Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca Guvernul ar trebui sa-i solicite avizul atunci cand se iau masuri de combatere a crizei economico-financiare care afecteaza autoritatea judecatoreasca.

"Autoritatile statului trebuie ca, prin masurile propuse intr-o asemenea situatie, sa evalueze consecintele pe care astfel de masuri le pot avea asupra potentialitatii cresterii numarului de procese in fata instantelor judecatoresti in circumstantele in care, in acest moment, sistemul judiciar se confrunta cu un grav deficit de magistrati, existand o disproportie vadita intre volumul de munca al acestora si numarul personalului", se arata intr-un comunicat al CSM dat publicitatii joi si citat de Agerpres.

CSM arata ca a trimis Parlamentului doua documente in care semnaleaza, in mod explicit si ferm, deficientele masurilor propuse de Guvern in vederea surmontarii crizei economico-financiare, din perspectiva legislatiei internationale si interne, obligatorii de respectat intr-un stat de drept.

"Toate autoritatile statului sunt datoare sa respecte reglementarile internationale, Constitutia Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale atunci cand adopta si aplica masuri prin care intentioneaza sa contracareze efectele crizei economico-financiare. Masurile propuse de catre autoritati nu trebuie sa puna in pericol existenta statului de drept, inclusiv prin afectarea independentei justitiei - conditie intrinseca a echilibrului puterilor in stat, democratia constitutionala, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", sustine CSM.

Consiliul considera ca solutiile propuse pentru inlaturarea efectelor crizei economico-financiare trebuie sa fie temeinic fundamentate si sa corespunda masurilor adoptate de celelalte state ale Uniunii Europene, care parcurg aceleasi dificultati. iar statul trebuie sa propuna solutii exclusiv temporare, cu precizarea explicita a perioadei de timp in care acestea se aplica.

In opinia CSM, aceste masuri trebuie sa aiba caracter exceptional - restrangerea exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale fiind prevazuta de Constitutia Romaniei ca exceptie, fiind aplicata doar atunci cand nu exista alte solutii pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse in pericol.

CSM atrage atentia ca prin acte normative cu caracter temporar adoptate in asemenea circumstante exceptionale nu pot fi luate masuri cu caracter definitiv, astfel cum se propune in acest moment, ca de exemplu eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor si eliminarea posibilitatii pensionarii anticipate.