Criza economica globala ar putea reprezenta o sansa pentru tarile industrializate, de a-si schimba modul in care masoara "succesul" economiilor lor, declara premierul Regatului Bhutan, Jigme Y. Thinley, citat de Bloomberg.

Bhutan, cu o populatie de mai putin de 700.000 de persoane, situat intre China si India, foloseste un indice numit "Fericirea Nationala Bruta" pentru a masura nivelul economiei sale. Thinley considera ca utilizarea produsului intern brut, care este un indice utilizat de natiunile industrializate pentru a masura valoarea bunurilor si serviciilor unei tari, promoveaza dezvoltarea nedurabila.

"Criza economica mondiala reaprinde discutia despre modelul economic european", a declarat Thinley intr-un interviu dat in Italia. "Stilul de viata, bazat pe modelul cresterii PIB, nu este sustenabil. Ii privam pe copiii copiilor nostri de dreptul lor la resursele naturale", a adaugat el.

De altfel si presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut anul trecut economistilor Joseph E. Stiglitz de la University of Columbia si Amartya Sen de la Harvard University, laureati ai premiului Nobel, sa conduca o comisie care sa conceapa un indice care sa tina cont de calitatea vietii, mediul inconjurator si educatie.

Sistemul din Bhutan, al fericirii nationale brute, promoveaza dezvoltarea fara sa fie afectate cultura si mediul. Indicele privind "fericirea nationala bruta" ia in calcul noua componente, intre care sanatatea, educatia si bunastarea psihologica.

Pana la 19% din populatia Bhutanului traieste sub pragul saraciei, dar majoritatea oamenilor se declara fericiti. Potrivit unui studiu recent, numai 4% au declarat ca nu sunt fericiti, in timp ce restul de 96% sunt fericiti sau foarte fericiti, a spus premierul.