Cele doua Camere ale Parlamentului au aprobat, luni, gazduirea pe teritoriul Romaniei a modulului NATO al sistemului de comunicatii si informatic dislocabil - DCM 'E' NATO al Batalionului II din cadrul Agentiei pentru servicii ale sistemelor de comunicatii si informatice, transmite Agerpres. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

"Gazduirea este in concordanta cu orientarile politice recente ale Consiliului Nord-Atlantic, care cuprind si referiri la cerintele de comanda si control pentru forta de raspuns NATO precum si fortele si capabilitatile dislocate", se precizaeza in Raportul Comisiilor reunite pentru Aparare, ale Senatului si Camerei Deputatilor. Gazduirea a fost avizata de CSAT in 10 septembrie 2009.

Deputatul Costica Canacheu (PDL), presedintele Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor, a declarat ca modulul face parte din structura Batalionului 2 al carui comandament este in Italia.

Modulul va fi incadrat in cea mai mare parte cu personal roman (56 ofiteri, subofiteri si soldati si gradati voluntari) si va avea ca misiune extinderea retelei comunicatii si informatice in sprijinul comandamentului NATO si a fortelor unite, folosind mijloace de legatura prin satelit.

Costurile participarii la operatii si exercitii, ale achizitionarii echipamentului necesar pentru operare si mentenanta sunt suportate din fondurile comune ale Aliantei Nord-Atlantice, in timp ce costurile de personal vor fi asigurate de Romania si suportate din bugetele anuale ale Ministerului Apararii Nationale.