Lupta pentru nominalizarea celor doi judecatori la CCR se va da la inceputul saptamanii. Atat Senatul cat si Camera Deputatilor vor valida, la inceputul saptamanii, cele doua mandate restante de la Curtea Constitutionala. Daca opozitia reuseste sa-i impuna pe Teodor Mlescanu si Valer Dorneanu isi va mentine controlul asupra Curtii Constitutionale. De cealata parte, daca PDL reuseste sa-i impuna pe Stefan Mircea Minea si Iulia Antoanella Motoc, isi poate usura activitatea legislativa si cea guvernamentala.

Melescanu, Dorneanu vs. Minea, MotocFoto: Colaj foto

Luni, ar urma sa se voteze in plen propunerea care revine Senatului pentru Curtea Constitutionala. La Senat, sunt in cursa doua candidaturi: Iulia Motoc (PDL) si Thedor Melescau (PNL). La Camera, e in disputa validarea lui Valer Dorneanu (PSD), care a fost deja votat, insa PDL a contestat rezultatul votului pe motiv ca n-a obtinut majoritatea calificata. La Camera, PDL mizeaza pe Stefan Minea.

Dupa ce ani de zile PSD a dominat Curtea Constitutionala prin impunerea propriilor oameni, PDL incearca sa schimbe configuratia politica a institutiei, care a dovedit ca joaca un rol cheie in actul de guvernare, legi importante fiind validate sau invalidate de judecatorii curtii. In prezent, din cei sapte judecatori cu mandat plin, trei au fost nominalizati de PSD, unul de catre PNL si trei numiti de actuala Coalitie. Cele doua posturi vacante au o miza foarte mare pentru ca inclina balanta in ceea ce priveste controlul institutiei.

Daca PSD si PNL prin candidatii Valer Dorneanu si Teodor Melescanu castiga la vot in Parlament, controlul Curtii ramane in continuare la PSD. De cealalta parte, PDL daca reuseste sa-i impuna pe cei doi candidati - Stefan Minea si respectiv Iulia Antoanella Motoc - poate rasturna actuala majoritate de la Curtea Constitutionala, majoritate care a invalidat mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc.

Legile pe care Guvernul s-a asumat raspunderea in Parlament cu o zi in urma vor ajunge si pe masa Curtii. De aprobarea sau respingerea lor ar putea depinde si urmatoarea transa de la FMI. Pentru a-si valida candidatii, PDL are nevoie, la Senat, de 69 de voturi, iar la Camera Deputatilor 168 (jumatate plus un din numarul de senatori, respectiv deputati). Teoretic, PDL cumuleaza, la Senat, impreuna cu UDMR si cu Independentii, 71 de mandate dar, in practica, nu se intampla asa din cauza tradatorilor.

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca, pentru validarea judecatorului la CCR, in Senat au reusit sa-si mobilizeze toti parlamentari, insa probleama pare fi la anumiti membrii UDMR. "Avem doi senatori UDMR care nu sunt de acord cu propunerea lui Motoc. Incercam sa rezolvam problema."

De partea cealalta la Camera Deputatilor, candidatul PDL, Stefan Mircea Minea are nevoie de 168 de voturi pentru a fi validat. Teoretic cele 168 de voturi nar trebui sa fie o problema, reprezenantii Coalitiei avand 182 de mandate. Problema cu care se confrunta democrat liberalii la Camera este lipsa sprijinului din parte deputatilor independneti si cei ai minoritatilor. Candidatul PSD, Valer Dorneanu a obtinut la primul vot sustinerea celor doua grupuri parlamentare.

Cine sunt si ce au spus candidatii la audieri:

  • SENAT Teodor Melescanu, candidatul PNL: "Primul lucru care ar trebui făcut în privinţa Curţii Constituţionale este punerea în acord a legii de organizare şi funcţionare a acesteia cu Constituţia, deoarece există o serie de neconcordanţe, unele de detaliu, dar si altele de substanţă. Deasemenea cred ca trebuie rezolvată problema legată de faptul că nu există nicio instanţă de recurs la deciziile Curţii şi că trebuie îmbunătăţită comunicarea instituţiei cu Parlamentul şi cu societatea civilă, inclusiv cu presa. Teodor Melescanu este diplomat de cariera si un politician.  In perioada 1992-1996 a fost ministru de externe in Guvernul Vacaroiu si ministrul al apararii in Guvernul Tariceanu in perioada 2007-2008. In 1997 a parasit partidul in care a activat PDSR si in iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania care in 2002, fuzioneaza cu Partidul National Liberal.  Melescanu devineprim-vicepresedinte al PNL. Din 1996 este senator. Intre 2002 - 2004 a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol, detinuta atunci de omul de afaceri Dinu Patriciu.
  • Iulia Antoanella Motoc, candidatul PDL: Principalul meu obiectiv este de a moderniza Curtea Constituţională pentru o mai bună integrare a Curţii Constituţionale a României în rândul organismelor similare din alte state". Iulia Antoanella Motoc este doctor în etica si doctor în drept international, avocat, membru în Baroul Bucuresti si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Motoc si-a început activitatea profesionala ca procuror în 1989, iar perioada 1990 – 1995 a fost judecator la Judecatoria Sectorului 2.
  • CAMERA DEPUTATILOR. Stefan Mircea Minea, candidatul PDL: Cunosc legea după care funcţionează Curtea şi, în mare, cunosc şi tipicul după care se desfăşoară un proces. Am nevoie de o periodă de timp ca să văd cum stă treaba acolo. Stefan Mircea Minea a detinut in perioada 1969-1970 functia de pirotehnician la Uzina 6 martie din Zarnesti apoi din 1973 si-a inceput stagiul de notar la Notariatul de Stat Judetean din Mures. Potrivit propriului CV depus la Camera Deputatilor, in perioada 1979-1991 a fost cercetator stiintific succesiv la Intreprinderea de Transporturi Auto Cluj, Universitatea Babes Bolyai si Academia Romana, filiala Cluj. Din 1991-2010 a predat dreptul la Universitatea Babes Bolyai iar din 2002 a devenit profesor universitar doctor. De asemenea, Minea este sef de Catedrei de Drept public la facultatea unde a predat dreptul constitutional si premierul Emil Boc.
  • Valer Dorneanu, candidatul PSD : Consider ca sunt potrivit pentru aceasta functie pentru ca am o experienta de jurist si o experienta acumulata in 20 de ani de activiate . Am facut parte inca din anii '90 din Comisia constitutionala a Parlamentului, am fost presedinte de Camera, si  consilier prezidential si am coordonat compartimentul juridic, deci am o experienta mare in acest domeniu. Dorneanu a fost propus de grupul PSD+PC de la Camera Deputatilor. Conform CV-ului depus la comisia juridica, Dorneanu este doctor in drept si profesor la Universitatea Bucuresti. Din 1967 pana in 1990 a fot procuror succesiv la procuraturile sectorului 5 si 6 din Bucuresti, consilier in Consiliul Legislativ . Dupa revolutie pana in 1992 a fost consilier prezidential pe probleme legislative al lui Ion Iliescu. In perioada 2000-2004 a fost deputat si presedinte al Camerei Deputatilor, iar in perioada 2006-2008 vicepresedinte al Camerei. Din 1998 pana in 2008 a predat la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

Cine sunt ceilalti sapte judecatori de la Curtea Constitutionala

  • 1. Ion Predescu a fost numit, din 2004, de către Senatul României, la propunerea PSD, pentru demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, pentru un mandat de 9 ani. Predescu fost timp de 14 ani senator PSD si a detinut functia de ministru al justitiei in guvernul Vacaroiu in perioada 2 septembrie 1996 - 12 decembrie 1996. Conform CV-ului sau, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti si a profesat avocatura în Craiova, la Baroul judeţean Dolj.Între anii 1990-2004, Ion Predescu a fost senator de Dolj, fiind ales pe listele PSD  în patru legislaturi consecutive. In 1996 , timp de trei luni in perioada 3 septembrie - 11 decembrie 1996, Ion Predescu a deţinut funcţia de ministru al justiţiei în  Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu.In cea mai recenta declaratie de avere, scrie ca are in proprietate un teren, nu detine nicio casa, niciun fel de conturi bancare ci doar un Oltcit si certificate la SIF Oltenia. La rubrica venituri, judecatorul nu a completat nicio suma. Ion Predescu cumuleaza venituri din salariul de judecator si din pensie. In declaratiie anterioare celei din 2009, adica o declaratie din 2005 si una in 2008 Ion Predescu a mentionat ca are in proprietate o casa de locuit in Craiova mostenita de sotia sa. In declaratia din 2009, aceasta casa insa nu mai este mentionata si nici nu se mentioneaza instrainarea imobilului
  • 2. Augustin Zegrean este judecator la CCR din iulie 2007, fiind numit în această funcţie la propunerea Preşedinţiei, pentru un mandat de 9 ani. Zegrean  a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca si a lucrat pe postul de consilier juridic la BJATM Bistriţa (COMAT) in perioada 1980-1984 şi apoi la ELECTRICA Bistriţa 1984-1988. Din  1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializându-se în drept civil şi comercial şi având preocupări în domeniul privatizări societăţilor comerciale şi în insolvenţă. În legislatura 1990-1992 a fost ales senator pe lista FSN. În aceasta perioada a fost vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României. Ulterior s-a inscris in PD. In legislatura 2004 a fost ales ca deputat de Bistriţa-Năsăud pe lista PD. În anul 2007 a devenit arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrii a României iar din iulie a fost numit juecator la CCR de catre Presedintie. Conform ultimei declaratii de avere detine doua terenuri si patru imobile. Mai detine un autoturism si patru depozite bancare in lei (60.000) si euro (40.000). Mai are datorii la banci de 10.000 de euro si 60.000 de lei. Judecatorul Zegren mai declara si ca este actionar RAAL SA de unde in 2008 a primit dividende in valoare de 9.200 de lei. A fost parlamentar al FSN 90-92 si intre 2004-2007 deputat ales pe listele PD.
  • 3. Petre Lazaroiu a fost numit judecator la CCR in 2008 la propunerea presedintelui Traian Basescu  în locul  judecatorului Petre Ninosu care a decedat si reconfirmat recent in functie pentru mandatul de noua ani. Presa a scris la vremea respectiva ca numirea sa la CCR a fost o rasplata din partea sefului statului ca acesta l-ar fi ajutat in dosarul "Pasajul Basarab". Evenimentul Zilei relata ca in "2004, Petre Lazaroiu l-a scos basma curata pe Traian Basescu in dosarul „Pasajul Basarab”. In perioada 2001-2002, Basescu ar fi platit, in calitate de primar al Capitalei, aproximativ 1 milion de euro din banii bucurestenilor, unei firme de casa, pentru un proiect al pasajului Basarab, pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul”. Lazaroiu a absolvit Facultatea de Drept Universitatea Bucureşti in 1978 si a devenit jurisconsult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc - Jilava. In perioada 1980 - 1993  a fost jurisconsult şi consilier juridic la Întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic Bucureşti. In perioada 1993 - 2003 a detinut functiile de  judecător financiar la  Curtea de Conturi a României şi preşedinte al Colegiului Jurisdicţional Bucureşti iar din 2004 a fost avocat la baroul Bucureşti
. Potrivit declaratiei de avere, are doua terenuri, doua case si doua masini. Mai detine si tablouri si bijuterii in valoare de 125.000 de euro si in 2008 a facut o donatie catre Arhiepiscopia Bucurestiului in valoare de 220.000 lei. Mai detine si doua depozite bancare de 177.000 de lei in total. Doua aspecte din declaratia de avere a judecatorului ridica semne de intrebare. Primul este acela ca detine actiuni la compania Nufarul SA. Al doilea fiind faptul ca pe langa leafa de judecator al CCR 37.000 lei, mai cumuleaza si salariul de profesor universitar 23.000 de lei si veniturile de la un cabinet de avocatura- 199.000 lei.
  • 4.Aspazia Cojocaru a fost numită, de către Camera Deputaţilor la propunerea PSD in 2004 în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, pentru un mandat de 9 ani. Presa a relatat ca Aspazia Cojocaru a fost turnatoare la Securitate si ar fi avut nume de cod Ana. Potrivit presei, CNSAS a confirmat prima data dosarul de turnator al Aspaziei, ulterior infirmadu-l. Cotidianul.ro a publicat o dezvaluire potrivit carei Aspazia Cojocaru a fost implicata in anii ’70, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucuresti. Aspazia Cojocaru a fost colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Cojocaru a absolvit cursurile Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bucureşti în perioada 1972-2004  a lucrat apoi ca cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, fiind colegă cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. A fost membră în Comisia Institutului de Cercetări Juridice pentru evaluarea Granturilor Academiei Române. Pentru activitatea sa ştiinţifică, a obţinut în anul 1991 Premiul Academiei Române “Nicolae Titulescu”. In perioada 1993-2009 a fost profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”. Conform declaratiei de avere, detine doua terenuri  si are in proprietate un apartament cu 4 camere, o garsoniera, doua case si o casa de vacanta. Totodata detine un autoturism si bijuterii in valoare de 11.000 de euro si un depozit de 55.000 de lei din 2009.
  • 5. Acsinte Gaspar a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani in iunie 2004, in perioada guvernului Nastase renunţând atât la funcţia de ministru pentru relatia cu Parlamentul cât şi la cea de deputat în Parlamentul României.In perioada comunismului, Acsinte Gaspar a detinut o functie importanta chiar in aparatul de conducere al lui Nicolae Ceausescu: a fost seful sectorului juridic al Consiliului de Stat (1965-1989) care pregatea decretele lui Ceausescu. Dupa revolutie intre '96 si 2004 este parlamentar PSD. In guvernarea Nastase detine functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. De altfel el este cuscrul lui Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Adrian Nastase. Astfel, fiica lui Diaconescu este casatorita cu fiul lui Gaspar. In decembrie 2009, EVZ scria urmatoarele: “Acsinte Gaspar, alaturi de alte nume grele, precum: Ionel Blanculescu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, au fost audiati, ca martori, in dosarul Rompetrol. El a trebuit sa dea explicatii despre datoriile Petromidia. Printr-un act normativ emis de Guvern in octombrie 2003, datoria de 600 de milioane de dolari a rafinariei la bugetul de stat a fost transformata in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.” In 2005 presa a relatat ca Gaspar a incalcat statutul de magistrat CCR si a participat la o intalnire cu Adrian Nastase si Miron Mitrea. In declaratie de avere depusa in 2009 sustine ca are in proprietate o casa, o masina, bijuterii si tablouri in valoare de peste 10.000 de euro. Are patru depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 30.000 de euro. La fel ca si alti colegi de la CCR si el cumuleaza pensia de 87 mii de lei cu salariul de judecator 172.000 lei.
  • 6. Toader Tudorel a fost numit judecator la Curetea Constitutionala in 2006 de către Camera Deputaţilor la propunerea PNL. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" Iasi. In perioada 1986-1990 a fost procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea In perioada 1990- 2004 a predat  la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" Iaşi si a detinut functii de asistent, prodecan si decan. In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine sapte terenuri, sase imobile si doua autoturisme. Mai are un credit la banca de 125.000 de euro. Cumuleaza venituri din activitatea didactica 167 mii lei cu cea de judecator 99 de mii de lei. 

  • 7. Valentin-Zoltan Puscas a fost numit judecator la CCR in 2007 de catre Senatul Romaniei la propunerea UDMR. Absolvent al Facultăţii de Drept este de profesie jurist. Puscas si a fost senator UDMR in trei legislaturi in perioada 1996-2007. In calitate de parlamentar, a detinut functia de vicepresedinte si secretar al Senatului. In ultima declaratie de avere mentioneaza ca detine trei terenuri pentru care nu declara valoarea de impozit, doua case si doua autoturisme. In aceeasi declaratie mentioneaza ca, in 2009 a vandut un apartament si o casa, desi aceste imobile nu apar pe declaratia din 2008. Judecatorul a mentionat ca cele doua imobile au fost dobandite prin mostenire in 2008. Judecatorul mai declara si 11 depozite bancare cu sume cuprinse intre 15.000 si 60.000 de lei. Judecatorul detine si aproape 20% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfantul Gheorghe de unde a primit in 2008 dividende in valoare de aproape 30.000 de le