Tribunalul Bucuresti a decis ca liderul taranist Ion Diaconescu sa primeasca 500.000 de euro drept daune morale din partea statului, pentru suferintele sale din perioada comunista. Decizia nu este definitiva.

Instanta a mai constatat ca sentintele de condamnare a liderului comunist au fost politice, relateaza Mediafax.

Ion Diaconescu a fost reprezentat la ultimul termen de judecata, de la sfarsitul lunii mai, de fostul premier Victor Ciorbea, care a sustinut ca Ion Diaconescu trebuie despagubit pentru traumele suferite din cauza regimului comunist.

El a mai sustinut atunci ca exista o sentinta a instantei supreme prin care o persoana a fost despagubita cu cinci milioane de lei pentru 63 de zile de arest preventiv. Ciorbea mai arata ca daca Diaconescu a petrecut sase ani in arest, atunci cuantumul daunelor cerute este chiar mai mic decat i s-ar cuveni.

In replica, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerului Public au sustinut ca instanta trebuie sa analizeze cuantumul despagubirilor. Reprezentantul Ministerului Finantelor a apreciat chiar ca insasi notorietatea legata de suferintele la care a fost supus Diaconescu reprezinta o forma de despagubire.

In acest proces, Ion Diaconescu cere statului roman, in baza Legii 221/2009, sa fie despagubit cu 18 milioane de euro pentru condamnarile si suferintele din timpul regimului comunist.