Indicele de radiatii ultraviolete a depasit duminica pragul de pericol in Banat si Transilvania, unde potrivit Adminstratiei Nationale de Meteorologie se inregistreaza un nivel UV foarte ridicat, transmite Realitatea Tv.

Harta indicelui de radiatie ultravioletaFoto: ANM

Indicele UV in zonele mentionate se incadreaza intre 8 si 10, in conditiile in care acesta este calculat pe o scara de la 0 la 11.

Oamenii din zonele unde se inregistreaza un indice foarte mare sunt sfatuiti sa nu se expuna la soare, intrucat radiatiile ultraviolete ataca pielea si ochii.

Medicii recomanda oamenilor sa evite plaja si expunerea la soare intre orele 12.00 si 18.00, si portul ochelarilor de soare pentru protejarea ochilor.

Valoarea indicelui UV in conditii de cer senin este estimata in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite in aceeasi localitate, sau in aceeasi zi in localitati diferite, informeaza ANM.

La determinarea lui se tine cont de lungimile de unda ale radiatiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umana (100nm - 400nm). Indicele UV indica relativ gradul de risc prin expunerea la radiatia ultravioleta (UV). Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cat este mai mare valoarea indicelui cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.

Meteorologii au avertizat de altfel ca sambata 12 iunie si duminica 13 iunie temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 36 de grade, iar pe areale restranse 37 - 38 de grade, indeosebi in zonele de campie.