentru viitoarea reforma constitutionala care se preconizeaza, apreciez ca s-ar putea lua în considerare o modalitate mai obiectiva de desemnare a judecatorilor Curţii Constituţionale. Pornind de la atributia esenţială a acestei instanţe, verificarea conformităţii cu Constituţia a legilor şi ordonanţelor, judecătorii constituţionali ar putea fi desemnaţi de Parlament cu majoritatea necesară pentru adoptarea legilor pe care aceşti magistraţi sunt chemaţi să le verifice. Eventual propunerile de numire ar putea veni de la CSM dintre judecatorii care îndeplinesc anumite criterii de competenţa.
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie sa fie validati oricum (Luni, 14 iunie 2010, 11:23)

  dave [anonim]

  Se prelungeste si aceasta situatie de validare a celor doi judecatori.. mandatele predecesorilor expirind din data de 7 iunie... Daca in senat problema este putin delicata la camera deputatilor ar trebui sa fie mult mai lejer pentru actuala putere sa isi impuna candidatul.
 • +1 (1 vot)    
  Doi fosti activisti comunisti (Luni, 14 iunie 2010, 13:22)

  Dorin [anonim]

  Melescanu si Dorneanu. Cel putin cei nominalizati de PDL nu sunt inregimentati politic ca susnumitii. Fuhrerul demagog Antonescu (nume de cod sursa "Porumbacu") politizeaza cu buna stiinta CCR. Cat despre PSD... e in felul lor de-a exista.
 • 0 (0 voturi)    
  Curtea Constitutionala? (Luni, 14 iunie 2010, 21:06)

  Nutu [anonim]

  Pentru ce mai avem nevoie de CC daca si aici numirile se fac pe criterii politic?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by