Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00 si sa consume intre 1,5 si 2 litri de lichid zilnic, precum si fructe si legume.

Recomandari:

  • In perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Trebuie sa consumam un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
  • Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
  • Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
  • Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • De evitat activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si trebuie avuta grija persoanelor varstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilitati oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

De vineri, aerul cald care vine din Sahara va aduce zile caniculare. Potrivit meteorologilor, maximele termice vor fi mai ridicate de la o zi la alta. Astfel, vineri acestea vor fi cuprinse intre 27 si 35 de grade, iar sambata intre 28 si 36 de grade.